Білорусь 2014.Частина 3: Древнє місто Ізяслав (Заславль)

Jul 19, 2014 18:51

 Заславль - літописний Ізяслав, Жеславль.Місто в Білорусі, в Мінській області на річці Свіслоч де вона впадає в Заславське водосховище,розташоване за 27 км від Мінська. Згідно з літописними переказами побудований наприкінці X ст. київським князем Володимиром Святославовичем, який віддав його дружині Рогнеді Рогволодовні і синові Ізяславу.


Етнографічний музей.Амбар


Вперше згадується в літописах в 1127-28рр. у зв'язку з походом великого князя київського Мстислава Володимировича на землю Полоцьку. У той час Заславль був укріпленим містом, центром удільного князівства Ізяславського.
 В 1127 ро. Ізяславль потерпав від Мстислава Мономаховича, а в 1159 р. від міжусобиць князів Глібовичів з Борисовичами.
На горизонті...


В XIV ст.  Ізяслав був підпорядкований Литві і став власністю Евнутія, скинутого братами з престолу; як Іжеславль він згадується в літописі в числі міст литовских. В Ізяславі правив потомок Евнутія (Явнута), князь Михаїл Іванович.
З XIV ст. Заславль був у складі Великого князівства Литовського. В литовські ж часи Ізяслав став іменуватися Заславом. До XVI ст. вважався містом.
Храм за валом..


У 1345р. Заславль був відданий литовським князем Кейстутом племінникові Евнуту Гедіміновічу. У 1433р.- захоплений Свидригайлом і спалений, жителі узяті в полон. З 1539р. Заславль - власність феодалів Глібовичів, з 1573р.- А. Пшездецького, з 1678р.- Сапегів.
 У XVI ст. в Заславлі існувала друкарня, в якій була видана Біблія Симона Будного (1574р.).
Кумедні кочки


З 1793р. Заславль входить до складу Росії як містечко Мінського повіту.
У листопаді 1917р. тут була створена Рада робочих і солдатських депутатів, що встановила Радянську владу.
Спасо-Преображенський храм


У червні 1941р. Заславль окупований німецькими військами, звільнений 4 липня 1944р. З 1959р. Заславль - селище міського типу в Мінському районі.
Преображенський храм.Тил


З Мінська до Заславля їздять електрички.
Однією з памяток смт. є Преображенськая церква, побудована в середині XVI-XVII ст на території замку, в оточенні його валів. Спочатку це був храм кальвінізму, а потім в 60-их рр. XIX ст будівля була перетворена на православну церкву.
Одна з памяток Заславля:Спасо-Преображенський храм


Преображенськая церква - безапсидний храм з прямокутним планом. Компактна і приземиста будівля перекрита щипцевим дахом. Із західного боку до церкви примикає 35-тиметрова вежа, в основі квадратна, а в подальших ярусах восьмигранна. Вежа була прибудована пізніше, очевидно, в XVII ст.
Іконостас


Про перебудову церкви свідчить не лише різнохарактерна обробка окремих частин фасадів, але і товщина стін: вгорі вони значно тонші, ніж внизу. Це дозволяє передбачити, що існуюча верхня стіна з декоративними елементами змінила стіни з бійницями. Вона трактована як аттік, який набув поширення в архітектурі Білорусі.
Фасад храму


Замчище з храмом в 1967 р. оголошені історико-археологічним заповідником, а всередині церкви, що реставрується,розмістилася філія Білоруського державного історичного музею. У 1990-х рр. будівля була передана церкві.В кін.1990-х пожежа її сильно пошкодила.Зараз храм вже після ремонту.
Замчище (городище "Вал"): залишки замкових воріт


Наступна сакральна памятка містечка- костел Різдва Діви Марії,-католицький храм, що знаходиться на Ринковій площі в історичному центрі Заславля.
Ринкова площа


Храм був зведений в 1774 р. на місці старої дерев'яної церкви. Нова церква будувалася як головний католицький храм міста за ініціативою Антонія Пшездецького, власника Заславльського графства.
Фото


У другій половині XIX ст. храм був закритий російською владою, переосвячений в православну церкву і значно перебудований. На прохання місцевих жителів в храмі зберегли старовинний образ Богоматері, що прикрашав головний вівтар. Незмінною залишилася і назва храму - Різдва Богородиці.
Костел Різдва Богородиці


Православна церква в приміщенні католицького храму діяла до 1941 р. Під час Другої світової війни будівля була серйозно пошкоджена.
Профіль споруди


У 1998 р. храм повернений католикам. Реставраційні роботи, початі в кін. 90-х рр. XX ст., ведуться і зараз. У 2007-2008 р. реставрувався інтер'єр храму.
Костел РІздва Пресвятої Діви Марії.Тил


Храм зведений в стилі пізнього бароко. У нижній частині храму, під вівтарем, знаходилася усипальня сім'ї Пшездецьких, що володіли Заславлем в XVIII-XIXст. Храм Різдва Пресвятої Діви Марії - однонефний, з напівкруглою апсидою і двома ризницями. Стіни храму досягають товщина 2 м.
Фасад святині


На прогулянку історичною частиною містечка вам вистачить години часу,- памятки знаходяться неподалік від залізничного вокзалу.
Фото

храми, замок, Заславль, мандрівки, Білорусь

Previous post Next post
Up