Новосілки. Руїни замку XVI-XVII ст.

May 20, 2011 11:09

 Дуже цікава і мальовнича місцевість яку я досліджував у жовтні минулого року. Багато хто стверджує що в Новосілках ніби-то нема замку або то що збереглось не є замком. У цій статті пропоную свій погляд на цю проблему.



Новосілки, Золочівський район, Львівська область. Руїни монастиря систер милосердя, який 1810 році був перебудований з замку XVI ст.

Ось дивіться, що я дослідив..."Вже в 16-17 ст. в Новосілках був замок, пізніше перебудований на кляштор сестер Милосердя. Стрембош передав сестрам милосердя замок в Новосілках, а проект його перебудови на шпиталь виконав Єжи Глоговскі". Про це голосять як польські так і українські джерела:)! Зокрема такі видання як "Koscioly i klasztory rzymskokatolickie dawnego wojewodztwa ruskiego" і книжка В. Пшика.

Місцевість була згадана в документах від початку XVI ст., і належала роду Галків, які мали тут власний замок. Наступними власниками села було багато родів, в числі яких і Потоцькі.
В 1664 році Ельжбета Вікторія Потоцька створила у селі римо-католицьку парафію, яка була ліквідована у XVIІІ ст., хоча костьол все ще існував. У середині XVIІІ ст. власником Новосілок був відомий староста канівський Миколай Потоцький, який перебудував замок на барокову резиденцію палацового стилю.
Після першого поділу Речі-Посполитої, Потоцький продав маєток Янові Стжембошові, з недалекого Лецкіго.
В 1810 році Стжембош заснував у Новосілках шпиталь з монастирем систер милосердя (шариток), на який і віддав замок.
Близько 1819 року, його син Томаш, виконуючи волю батька, передав покинутий костьол греко-католикам. Того ж року, шаритки урочисто перебралися до перебудованого замку. Монастир існував до другої світової війни. Крім шпиталю, при монастирі існувало декілька релігійних товариств, та школи для хлопців і дівчат.
У 1942 році німецька окупаційна влада закрила монастир, лише декілька систер, одягнувши світський одяг, провадили подальшу опіку над дітьми аж до остаточної ліквідації закладу у 1945 році.
По другій світовій війні будівля була майже повністю розібрана, залишилася лише монастирсьа каплиця з кінця ХІХ ст., та окреми рештки стін.



Те що перед каплицею - це ніщо інше як залишки бастіону замку.





Монастирська каплиця Найсвятішої Діви od Cudownogo Medalu сестер Милосердя 1889-1900 рр. (zaklad SS. Milosierdza z kaplica) оточена мурами замку 18 ст., який пізніше був перебудований на монастир. Після 2 Світової війни була замкнена, повернена вірним у 1996 році і сьогодні служить вірним РКЦ як костел Вінцента а Паульо (sw. Wincentego a Paulo).



Ось так монастир виглядав колись
 



Пасто Гологір



Панорама Новосілок.

Вітаю! Ще одні руїни замку на Львівщині.

Золочівщина, цікаве, Замки Львівщини, gologory

Previous post Next post
Up