Муроване. Руїни замку XVI ст.

May 18, 2011 14:13

Замок у Мурованому (колишні Ляшки Муровані) розташований в північній частині села, посеред парку XVII-XIX ст. Замок збудований в XVI ст. Андрієм Тарло у стилі Відродження, після зруйнування у 1559 р. відбудований. Служив як сховок для населення навколишніх сіл. Власники - Тарли, на поч. XVII ст. - Мнішки, з 1602 р. - Другети-Гомоної, наприкінці XVII ст. - знову Мнішки.



Для мене замок в Мурованому був одним з двох які я ще не бачив на Львівщині і ось нещодавно я це виправив, відвідавши його. По суті, враження двоякі, з одного боку руїни швидше всього інтерпретують ЗАЛИШКИ РУЇН замку, що аж ніяк не сприймаються посеред здичавілого і зарослого парку, з іншого - в комплексі з палацом і 2-ма костелами замок дивитися непогано.
 Хто ще тут не був, але планує побувати, то попереджую, автомобільного моста із с. Городовичі до МУРОВАНОГО через р. Стрв'яж немає, добратися (на автомобілі) можна з траси Старий Самбір-Хирів.
 Історія замку в Мурованому пов'язана з Дмитром Самозванцем. У цьому замку у XVIII ст. діяв театр. У 1920-тих роках замковий палац був уже повністю зруйнований, стирчали лише стіни.
 Сьогодні тут залишився тільки фрагмент стіни:





Сорі, більше фото не зробив, проте вповні надолужив це при огляданні комплексу храмів, про це читайте на "Пам'ятках Галичини".

Замки Львівщини

Previous post Next post
Up