Недeля 21 по Пятидесятнице. Мч. Лонгина сотника, иже при Кресте, глас 4 ОБЕДНИЦА (Изобразительные)

Oct 28, 2023 15:50


29 октября́ 2023 гóда. Недéля 21 по Пятидеся́тнице. Мýченика Лóнгина сóтника, úже при Крестè Госпóдни. Глас 4. Воскрéсная прáздничная слýжба для домáшнего (келéйнаго) совершéнiя. Слýжба мiрскúм чúном. Послéдованiе изобразúтельных.

Прежде глагóли часы.

ЧИН ОБЕДНИЦЫ

Глагóли сúце: Благословѝ, душè моя́, Гóспода,/ благословéн есѝ Гóсподи.

Псалом 102



Благословѝ, душè моя́, Гóспода,/ и вся внýтренняя моя и҆́мя святóе Егó./ Благословѝ, душè моя, Гóспода,/ и не забывáй всех воздая́нїй Егó,/ очищáющаго вся беззакóнїя твоя́,/ исцеля́ющаго вся недýги твоя́,/ избавля́ющаго от истлéнiя живóт твой,/ венчáющаго тя ми́лостїю и щедрóтами,/ исполня́ющаго во благи́х желáнїе твоè:/ обновится я́ко óрля юность твоя́./ Творя́й ми́лостыни Госпóдь,/ и судьбý всем оби́димым./ Сказá путѝ Своя́ Моисéови,/ сыновóм Iзрáилевым хотéнїя Своя́:/ Щедр и Ми́лостив Госпóдь,/ Долготерпели́в и Многоми́лостив./ Не до концá прогнéвается,/ нижè во век враждýет,/ не по беззакóнїем нáшим сотвори́л есть нам,/ нижè по грехóм нáшым воздáл есть нам./ Я́ко по высотè небéсней от землѝ,/ утверди́л есть Госпóдь ми́лость Свою́ на боя́щихся Егó./ Ели́ко отстоят востóцы от зáпад,/ удáлил есть от нас беззакóнїя нáша./ Я́коже щéдрит отéц сы́ны,/ ущéдри Госпóдь боя́щихся Егó./ Я́ко Той познá создáнїе нáше,/ помянý, яко персть есмы́./ Человéк, яко травá днíе eгó,/ яко цвет сéльный, тáко оцветéт,/ яко дух прóйде в нем,/ и не бýдет, и не познáет ктомý мéста своегó./ Ми́лость же Госпóдня от вéка и до вéка на боя́щихся Егó,/ и прáвда Егó на сынéх сынóв, храня́щих завéт Егó, и пóмнящих зáповеди Егó твори́ти я./ Госпóдь на Небесѝ уготóва Престóл Свой,/ и Цáрство Егó всéми обладáет./ Благослови́те Гóспода вси Áнгели Егó,/ си́льнїи крéпостїю, творя́щїи слóво Егó, услышати глас словéс Егó./ Благослови́те Гóспода вся Си́лы Егó,/ слýги Егó, творя́щїи вóлю Егó./ Благослови́те Гóспода вся делá Егó,/ на всяком мéсте влады́чества Егó.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Благословѝ, душè моя, Гóспода,/ и вся внýтренняя моя и҆́мя святóе Егó./ Благословéн есѝ, Гóсподи.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Псалом 145

Хвалѝ, душè моя, Гóспода./ Восхвалю́ Гóспода в животè моéм,/ пою Бóгу моемý, дóндеже есмь./ Не надéйтеся на кня́зи, на сы́ны человéческїя,/ в ни́хже несть спасéнїя./ Изы́дет дух eгó/ и возврати́тся в зéмлю свою́./ В той день поги́бнут вся помышлéнїя eгó./ Блажéн, eмýже Бог Iáковль Помóщник егó,/ уповáнiе eгó на Гóспода Бóга своегó,/ сотвóршаго нéбо и зéмлю,/ мóре и вся, я́же в них,/ храня́щаго и҆́стину в век,/ творя́щаго суд оби́димым,/ даю́щаго пи́щу áлчущим./ Госпóдь реши́т оковáнныя./ Госпóдь умудря́ет слепцы́./ Госпóдь возвóдит низвéрженныя./ Госпóдь лю́бит прáведники./ Госпóдь храни́т пришéльцы,/ си́ра и вдову прїи́мет/ и путь грéшных погуби́т./ Воцари́тся Госпóдь во век,/ Бог твой, Сióне, в род и род.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Единорóдный Сы́не и Слóве Бóжiй, Безсмéртен Сый/ и извóливый спасéнїя нáшего рáди/ воплоти́тися от Святы́я Богорóдицы и Приснодéвы Марíи,/ непрелóжно вочеловéчивыйся,/ распны́йся же, Хрїстè Бóже, смéртїю смерть попрáвый,/ Един Сый Святы́я Трóицы,/ спрославля́емый Отцý и Святóму Дýху, спасѝ нас.

И поем Блаженны с тропарями из Октоиха

Хор: Во Цáрствiи Твоéм помянù нас, Гóсподи,/ егдá прiúдеши, во Цáрствiи Твоéм.

На 12. Хор: Блажéни нúщiи дýхом,/ я́ко тех есть Цáрство Небéсное.

Хор: Блажéни плáчущiи,/ я́ко тíи утéшатся.

На 10. Хор: Блажéни крóтцыи,/ я́ко тíи наслéдят зéмлю.

Хор: Блажéни áлчущiи и жáждущiи прáвды,/ я́ко тíи насы́тятся.

На 8. Хор: Блажéни мúлостивiи,/ я́ко тíи помúловани бýдут.

Чтец (стiхúры воскрéсные, глас 4): Дрéвом Адáм рая́ бысть изселéн;/ дрéвом же крéстным разбóйник в рай всели́ся./ Ов ýбо вкуш, зáповедь отвéрже Сотвóршаго;/ ов же сраспинáем, Бóга исповéда Тая́щагося,// помяни́ мя, вопiя́, во Цáрствiи Твоéм.

Хор: Блажéни чúстiи сéрдцем,/ я́ко тíи Бóга ýзрят.

Чтец: Вознесы́йся на Крест, смéртную разруши́вый си́лу,/ и заглáдивый, я́ко Бог, éже на ны рукописáнiе, Гóсподи,/ разбóйниче покая́нiе и нам подáждь, Еди́не Человеколю́бче,/ вéрою служáщим, Хрїстè Бóже наш, и вопiю́щим Ти:// помяни́ и нас во Цáрствiи Твоéм.

На 6. Хор: Блажéни миротвóрцы,/ яко тíи сы́нове Бóжiи нарекýтся.

Чтец: Рукописáнiе нáше на Крестè копiéм раздрáл еси́,/ и вмени́вся в мéртвых, тáмошняго мучи́теля связáл еси́,/ избáвивый всех от уз áдовых воскресéнiем Твои́м,/ и҆́мже просвети́хомся, Человеколю́бче Гóсподи, и вопiéм Ти:// помяни́ и нас во Цáрствiи Твоéм.

Хор: Блажéни изгнáни прáвды рáди,/ я́ко тех есть Цáрство Небéсное.

Чтец: Распны́йся и воскресы́й я́ко Си́лен из грóба триднéвен,/ и первоздáннаго Адáма воскреси́вый, Еди́не Безсмéртне:/ и менè на покая́нiе обрати́тися, Гóсподи, сподóби от всегó сéрдца моегó,/ и тéплою вéрою при́сно взывáти Ти:// помяни́ мя, Спáсе, во Цáрствiи Твоéм.

На 4. Хор: Блажéни естè, егдá понóсят вам,/ и изженýт, и рекýт всяк зол глагóл на вы лжýще Менè рáди.

Чтец: Нас рáди, И҆́же безстрáстен, стрáстный бысть человéк,/ и вóлею на Крестè пригвождéйся, нас совоскреси́,/ тéмже и слáвим со Крестóм страсть и воскресéнiе,/ и҆́миже возсоздáхомся, и҆́миже и спасáемся, взывáюще:// помяни́ и нас во Цáрствiи Твоéм.

Хор: Рáдуйтеся и веселúтеся, я́ко мзда вáша мнóга на Небесéх.

Чтец: Воскрéсшаго из мéртвых, и áдову держáву плени́вшаго,/ и ви́дима женáми миронóсицами, рáдуйтеся, глагóлющаго,/ вéрнiи умóлим, от истлéнiя избáвити дýши нáша,/ зовýще всегдá разбóйника благоразýмнаго глáсом к Немý:// помяни́ и нас во Цáрствiи Твоéм.

Хор: Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Трóичен: Отцá, и Сы́на, и Святáго Дýха,/ вси еди́номудренно вéрнiи славослóвити достóйно помóлимся:/ Еди́нство Божествá, в Трiéх сýщее Ипостáсех, неслiя́нно пребывáющее,/ Прóсто, Нераздéльно и Непристýпно,// И́мже избавля́емся óгненнаго мучéнiя.

Хор: И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Богорóдичен: Мáтерь Твою́, Хрїстè,/ плóтiю без сéмене рóждшую Тя, и Дéву вои́стинну,/ и по Рождествè пребы́вшу Нетлéнну,/ Сiю́ Ти привóдим в моли́тву, Влады́ко Многоми́лостиве,/ прегрешéнiй прощéнiе дáруй, всегдá вопiю́щим Ти:// помяни́ и нас во Цáрствiи Твоéм.

Тропари и кондаки

Тропáрь воскрéсный, глас 4: Свéтлую Воскресéнiя прóповедь/ от Áнгела увéдевша Госпóдни учени́цы/ и прáдеднее осуждéнiе отвéргша,/ апóстолом хвáлящася глагóлаху:/ испровéржеся смерть,/ воскрéсе Хрїстóс Бог,// дáруяй мíрови вéлiю ми́лость.

Тропáрь мýченика Лóнгина, глас 4: Мýченик Твой, Гóсподи, Лóнгин,/ во страдáнiи своéм венéц прiя́т нетлéнный от Тебé, Бóга нáшего:/ имéяй бо крéпость Твою́,/ мучи́телей низложи́,/ сокруши́ и дéмонов немощны́я дéрзости./ Тогó моли́твами// спаси́ дýши нáша.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Кондáк мýченика Лóнгина, глас 4: Вéсело возрáдовася Цéрковь/ в пáмяти днесь приснопáмятнаго страдáльца Лóнгина, взывáющи:// Ты моя́ держáва, Хрїстé, и утверждéнiе.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Кондáк воскрéсный, глас 4: Спас и Избáвитель мой/ из грóба, я́ко Бог, воскресѝ от уз земнорóдныя,/ и вратá áдова сокрушѝ,/ и я́ко Влады́ка// воскрéсе триднéвен.

Трисвятое

Хор: Святы́й Бóже,/ Святы́й Крéпкій,/ Святы́й Безсмéртный, помúлуй нас. (3 рáза)

Хор: Слáва Отцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Хор: Святы́й Безсмéртный, помúлуй нас.

Хор: Святы́й Бóже,/ Святы́й Крéпкій,/ Святы́й Безсмéртный, помúлуй нас.

Прокимен воскресный, глас 4

Чтец: Прокíмен, глас четвéртый, псалóм Давíдов. Я́ко возвели́чишася делá Твоя́, Гóсподи, вся премýдростiю сотвори́л еси́. (Пс.103:24А)

Хор: Я́ко возвелúчишася делá Твоя, Гóсподи,/ вся премýдростiю сотворúл есù.

Чтец: Вси язы́цы восплещи́те рукáми, воскли́кните Бóгу глáсом рáдованiя. (Пс.103:1А-1Б)

Хор: Я́ко возвелúчишася делá Твоя, Гóсподи,/ вся премýдростiю сотворúл есù.

Прокимен мученика, глас 7

Чтец: Прокíмен, глас седьмы́й, псалóм Давíдов. Возвесели́тся прáведник о Гóсподе и уповáет на негó. (Пс.63:11)

Хор: Возвеселúтся прáведник о Гóсподе/ и уповáет на негó.

АПОСТОЛ

Чтец: К Галáтом послáнiя святáго апóстола Пáвла чтéнiе.

(Гал.зач.203): Брáтiе, увéдевше я́ко не оправди́тся человéк от дел закóна, но тóкмо вéрою Iисýс Хрiстóвою, и мы во Хрiстá Iисýса вéровахом, да оправди́мся от вéры Хрiстóвы, а не от дел закóна, занé не оправди́тся от дел закóна вся́ка плоть. Áще ли, и҆́щуще оправди́тися о Хрiстé, обретóхомся и сáми грéшницы, Хрiстóс ýбо грехý ли служи́тель? Да не бýдет. Áще бо, я́же разори́х, сiя́ пáки созидáю, престýпника себé представля́ю. Аз бо закóном закóну умрóх, да Бóгови жив бýду. Хрiстóви сраспя́хся. Живý же не ктомý аз, но живéт во мне Хрiстóс. А éже ны́не живý во плóти, вéрою живý Сы́на Бóжiя, возлюби́вшаго менé и предáвшаго Себé по мне.

[Русский синодальный перевод]Братья, однако же, узнав, что человек оправдывается не делами закона, а только верою в Иисуса Христа, и мы уверовали во Христа Иисуса, чтобы оправдаться верою во Христа, а не делами закона; ибо делами закона не оправдается никакая плоть. Если же, ища оправдания во Христе, мы и сами оказались грешниками, то неужели Христос есть служитель греха? Никак. Ибо если я снова созидаю, что разрушил, то сам себя делаю преступником. Законом я умер для закона, чтобы жить для Бога. Я сораспялся Христу, и уже не я живу, но живет во мне Христос. А что ныне живу во плоти, то живу верою в Сына Божия, возлюбившего меня и предавшего Себя за меня.(Гал.2:16-20)

(2Тим.зач.292): Чáдо Тiмофéе, возмогáй во благодáти, я́же о Хрiстé Iисýсе и я́же слы́шал еси́ от менé мнóгими свидéтели, сiя́ предáждь вéрным человéком, и́же довóльни бýдут и ины́х научи́ти. Ты ýбо злопостражди́ я́ко добр вóин Iисýс Хрiстóв. Никтóже бо вóин бывáя обязýется кýплями житéйскими, да воевóде угóден бýдет. Áще же и пострáждет кто, не венчáется, áще не закóнно мýчен бýдет. Труждáющемуся дéлателю прéжде подобáет от плодá вкуси́ти. Разумéй, я́же глагóлю: да даст ýбо тебé Госпóдь рáзум о всем. Поминáй Гóспода Iисýса Хрiстá востáвшаго от мéртвых, от сéмене Давíдова, по благовествовáнiю моемý, в нéмже злостраждý дáже до уз, я́ко злодéй, но слóво Бóжiе не вя́жется. Сегó рáди вся терплю́ избрáнных рáди, да и тíи спасéнiе улучáт éже о Хрiстé Iисýсе со слáвою вéчною.

[Русский синодальный перевод]Сын мой Тимофей, укрепляйся, сын мой, в благодати Христом Иисусом, и что слышал от меня при многих свидетелях, то передай верным людям, которые были бы способны и других научить. Итак переноси страдания, как добрый воин Иисуса Христа. Никакой воин не связывает себя делами житейскими, чтобы угодить военачальнику. Если же кто и подвизается, не увенчивается, если незаконно будет подвизаться. Трудящемуся земледельцу первому должно вкусить от плодов. Разумей, что я говорю. Да даст тебе Господь разумение во всем. Помни Господа Иисуса Христа от семени Давидова, воскресшего из мертвых, по благовествованию моему, за которое я страдаю даже до уз, как злодей; но для слова Божия нет уз. Посему я все терплю ради избранных, дабы и они получили спасение во Христе Иисусе с вечною славою. (2Тим.2:1-10)

Аллилуиарий воскресный, глас 4

Чтец: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, глас четвéртый, псалóм Давíдов.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец: Наляцы́, и успевáй, и цáрствуй и҆́стины рáди, и крóтости, и прáвды. (Пс.44:5Б)

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец: Возлюби́л еси́ прáвду, и возненави́дел еси́ беззакóнiе. (Пс.44:8А)

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Аллилуиарий мученика, глас 4

Чтец: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, глас тóйже, псалóм Давíдов. Прáведник, я́ко фíнiкс, процветéт, я́ко кедр, и҆́же в Лiвáне, умнóжится. (Пс.91:13)

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец: Насаждéни в домý Госпóдни во двóрех дóму Бóга нáшего процветýт. (Пс.91:14)

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

ЕВАНГЕЛИЕ

От Луки́ Святáго Евáнгелiя чтéнiе.

Хор: Слáва Тебè, Гóсподи, слáва Тебè.

(Лк.зач.35): Речé Госпóдь при́тчу сiю́: изы́де сéяй сéяти сéмене своегó, и егдá сéяше, óво падé при пути́, и попрáно бысть, и пти́цы небéсныя позобáша é. А другóе падé на кáмени, и прозя́б ýсше, занé не имéяше влáги. И другóе падé посредé тéрнiя, и возрастé тéрнiе, и подави́ é. Другóе же падé на земли́ блáзе, и прозя́б сотвори́ плод стори́цею. Сiя́ глагóля, возгласи́: имéяй ýши слы́шати, да слы́шит. Вопрошáху же Егó ученицы́ Егó, глагóлюще: что есть при́тча сiя́? Он же речé: вам есть данó вéдати тáйны Цáрствiя Бóжiя, прóчым же в при́тчах, да ви́дяще не ви́дят и слы́шаще не разумéют. Есть же сiя́ при́тча: сéмя есть слóво Бóжiе, а и҆́же при пути́, суть слы́шащiи, потóм же прихóдит дiáвол и взéмлет слóво от сéрдца их, да не вéровавше спасýтся, а и҆́же на кáмени, и҆́же егдá услы́шат, с рáдостiю прiéмлют слóво, и сíи кóрене не и҆́мут, и҆́же во врéмя вéруют, и во врéмя напáсти отпáдают. А éже в тéрнiи пáдшее, сíи суть слы́шавшiи, и от печáли и богáтства и сластьми́ житéйскими ходя́ще подавля́ются, и не свершáют плодá. А и҆́же на дóбрей земли́, сíи суть, и҆́же дóбрым сéрдцем и благи́м слы́шавше слóво, держáт и плод творя́т в терпéнiи. Сiя́ глагóля, возгласи́: имéяй ýши слы́шати, да слы́шит.

[Русский синодальный перевод]Речeт Госпoдь притчу сию: вышел сеятель сеять семя свое, и когда он сеял, иное упало при дороге и было потоптано, и птицы небесные поклевали его; а иное упало на камень и, взойдя, засохло, потому что не имело влаги; а иное упало между тернием, и выросло терние и заглушило его; а иное упало на добрую землю и, взойдя, принесло плод сторичный. Сказав сие, возгласил: кто имеет уши слышать, да слышит! Ученики же Его спросили у Него: что бы значила притча сия? Он сказал: вам дано знать тайны Царствия Божия, а прочим в притчах, так что они видя не видят и слыша не разумеют. Вот что значит притча сия: семя есть слово Божие; а упавшее при пути, это суть слушающие, к которым пото́м приходит диавол и уносит слово из сердца их, чтобы они не уверовали и не спаслись; а упавшее на камень, это те, которые, когда услышат слово, с радостью принимают, но которые не имеют корня, и временем веруют, а во время искушения отпадают; а упавшее в терние, это те, которые слушают слово, но, отходя, заботами, богатством и наслаждениями житейскими подавляются и не приносят плода; а упавшее на добрую землю, это те, которые, услышав слово, хранят его в добром и чистом сердце и приносят плод в терпении. Сказав это, Он возгласил: кто имеет уши слышать, да слышит! (Лк.8:5-15)

(Мф.зач.113): Во врéмя óно, пришéдше вóини на мéсто нарицáемое Голгóфа, éже есть Крáнiево мéсто, дáша Iисýсу пи́ти óцет с жéлчiю смéшен, и вкуш, не хотя́ше пи́ти. Распéншiи же Егó раздели́ша ри́зы Егó, вéргше жрéбiя, и седя́ще стрежáху Егó ту, и возложи́ша верхý главы́ Егó винý Егó напи́сану: Сей есть Iисýс, Царь Iудéйскiй. Тогдá распя́ша с Ним два разбóйника: еди́наго одесну́ю, и еди́наго ошу́юю. Мимоходя́щiи же хýляху Егó, покивáюще главáми свои́ми и глагóлюще: Разоря́яй цéрковь и треми́ дéньми Созидáяй, спаси́ся Сам, áще Сын еси́ Бóжiй, сни́ди со крестá. Тáкожде же и архiерéе ругáющеся с кни́жники и стáрцы и фарiсéи, глагóлаху: ины́я спасé, Себé ли не мóжет спасти́? Áще Царь Iзрáилев есть, да сни́дет ны́не со крестá, и вéруем в Негó. Уповá на Бóга, да избáвит ны́не Егó, áще хóщет Емý. Речé бо, я́ко Бóжiй есмь Сын. Тóжде же и разбóйника распя́тая с Ним поношáста Емý. От шестáго же часá тма бысть по всей земли́ до часá девя́таго. О девя́том же часé возопи́ Iисýс глáсом вéлiим, глагóля: Или́, Или́, лимá савахфани́? Éже есть, Бóже Мой, Бóже Мой, вскýю Мя еси́ остáвил? Нéцыи же от ту стоя́щих слы́шавше глагóлаху, я́ко Илiю́ глашáет Сей. И áбiе тек еди́н от них, и прiéм гýбу, испóлнив же óцта, и вонзé на трость, напая́ше Егó. Прóчiи же глагóлаху: остáви, да ви́дим, áще прiи́дет Илiá спасти́ Егó. Iисýс же, пáки возопи́в глáсом вéлiим, испусти́ дух. И се завéса церкóвная раздрáся на двóе с вы́шняго крáя до ни́жняго, и земля́ потрясéся, и кáменiе распадéся, и грóби отверзóшася, и мнóга телесá усóпших святы́х востáша, и изшéдше из гроб, по воскресéнiи Егó, внидóша во святы́й град и яви́шася мнóзем. Сóтник же и и́же с ним стрегýщiи Iисýса, ви́девше трус и бы́вшая, убоя́шася зелó, глагóлюще: вои́стинну Бóжiй Сын бе Сей.

[Русский синодальный перевод]В те дни, воины, придя на место, называемое Голгофа, что значит: Лобное место, дали Иисусу пить уксуса, смешанного с желчью; и, отведав, не хотел пить. Распявшие же Его делили одежды Его, бросая жребий; и, сидя, стерегли Его там; и поставили над головою Его надпись, означающую вину Его: Сей есть Иисус, Царь Иудейский. Тогда распяты с Ним два разбойника: один по правую сторону, а другой по левую. Проходящие же злословили Его, кивая головами своими и говоря: Разрушающий храм и в три дня Созидающий! спаси Себя Самого; если Ты Сын Божий, сойди с креста. Подобно и первосвященники с книжниками и старейшинами и фарисеями, насмехаясь, говорили: других спасал, а Себя Самого не может спасти; если Он Царь Израилев, пусть теперь сойдет с креста, и уверуем в Него; уповал на Бога; пусть теперь избавит Его, если Он угоден Ему. Ибо Он сказал: Я Божий Сын. Также и разбойники, распятые с Ним, поносили Его. От шестого же часа тьма была по всей земле до часа девятого; а около девятого часа возопил Иисус громким голосом: Или, Или! лама савахфани? то есть: Боже Мой, Боже Мой! для чего Ты Меня оставил? Некоторые из стоявших там, слыша это, говорили: Илию зовет Он. И тотчас побежал один из них, взял губку, наполнил уксусом и, наложив на трость, давал Ему пить; а другие говорили: постой, посмотрим, придет ли Илия спасти Его. Иисус же, опять возопив громким голосом, испустил дух. И вот, завеса в храме раздралась надвое, сверху донизу; и земля потряслась; и камни расселись; и гробы отверзлись; и многие тела усопших святых воскресли и, выйдя из гробов по воскресении Его, вошли во святой град и явились многим. Сотник же и те, которые с ним стерегли Иисуса, видя землетрясение и все бывшее, устрашились весьма и говорили: воистину Он был Сын Божий. (Мф.27:33-54)

Хор: Слáва Тебè, Гóсподи, слáва Тебè.

Помянѝ нас, Гóсподи, егдá прїи́деши во Цáрствiи Твоéм.

Помянѝ нас, Влады́ко, егдá прїи́деши во Цáрствiи Твоéм.

Помянѝ нас, Святы́й, егдá прїи́деши во Цáрствiи Твоéм.

Лик небéсный поéт Тя и глагóлет: Свят, Свят, Свят Госпóдь Саваóф, испóлнь Нéбо и земля́ слáвы Твоея́.

Стiх: Приступи́те к Немý и просвети́теся, и лицá вáша не постыдя́тся.

Лик Небéсный поéт Тя и глагóлет: Свят, Свят, Свят Госпóдь Саваóф, испóлнь Нéбо и земля́ слáвы Твоея́.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Лик святы́х Áнгел и Архáнгел со всéми Небéсными си́лами поéт Тя и глагóлет: Свят, Свят, Свят Госпóдь Саваóф, испóлнь Нéбо и земля́ слáвы Твоея́.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв. Амúнь.

Символ веры

Вéрую во Еди́наго Бóга Ѻтцá, Вседержи́теля, Творцá нéбу и землѝ, ви́димым же всем и неви́димым. И во Еди́наго Гóспода Iисýса Хрїстá, Сы́на Бóжiя, Единорóднаго, И҆́же от Ѻтцá Рождéннаго прéжде всех век; Свéта от Свéта, Бóга И҆́стинна от Бóга И҆́стинна, рождéнна, несотворéнна, единосýщна Ѻтцý, И҆́мже вся бы́ша. Нас рáди человéк и нáшего рáди спасéнiя сшéдшаго с небéс и воплоти́вшагося от Дýха Свята и Марíи Дéвы и вочеловéчшася. Распя́таго же за ны при Понтíйстем Пiлáте, и страдáвша и погребéнна. И воскрéсшаго в трéтiй день по Писáнiем, и возшéдшаго на небесá и седя́ща одеснýю Ѻтцá. И пáки грядýщаго со слáвою суди́ти живы́м и мéртвым, Егóже Цáрствiю не бýдет концá. И в Дýха Святáго, Гóспода, Животворя́щаго, И҆́же от Ѻтцá исходя́щаго, И҆́же со Ѻтцéм и Сы́ном спокланя́ема и сслáвима, Глагóлавшего прорóки. Во еди́ну Святýю, Собóрную и Апóстольскую Цéрковь. Исповéдую еди́но крещéнiе во оставлéнiе грехóв. Чáю воскресéнiя мéртвых, и жи́зни бýдущаго вéка. Аминь.

Ослáби, остáви, прости Бóже, прегрешéнiя нáша, вóльная, и невóльная, я́же в слóве и в дéле, я́же в вéденiи и не в вéденiи, я́же во дни и в нощѝ, я́же во умè и помышлéнiи, вся нам простѝ, я́ко Благ и Человеколю́бец.

Ѻ́тче наш, И҆́же есѝ на небесéх. Да святи́тся И҆́мя Твоè, да прiи́дет Цáрствiе Твоè, да бýдет вóля Твоя, я́ко на небесѝ и на землѝ. Хлеб наш насýщный даждь нам днесь, и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим. И не введѝ нас во искушéнiе, но избáви нас от лукáваго.

Гóсподи, Iисýсе Хрїстè, Сы́не Бóжiй, поми́луй нас. Ами́нь.

КОНДАК

Кондáк воскрéсный, глас 4: Спас и Избáвитель мой/ из грóба, я́ко Бог, воскресѝ от уз земнорóдныя,/ и вратá áдова сокрушѝ,/ и я́ко Влады́ка// воскрéсе триднéвен.

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

И молитву: Всесвятáя Трóице, Единосýщная Держáво, Нераздéльное Цáрство, всех благи́х Винá, благоволѝ же и о мне грéшнем, утвердѝ, вразумѝ сéрдце моè, и всю мою отымѝ сквéрну, просветѝ мою мысль, да вы́ну слáвлю, пою, покланя́юся и глагóлю: Еди́н Свят, Един Госпóдь, Iисýс Хрїстóс, во слáву Бóга Ѻтцá, ами́нь.

Бýди и҆́мя Госпóдне благословéно от ны́не и до вéка. (3 рáза)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Псалом 33

Благословлю́ Гóспода на вся́кое врéмя,/ вы́ну хвалá Егó во устéх мои́х./ О Гóсподе похвáлится душá моя́,/ да услы́шат крóтцыи и возвеселя́тся./ Возвели́чите Гóспода со мнóю,/ и вознесéм и҆́мя Егó вкýпе./ Взыскáх Гóспода и услы́ша мя,/ и от всех скорбéй мои́х избáви мя./ Приступи́те к Немý и просвети́теся,/ и лицá вáша не постыдя́тся./ Сей ни́щiй воззвá, и Госпóдь услы́ша и҆̀,/ и от всех скорбéй егó спасé и҆̀./ Ополчи́тся Áнгел Госпóдень óкрест боя́щихся Егó,/ и избáвит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпóдь;/ блажéн муж, и҆́же уповáет нань./ Бóйтеся Гóспода, вси святíи Егó,/ яко несть лишéнiя боя́щымся Егó./ Богáтiи обнищáша и взалкáша,/ взыскáющiи же Гóспода не лишáтся вся́каго блáга./Прiиди́те, чáда, послýшайте менè,/ стрáху Госпóдню научý вас./ Кто есть человéк хотя́й живóт,/ любя́й дни ви́дети блáги;/ Удержѝ язык твой от зла,/ и устнè твоѝ, éже не глагóлати льсти./ Уклони́ся от зла и сотворѝ блáго,/ взыщѝ ми́ра, и поженѝ и҆̀./ Óчи Госпóдни на прáведныя,/ и ýши Егó в моли́тву их./ Лицè же Госпóдне на творя́щiя злáя,/ еже потреби́ти от землѝ пáмять их./ Воззвáша прáведнiи, и Госпóдь услы́ша и҆́х,/ и от всех скорбéй их избáви их./ Близ Госпóдь сокрушéнных сéрдцем,/ и смирéнныя дýхом спасéт./ Мнóги скóрби прáведным,/ и от всех их избáвит я Госпóдь./ Храни́т Госпóдь вся кóсти их,/ ни еди́на от них сокруши́тся./ Смерть грéшников лютá,/ и ненави́дящiи прáведнаго прегрешáт./ Избáвит Госпóдь дýши раб Свои́х,/ и не прегрешáт вси уповáющiи на Негó.

Достойно есть

Хор: Достóйно есть я́ко воúстинну блажúти Тя, Богорóдицу,/Присноблажéнную и Пренепорóчную и Мáтерь Бóга нáшего./ Честнéйшую Херувíм и слáвнeйшую без сравнéнiя Серафíм,/ без истлéнiя Бóга Слóва рóждшую, сýщую Богорóдицу Тя величáем.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Гóсподи, помúлуй. (3 рáза)

Гóсподи, благословᴎ́.

ОТПУСТ

Гóсподи, Iисýсе Хрїстè, Сыне Бóжiй, моли́твами пречи́стыя Своея́ Мáтере, святы́х слáвных и всехвáльных Апóстол, преподóбных и богонóсных отéц наших и всех святы́х, поми́лует и спасéт нас, я́ко Благ и Человеколю́бец.

2Тим.2:1-10, Гал.2:16-20, Пс.91:14, Пс.91:13, Пс.63:11, 2Тим.2:1–10, Пс.44:8А, Мф.27:33–54, 21 неделя по Пятидесятнице, Лк.8:5-15, Мф.зач.113, Гал.зач.203, мч. Лонгина, Пс.103:24А, мученика, Лк.зач.35, 4 глас, Пс.44:5Б, глас 4, Мф.27:33-54, 2Тим 2:1–10, 2Тим.зач.292, Пс.103:1А-1Б

Previous post Next post
Up