Чигирин. Колишня гетьманська столиця

May 10, 2020 13:39


Чигирине, Чигирине,
 Все на світі гине
    І твоя святая слава,
       Як пилина лине..

Вас вітає!


Туристичні принади району


В історичних джерелах згадки про Чигирин з’являються у друг. пол. ХVІ ст. За деякими відомостями, вже в 1532 р. Сигізмунд І Старий віддав фортецю Чигирин черкаському старості Остафію Дашкевичу. За ревізією Черкаського замку 1552 р. Чигирин згадується серед інших як вартовий пункт неподалік замку: «на Тясмени у Чигирина в осьми милях от замку…». У літописі Граб’янки є цікава згадка про те, що коли у 1578 р.(1576р.?) польський король Стефан Баторій проводив козацьку реформу, то «опріч давнього старовинного міста складового Чигирина, віддав низовим козакам для пристанища ще й місто Терехтемирів з монастирем».
Комплекс резиденції + Замкова гора


Монумент 360-річчю Козацької держави (2009р.)


В*їздні ворота з вартовою вежею-центральна споруда комплексу


Козаку Галагану (2012р.)


У травні 1589 р. польський король Сигізмунд ІІІ окремим привілеєм дозволив черкаському старості Олександру Вишневецькому «…закласти місто і збудувати замок на пустому урочищі і городищі, яке називають Чигирин». У тому ж привілеї визначено права і обов’язки міщан, їх прибутки, встановлено межі міста. 15 жовтня 1592 р. місту Чигирину було надано Магдебурзьке право, згідно якого жителі Чигирина були незалежні від старостинської адміністрації, мали свій суд і свою раду, яка вирішувала справи міського життя. Ремісники об’єднувалися в цехи; спеціальний статут забезпечував їх права і обов’язки. Видання відповідного королівського універсалу було само по собі свідченням того, що Чигирин став значним військово-адміністративним і торговельно-ремісничим центром.
Ідоли


Музей Богдана Хмельницького (1995р.) / Побутова управа (поч.19ст.)


Каплиця Святої Покрови (1995р.)


Каплиця на місці козацького цвинтаря 17ст.


У 1596 р., відразу після Брестського собору, що виявив плани Польщі щодо Малоросії, на полях Чигиринщини відбулася кровопролитна битва між поляками і козаками, яких очолював Наливайко. Поляки були розбиті, але через погану організацію своїх військ, невдовзі Наливайко змушений був відступити за Дніпро. І там, біля Лубен, оточений польськими військами, був виданий гетьману Жолкевському і відданий на мученицьку смерть. Потім на поч. XVIІ ст. Чигирин, як незначне містечко, був приписаний до Корсунського староства.
Пам'ятний знак на честь перебування Т.Г. Шевченка в м. Чигирин у 1843-1845 рр.


Храм Петра і Павла (2007р.)


Реконструйована версія храму 17ст. Фасад


Панорама


Найбільшого розвитку Чигирин набув за Б. Хмельницького. Ставши 1648 р. гетьманом війська запорізького, він наказав укріплювати місто. Місцева гора завжди була неприступною. Майже повністю її огинала р. Тясмин, оточували болота. Лише в одному місці малася смужка суші, яка з’єднувала місто зі степом. Її перекопали глибоким ровом і місто перетворилося на неприступний острів. Під горою стояв будинок Б.Хмельницького, поряд - дерев’яна церква. На горі містилася фортеця з рубаних стін, дерев’яної вежі і трьох мурованих башт. За цими стінами знаходилися будинки солдатів-козаків. Дахи були укриті не соломою чи очеретом, а деревом.  Височів там і замок Хмельницького, відтак і саму гору називали Замковою. Стояв монастир із дзвіницею. Там же знаходився арсенал і гармати, привезені з Кодаку та інших фортець.
Є ще будівлі,які чекають свого часу


На відновлення-шикуйсь! Або й ні..


Військова канцелярія (домінанта на знимці)


План-карта об*єктів резиденції


Після того, як українські війська під Зборовим розбили польську шляхту, по договору 1649 р. до складу автономної козацької території увійшли землі Київщини, Брацлавщини і Чернігівщини. У Чигирині Хмельницький зосередив державну адміністрацію. Чигирин став фактично столицею України.Тут навіть карбували гроші. У ті роки при чигиринських церквах і монастирі діяли початкові школи. Заможні містяни наймали домашніх вчителів.
Будинок гетьмана


Військова канцелярія.Профіль


Вартівня та курінь-із дерева


Фото


У друг. пол.XVII ст., вже після смерті Б. Хмельницького, на долю Чигирина випали тяжкі випробовування. Влітку 1677 р. об’єднана турецько-кримська армія оточила місто. Почалася кривава битва, яка тривала три тижні. Тоді вороги відступили,але наступного року оточили місто знову. Чужинців було більше, ніж першого разу. Жорстокі бої тривали упродовж липня і серпня. Ворогам вдалося захопити і спалити місто.
Після зруйнування міста в результаті другого Чигиринського походу турків у 1678 р. розпочався період його занепаду.
Фото-2


Поварня


Військова скарбниця(ліворуч)


Територія


Гетьманську столицю було перенесено до Глухова, потім до Батурина. Згідно Прутського договору Чигирин відійшов до Польщі. Під горою побудували новий замок. У документах 1765 р. він описувався так: «Замок стоїть над річкою, навпроти високої гори, на якій колись був старий палац і фортеця; довкола частокіл; через місто тече річка Тясмин. Жидів немає, крім орендаря. Будинків 108, слобожан 5, волів для землеробства 45 пар. Новосербські війська заклали під самим Чигирином нові слободи. Староством володіє князь Антоній Яблоновський».
Панорама


Козачок


Хатина на Гетьманській


Загальний вид


У 1789 р. в Чигирині була одна церква, чоловічий монастир і 138 будинків, серед яких кілька єврейських. Місцеві жителі почали клопотатися про повернення колишніх привілеїв і в 1792 р. король Станіслав-Август виписав оновлену грамоту, згідно якої Чигирин оголошувався вільним містом - його права були відновлені на рівні інших вільних міст Польщі. Був підтверджений давній герб Чигирина, даний ще 1592 р., що зображував три схрещені стріли.
Експонати музею Богдана Хмельницького


Експонати музею Богдана Хмельницького-2


Експонати музею Богдана Хмельницького-3


Експонати музею Богдана Хмельницького-4


У 1812 р. на місці поховання захисників Чигирина встановили великий кам’яний хрест.
У 1843 і 1845 рр. Т. Шевченко відвідав Чигирин і Суботів. Зробив кілька малюнків з місцевими краєвидами,а ще присвятив Чигирину багато поетичних рядків. Згадується місто у таких творах: «Розрита могила», «Холодний Яр», «Гайдамаки».Експонати музею Богдана Хмельницького-5


Експонати музею Богдана Хмельницького-6


Експонати музею Богдана Хмельницького-7


Експонати музею Богдана Хмельницького-8


Слід згадати про Троїцький монастир, який стояв на околиці міста до 1933 р. Заснували його у 1617 р., як чоловічий, але у 1735 р. монастир став жіночим. Після неодноразових руйнувань обитель набула кінцевих рис, які зафіксував для нас пензель Т. Шевченка на акварелі «Чигиринський жіночий монастир». Отже тут було три церкви, корпуси келій та господарські будівлі. В радянські часи храми було зруйновано, а келійні корпуси зробили багатоквартирними будинками. Зараз монастир відбудовується.
Експонати музею Богдана Хмельницького-9


Тясмин (Біла Річка)


Монумент на ознаменування боротьби українського народу під проводом Б.Хмельницького (1967р.;1973р.)


Єднання "братніх" народів,як частина композиції


У 1793 р. в Чигирин вдихнули нове життя - місто зробили повітовим центром. Але нині й від того Чигирина лишилось небагато - реконструйований будинок Присутніх місць, в якому Музей Богдана Хмельницького, будинок Археологічного Музею і ще декілька старовинних споруд.
Панорама з Богданової гори


Панорама з Богданової гори-2


Панорама з Богданової гори-3


В радянські часи головною (і чи не єдиною) пам’яткою Чигирина була Замкова гора із спорудженим на ній 18-метровим пам’ятником Б. Хмельницькому. Нечисленні туристи піднімались на вершину, щоб помилуватись прекрасними краєвидами Чигирина і долини Тясмина. У 1989-1992 рр. на горі, під час археологічних розкопок, було знайдено фундамент одного із бастіонів фортеці. За кресленнями Патріка Гордона, споруду ідентифікували як бастіон Дорошенка. Колектив архітекторів розробив проект, за яким проведено точну реконструкцію цього фрагменту замку. І тепер Замкову гору прикрашає фортифікаційна споруда.
Цікаві скелі,як частинка паркової краси


Природні об*єкти Богданової гори виглядають на порядок гармонічніше,на противагу архітектурним..


Виходи гірських порід


Виходи гірських порід-2


У 2004 р. Уряд України постановив відтворити резиденцію Богдана Хмельницького у Чигирині. Зважаючи на дуже фрагментарні описи резиденції й відсутність будь-яких зображень та креслень це було не відтворення, а фактично створення нового історико-архітектурного комплексу.
Гетьманська резиденція в Чигирині відбудовувалася згідно із архітектурними особливостями українського бароко XVII ст. Неподалік від резиденції, на терасі відбудували церкву Петра і Павла - фундамент цією споруди було знайдено кількома роками раніше.Бастіон Дорошенка. Відбудова


Бастіон,як складова Чигиринського замку


Кут бастіону (2007р.)

храми, замок, архітектура, Чигирин, мандрівки, Черкащина

Previous post Next post
Up