Новый закон Украины об образовании

Oct 27, 2018 17:36


Беглое сравнение нового и старого законов Украины об образовании.

Раньше язык, на котором громадяне могли получать образование, могли выбирать все граждане:
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5029-17#n112
2. Громадянам України гарантується право отримання освіти державною мовою і регіональними мовами або мовами меншин.

Теперь  выбирать могут только принадлежащие меньшинствам. Этнический украинец  по закону уже не сможет выбирать мову навчання - це демократия и Европа,  выбор доступен только нацменьшинствам! При этом для этнических  украинцев введено искусственное ограничение для получения образования в  смешанном режиме (а это самый выгодный режим для всех граждан):
http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2145-19#n1235
Особам, які належать до національних меншин України,  гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для  здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд із державною мовою,  мовою відповідної національної меншини. Це право реалізується шляхом  створення відповідно до законодавства окремих класів (груп) з навчанням  мовою відповідної національної меншини поряд із державною мовою і не поширюється на класи (групи) з навчанням українською мовою.

Нацменьшинства могут получать образование НА СВОЕМ ЯЗЫКЕ только в начальной школе, а коренные народы - целиком среднее.
При этом понятие коренных народов не прописано. Трактовать будут благонадежные чинушки-националисты на местах.



Особам,  які належать до корінних народів України, гарантується право на  навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної і  загальної середньої освіти, поряд із державною мовою, мовою відповідного  корінного народу. Це право реалізується шляхом створення відповідно до  законодавства окремих класів (груп) з навчанням мовою відповідного  корінного народу України поряд із державною мовою і не поширюється на класи (групи) з навчанням українською мовою.

Ещё  раз, поздравляю, об этнических украинцах просто позаботились, чтобы они  НЕ ИМЕЛИ ПРАВА получать образование на русском или любом другом  негосударственном языке. Украина пришла в Европу!

Previous post Next post
Up