Хімба, шоколадні господарі Намібії

Jan 20, 2017 22:41

На півночі Намібії, у важкодоступних районах регіону Каоколенд, живе унікальний народ - хімба. Жінки хімба носять одяг тільки на стегнах, покривають тіла фарбою кольору темної вохри, а з волосся заплітають дреди з глиною.





Хімба цікаві тим, що категорично зберегли всі свої традиційні вірування та заняття попри тиск цивілізації. Упродовж XX століття плем'я всіма способами винищували, і навіть з набуттям незалежності Намібії - ніяк не сприяли відродженню. Ще б пак, традиції хімба більше ніж дивні навіть для загалом дивної Африки.





Житло хімба - це кругла або квадратна в основі хатина, що складається з жердин. Жердини вкопують у землю і обмазують глиною з гімном. Біля входу - домашнє вогнище, витяжки немає ніякої. Дах роблять з жердин, пов'язують їх шкіряними ремінцями. Криють дах соломою і сухим очеретом. Меблів немає ніякої, сплять на підлозі, постеливши брудні матраци,

















Працюють в селищі жінки. Чоловіків і не видно. Жінки є відповідальними за доїння корів. Також жінки піклуються про дітей, причому одна жінка може взяти на себе турботу про дітей іншої. Крім цього жінки часто виконують важчу роботу, ніж чоловіки: носять воду в село, будують будинки.

Фарбу для тіла теж готують жінки. Вони розтирають м'які камені в порошок і змішують його з тваринним жиром. Фарби доводиться запасати багато. Ранок кожна поважаюча себе хімба починає з того, що покриває нею все тіло.

Це, по-перше, красиво, по-друге, рятує шкіру від променів палючого сонця, по-третє, гігієнічно. Фарба замінює аборигенам мило. В тому розумінні, що фарбу зішкрябують з тіла разом з брудом. Так, хімба ніколи не миються.







Чоловіки хімба можуть мати стільки жінок, скільки годні прогодувати. А годують вони заробітками. Тож серед жінок хімба вважається нормальним тимчасово перебути з іншим чоловіком, поки свій не вдома. А якщо це дасть змогу народити ще одну дитину - щасливі всі.







Хлопчика від дівчинки можна відрізнити по зачісці.Дівчата носять дві звисають на очі косички. Хлопчики - одну, ззаду, або зовсім обходяться без неї.













Зачітка жінок - дреди, обмазані глиною, у які заплетене хутро. Виглядає по-багатому.







Крім перелічених занять, жінки ще виготовляють прості сувеніри, які продають туристам. Продають не надто наполегливо, як вміють.





Кажуть, що в хімба досі зберігається обряд ініціації жінок. Дівчинці, що стає жінкою вибивають чотири нижні зуби, а ясна припалюють розпечениим залізом.





Хімба і досі не мають паспортів, а отже і прописки. Живуть, як хочуть і де забажають. І зберігають традиції древньої Африки.



мандри, намібія, фото

Previous post Next post
Up