Неделя о мытаре и фарисее. Начало Постной Триоди, глас 1. ВСЕНОЩНОЕ БДЕНИЕ. ВЕЛИКАЯ ВЕЧЕРНЯ

Feb 02, 2023 19:35


5 февраля́ 2023 г. Недéля о мытарé и фарiсéе. Начáло Пóстной Трióди. Собóр новомýчеников и исповéдников Цéркви Рýсской. Глас 1. Всeнóщное бдéнiе для домáшнего (келéйнаго) совершéнiя состоúт из Велúкой вечéрни, ýтрени, тáкже канóна и пéрваго чáса. Слýжба мiрскúм чúном.

ВЕЛИКАЯ ВЕЧЕРНЯ

Моли́твами святы́х отéц нáших, Гóсподи Iисýсе Хрїстé, Бóже наш, поми́луй нас, ами́нь.

Слáва Тебé, Бóже наш, слáва Тебé.

Царю́ Небéсный, Утéшителю, Дýше И҆́стины, И҆́же вездé сый и вся исполня́яй, Сокрóвище благи́х и жи́зни Подáтелю, прiиди́ и всели́ся в ны, и очи́сти ны от вся́кiя сквéрны, и спаси́, Блáже, Дýши нáша.

Святы́й Бóже, Святый Крéпкiй, Святый Безсмéртный, поми́луй нас.(3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Пресвятáя Трóице, поми́луй нас, Гóсподи, очи́сти грехѝ нáша, Влады́ко, простѝ беззакóнiя нáша, Святы́й, посетѝ и исцелѝ нéмощи нáша и҆́мене Твоегó рáди.

Гóсподи, поми́луй. (трúжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Ѻ́тче наш, И҆́же есѝ на небесéх. Да святи́тся И҆́мя Твоé, да прiи́дет Цáрствiе Твоé, да бýдет вóля Твоя́, я́ко на небесѝ и на землѝ. Хлеб наш насýщный даждь нам днесь, и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим. И не введѝ нас во искушéнiе, но избáви нас от лукáваго.

Гóсподи, Iисýсе Хрїстé, Сы́не Бóжїй, поми́луй нас. Ами́нь.

Гóсподи, поми́луй, (12 раз)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.



Прїиди́те, поклони́мся Царéви нáшему Бóгу.

Прїиди́те, поклони́мся и припадéм Хрїстý, Царéви нáшему Бóгу.

Прїиди́те, поклони́мся и припадéм Самомý Хрїстý, Царéви и Бóгу нáшему.

Псалом 103, предначинáтельный

Стiхú избрáннiи: Благословѝ, душé моя́, Гóспода./ Благословéн есѝ, Гóсподи./ Гóсподи, Бóже мой, возвели́чился еси́ зелó./ Благословéн есѝ, Гóсподи./ Во исповéданiе и в велелéпоту/ облéклся есѝ. Благословéн есѝ, Гóсподи./ Посредé гор прóйдут вóды./ Ди́вна делá Твоя́, Гóсподи./ Вся премýдростiю сотвори́л есѝ./ Слáва Ти, Гóсподи, сотвори́вшему вся.

[Псалом полностью]Благослови, душé моя, Гóспода, Бóже мой, возвеличился есѝ зелó. Во исповéданiе и в велелéпоту облéклся есѝ. Одея́йся свéтом, яко ри́зою, простирáяй нéбо, яко кóжу. Покрывáяй водáми превы́спренняя Своя́, полагáяй óблаки на восхождéнiе Своé, ходя́й на крилý вéтреню. Творя́й Áнгелы Своя дýхи и слугѝ Своя плáмень óгненный. Основáяй зéмлю на твéрди ея́, не преклони́тся в век вéка. Бéздна, яко ри́за, одея́нiе ея́, на горáх стáнут вóды, от запрещéнiя Твоегó побéгнут, от глáса грóма Твоегó убоя́тся. Восхóдят гóры и нисхóдят поля́ в мéсто, éже основáл есѝ им. Предéл положи́л есѝ, eгóже не прéйдут, нижé обратя́тся покры́ти зéмлю. Посылáяй истóчники в дéбрех, посредé гор прóйдут вóды. Напая́ют вся звéри сéльныя, ждут онáгри в жáжду свою. На тых пти́цы небéсныя привитáют, от среды́ кáменiя дадя́т глас. Напая́яй гóры от превы́спренних Свои́х, от плодá дел Твоих насы́тится земля́. Прозябáяй травý скотóм, и злак на слýжбу человéком, известѝ хлеб от землѝ. И винó весели́т сéрдце человéка, умáстити лицé елéем, и хлеб сéрдце человéка укрепи́т. Насы́тятся древá польскáя, кéдри Ливáнстiи, и҆́хже еси насади́л. Тáмо пти́цы вогнездя́тся, еродíево жили́ще предводи́тельствует и҆́ми. Гóры высóкiя елéнем, кáмень прибéжище зáяцем. Сотвори́л есть лунý во временá, сóлнце познá зáпад свой. Положи́л есѝ тму, и бысть нощь, в нéйже прóйдут вси звéрiе дубрáвнiи. Ски́мни рыкáющiи, восхи́тити и взыскáти от Бóга пи́щу себé. Возсiя́ сóлнце и собрáшася и в лóжах свои́х ля́гут. Изы́дет человéк на дéло своé и на дéланiе своé до вéчера. Яко возвели́чишася делá Твоя, Гóсподи, вся премýдростiю сотвори́л есѝ, испóлнися земля́ твáри Твоея́. Сié мóре вели́кое и прострáнное, тáмо гáди, и҆́мже несть числá, живóтная мáлая с вели́кими, тáмо кораблѝ преплáвают, змiй сей, eгóже создáл есѝ ругáтися eмý. Вся к Тебé чáют, дáти пи́щу им во блáго врéмя. Дáвшу Тебé им соберýт, отвéрзшу Тебé рýку вся́ческая испóлнятся блáгости, отврáщшу же Тебé лицé, возмятýтся, отъи́меши дух их, и исчéзнут, и в персть свою возвратя́тся. Пóслеши Дýха Твоегó, и сози́ждутся, и обнови́ши лицé землѝ. Бýди слáва Госпóдня во вéки, возвесели́тся Госпóдь о дéлех Свои́х, призирáяй на зéмлю, и творя́й ю́ трясти́ся, прикасáяйся горáм, и дымя́тся. Воспою́ Гóсподеви в животé моéм, пою́ Бóгу моемý, дóндеже есмь, да услади́тся Емý бесéда моя, аз же возвеселю́ся о Гóсподе. Да исчéзнут грéшницы от землѝ, и беззакóнницы, я́коже не бы́ти им. Благословѝ, душé моя́, Гóспода. Сóлнце познá зáпад свой. Положи́л еси тму, и бысть нощь. Яко возвели́чишася делá Твоя, Гóсподи, вся премýдростiю сотвори́л есѝ.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, слáва Тебé Бóже. (3 раза)

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Отцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Первая кафизма

Читáем лúбо кафíсму 1-ю (1-ю cтатiю(«Блажéн муж» - 1-й антiфóн.)

[Псалом 1]Блажéн муж, и҆́же не и҆́де на совéт нечести́вых и на путѝ грéшных не ста, и на седáлищи губи́телей не сéде, но в закóне Госпóдни вóля eгó, и в закóне Егó поучи́тся день и нощь. И бýдет яко дрéво насаждéнное при исхóдищих вод, éже плод свой даст во врéмя своé, и лист eгó не отпадéт, и вся, ели́ка áще твори́т, успéет. Не тáко нечести́вiи, не тáко, но яко прах, eгóже возметáет ветр от лицá землѝ. Сегó рáди не воскрéснут нечести́вiи на суд, нижé грéшницы в совéт прáведных. Яко весть Госпóдь путь прáведных, и путь нечести́вых поги́бнет.

[Псалом 2]Вскýю шатáшася язы́цы, и лю́дiе поучи́шася тщéтным? Предстáша цáрiе зéмстiи, и кня́зи собрáшася вкýпе на Гóспода и на Хрiстá Егó. Растóргнем ýзы их и отвéржем от нас и҆́го их. Живы́й на Небесéх посмеéтся им, и Госпóдь поругáется им. Тогдá возглагóлет к ним гнéвом свои́м и я́ростiю Своéю смятéт я́. Аз же постáвлен есмь Царь от Негó над Сióном, горóю святóю Егó, возвещáяй повелéнiе Госпóдне. Госпóдь речé ко Мне: Сын Мой еси Ты, Аз днесь роди́х Тя. Просѝ от Менé, и дам Ти язы́ки достоя́нiе Твоé, и одержáнiе Твоé концы́ землѝ. Упасéши я́ жезлóм желéзным, я́ко сосýды скудéльничи сокруши́ши я́. И ны́не, цáрiе, разумéйте, накажи́теся вси судя́щiи землѝ. Рабóтайте Гóсподеви со стрáхом и рáдуйтеся Емý с трéпетом. Прiими́те наказáнiе, да не когдá прогнéвается Госпóдь и поги́бнете от путѝ прáведнаго, егдá возгори́тся вскóре я́рость Егó. Блажéни вси надéющiися Нань.

[Псалом 3]Гóсподи, что ся умнóжиша стужáющiи ми? Мнóзи востаю́т на мя, мнóзи глагóлют душѝ моéй: несть спасéнiя eмý в Бóзе eгó. Ты же, Гóсподи, Застýпник мой есѝ, слáва моя́ и вознося́й главý мою́. Глáсом мои́м ко Гóсподу воззвáх, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз уснýх, и спах, востáх, я́ко Госпóдь застýпит мя. Не убою́ся от тем людéй, óкрест напáдающих на мя. Воскреснѝ, Гóсподи, спасѝ мя, Бóже мой, я́ко Ты порази́л есѝ вся враждýющыя ми всýе: зýбы грéшников сокруши́л есѝ. Госпóдне есть спасéнiе, и на лю́дех Твои́х благословéнiе Твоé.

Лúбо поéм стiхú избрáннiи

БЛАЖЕН МУЖ

Чтец (или хор): Блажéн муж, и҆́же не и҆́де на совéт нечести́вых.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Яко весть Госпóдь путь прáведных, и путь нечести́вых поги́бнет.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Рабóтайте Гóсподеви со стрáхом и рáдуйтеся Емý с трéпетом.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Блажéни вси надéющiися Нань.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Воскреснѝ, Гóсподи, спасѝ мя, Бóже мой.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Госпóдне есть спасéнiе, и на лю́дех Твои́х благословéнiе Твоé.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец: Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Хор: И ны́не и при́сно и во вéки векóв, ами́нь.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, слáва Тебé Бóже. (трúжды)

Гóсподи, поми́луй. (3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

ГОСПОДИ ВОЗЗВАХ, ГЛАС 1

Хор: Гóсподи, воззвáх к Тебé, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Гóсподи./ Гóсподи, воззвáх к Тебé, услы́ши мя:/ вонми́ глáсу молéнія моегó,/ внегдá воззвáти ми к Тебé./ Услы́ши мя, Гóсподи.

Хор: Да испрáвится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобóю,/ воздея́ніе рукý моéю/ - жéртва вечéрняя./ Услы́ши мя, Гóсподи.

[В приходской практике пропускается до стихир]Положѝ, Гóсподи, хранéнiе устóм мои́м, и дверь ограждéнiя о устнáх мои́х. Не уклонѝ сéрдце моé в словесá лукáвствiя, непщевáти вины́ о гресéх, с человéки дéлающими беззакóнiе, и не сочтýся со избрáнными их. Накáжет мя прáведник ми́лостiю и обличи́т мя, елéй же грéшнаго да не намáстит главы́ моея́, я́ко ещé и моли́тва моя́ во благоволéнiих их. Пожéрты бы́ша при кáмени судiѝ их: услы́шатся глагóли моѝ, я́ко возмогóша. Я́ко тóлща землѝ просéдеся на землѝ, расточи́шася кóсти и҆́х при áде. Я́ко к Тебé, Гóсподи, Гóсподи, óчи моѝ: на Тя уповáх, не отымѝ дýшу мою́. Сохранѝ мя от сéти, ю́же состáвиша ми, и от соблáзн дéлающих беззакóнiе. Падýт во мрéжу свою́ грéшницы: еди́н есмь аз, дóндеже прейдý.

[В приходской практике пропускается до стихир]Глáсом мои́м ко Гóсподу воззвáх, глáсом мои́м ко Гóсподу помоли́хся. Пролiю́ пред Ним молéнiе моé, печáль мою́ пред Ним возвещý. Внегдá исчезáти от менé дýху моемý: и Ты познáл есѝ стезѝ моя́: на путѝ сем, по немýже хождáх, скры́ша сеть мне. Смотря́х одеснýю и возгля́дах, и не бе знáяй менé: поги́бе бéгство от менé, и несть взыскáяй дýшу мою́. Воззвáх к Тебé, Гóсподи, рех: Ты есѝ уповáнiе моé, часть моя́ есѝ на землѝ живы́х. Вонмѝ молéнiю моемý, я́ко смири́хся зелó, избáви мя от гоня́щих мя, я́ко укрепи́шася пáче менé.

На 10 Чтец: Изведù из темнúцы дýшу мою́,// исповéдатися и҆́мени Твоемý.

Стiхиры воскрéсные, глас 1: Вечéрнiя нáша моли́твы/ прiими́, Святы́й Гóсподи,/ и подáждь нам оставлéнiе грехóв,/ я́ко Еди́н еси́// явлéй в мíре Воскресéнiе.

Менé ждут прáведницы,// дóндеже воздáси мне.

Стiхúра: Обыди́те лю́дiе Сióн,/ и обыми́те Егó,/ и дади́те слáву в нем Воскрéсшему из мéртвых:/ я́ко Той есть Бог наш,// Избавлéй нас от беззакóнiй нáших.

На 8. Стiх: Из глубины́ воззвáх к Тебе, Гóсподи,// Гóсподи, услы́ши глас мой.

Стiхúра: Прiиди́те лю́дiе,/ воспои́м, и поклони́мся Хрїстý,/ слáвяще Егó из мéртвых Воскресéнiе:/ я́ко Той есть Бог наш,// от прéлести врáжiя мiр Избавлéй.

Да бýдут ýши Твоú// внéмлюще глáсу молéнiя моегó.

Стiхúры Трióди, глас 1 (самоглáсны): Не помóлимся фарiсе́йски, брáтiе:/ и́бо вознося́й себе́ смири́тся./ Смири́м себе́ пред Бóгом,/ мытáрски поще́нiем зову́ще:// очи́сти ны Бóже, гре́шныя.

На 6. Стiх: Áще беззакóнiя нáзриши, Гóсподи, Гóсподи, кто постоúт?// Яко у Тебé очищéнiе есть.

Стiхúра: Не помóлимся фарiсе́йски, брáтiе:/ и́бо вознося́й себе́ смири́тся./ Смири́м себе́ пред Бóгом,/ мытáрски поще́нiем зову́ще:// очи́сти ны Бóже, гре́шныя.

И҆́мене рáди Твоегó потерпéх Тя, Гóсподи, потерпé душá моя́ в слóво Твоé,// уповá душá моя на Гóспода.

Стiхúра: Фарiсе́й тщеслáвiем побеждáемь,/ и мытáрь покая́нiем приклоня́емь,/ приступи́ста к Тебе́ еди́ному Влады́це:/ но ов у́бо похвали́вся, лиши́ся благи́х:/ ов же ничтóже вещáв, сподóбися даровáнiй./ В сих воздыхáнiих утверди́ мя Хрiсте́ Бóже,// я́ко Человеколю́бец.

На 4. Стiх: От стрáжи ýтреннiя до нóщи, от стрáжи ýтреннiя,// да уповáет Iзрáиль на Гóспода.

Стiхúры новомýчеников, глас 5: Рáдуйтеся, новому́ченицы и испове́дницы Россíйстiи,/ правослáвных удобре́нiе,/ новозаклáннiи áгнцы,/ ве́ры побóрницы и храни́телiе,/ ходáтаи о нас к Бóгу непосты́днiи,/ в ле́та после́дняя/ страдáньми подражáтелiе пе́рвым му́чеником яви́стеся,/ терпе́нiя столпи́ непоколеби́мiи,// душáм нáшим испроси́те ве́лiю ми́лость.

Яко у Гóспода мúлость, и мнóгое у Негó избавлéнiе,// и Той избáвит Iзрáиля от всех беззакóнiй eгó.

Стiхúра: Рáдуйтеся, страстоте́рпцы слáвнiи,/ стопáм после́дующе дре́вних му́ченик,/ ве́ры рáди подвизáстеся тве́рдо/ в лю́тая временá земли́ нáшея/ и ны́не всех подвизáете к слáве и хвале́нiю Бóга,/ укре́пльшаго вáше немощнóе естествó/ и обогати́вшаго вас даровáньми Ду́ха,// во спасе́нiе душ нáших.

На 2. Стiх: Хвалúте Гóспода вси язы́цы, похвалúте Егó вси лю́дiе.

Стiхúра (Афанáсiя Коврóвскаго): Прiиди́те, Небе́снiи предстáтелiе нáши, к нам,/ вáшего чáющим ми́лостивнаго посеще́нiя,/ и избáвите озлóбленныя мучи́тельскими преще́нiи/ лю́таго неи́стовства неве́рных,/ от ни́хже, я́ко пле́нницы и нáзи, гони́ми есмы́,/ от ме́ста на ме́сто чáсто преходя́ще/ и заблуждáюще в верте́пех и горáх./ Уще́дрите у́бо, прехвáльнiи,/ и дáруйте нам ослáбу,/ утоли́те бу́рю/ и угаси́те е́же на ны негодовáнiе,/ Бóга моля́ще,// подаю́щаго вáми земли́ нáшей ве́лiю ми́лость.

Яко утвердúся мúлость Егó на нас,// и и҆́стина Госпóдня пребывáет во век.

И҆́ны стiхúры новомýчеников, глас 6: Святи́телю óтче Ти́хоне,/ архiпáстырю многострадáльне,/ ты в годи́ну лю́тых безбóжных гоне́нiй/ ве́рная чáда Це́ркве Россíйскiя,/ утешáя, призывáл еси́/ за Хрiстá и ве́ру Правослáвную му́жественне стоя́ти,/ сам же, по вся дни умирáя за пáству твою́,/ испове́дник непоколеби́мый яви́лся еси́.// Сегó рáди тя с любóвiю прославля́ем.

Слáва Отцý и Сыну и Святóму Дýху.

Стiхúра Трióди, глас 8: Вседержи́телю Гóсподи,/ вем, коли́ко мóгут сле́зы:/ Езеки́ю бо от врат сме́ртных возведóша,/ гре́шную от многоле́тных согреше́нiй избáвиша,/ мытаря́ же пáче фарiсе́я оправдáша:// и молю́ся, с ни́ми причтáв, поми́луй мя.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Догмáтик. Глас 1: Всемíрную слáву,/ от человéк Прозя́бшую,/ и Влады́ку Рóждшую,/ Небéсную Дверь,/ воспои́м Марíю Дéву,/ Безплóтных песнь, и вéрных удобрéнiе:/ Сiя́ бо яви́ся Нéбо, и Храм Божествá:/ Сiя́ преграждéнiе вражды́ разруши́вши,/ мiр введé, и Цáрствiе отвéрзе./ Сiю́ ýбо имýще вéры Утверждéнiе,/ Побóрника и́мамы из Нея́ Рóждшагося Гóспода./ Дерзáйте ýбо, дерзáйте лю́дiе Бóжiи:// и́бо Той победи́т враги́, я́ко Всеси́лен.

СВЕТЕ ТИХИЙ

Хор: Свéте Ти́хiй святы́я слáвы Безсмéртнаго Ѻтцá Небéснаго, Святáго, Блажéннаго, Iисýсе Хрїстé! Пришéдше на зáпад сóлнца, ви́девше свет вечéрнiй, поéм Ѻтцá, Сы́на и Святáго Дýха, Бóга. Достóин есѝ во вся временá пет бы́ти глáсы преподóбными, Сы́не Бóжiй, живóт дая́й; тéмже мiр Тя слáвит.

ПРОКИМЕН ВОСКРЕСНЫЙ

Чтец: Прокíмен, глас шесты́й: Госпóдь воцари́ся, в лéпоту облечéся.

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся. (Пс.92:1А)

Чтец: Облечéся Госпóдь в си́лу и препоя́сася. (Пс.92:1Б)

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

Чтец: И҆́бо утверди́ вселéнную, я́же не подви́жится. (Пс.92:1В)

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

Чтец: Дóму Твоемý подобáет святы́ня, Гóсподи, в долготý днiй.(Пс.92:2Б)

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

Чтец: Госпóдь воцари́ся.

Хор: В лéпоту облечéся.

ПАРЕМИИ НОВОМУЧЕННИКОВ

Чтец: Дея́нiй святы́х апóстол чтéнiе.

(Глава 4): В ты́я дни собрáшася во Iерусали́м кня́зи, стáрцы, кни́жницы и ели́цы бéша от рóда архiерéйска. И, постáвльше Петрá и Iоáнна посредé, вопрошáху: ко́ею си́лою или́ кóим и́менем исцели́ста хромáго? Петр, испóлнився Дýха Свя́та, речé: кня́зи лю́дстiи и стáрцы Iзрáилевы, áще мы днесь истязýеми есмы́ о благодея́нiи человéка нéмощна, о чесóм сей спасéся, разýмно бýди всем вам и всем лю́дем Iзрáилевым, я́ко во и́мя Iисýса Хрiстá Назорéя, Егóже вы распя́сте, Егóже Бог воскреси́ от мéртвых, о Сем сей стои́т пред вáми здрав. Сей есть кáмень, укорéнный от вас, зи́ждущих, бы́вый во главý ýгла, и несть ни о еди́ном же инóм спасéнiя; несть бо инóго имене под небесéм, дáннаго в человéцех, о нéмже подобáет спасти́ся нам. Ви́дяще же Петрóво дерзновéнiе и Iоáнново и разумéвше, я́ко человéка некни́жна естá и прóста, дивля́хуся, знáху же их, я́ко со Iисýсом бéста; ви́дяще же исцелéвшаго человéка с ни́ма стоя́ща, ничтóже имя́ху проти́ву рещи́. Повелéвше же и́ма вон из сóнмища изы́ти, стязáхуся друг со дрýгом, глагóлюще: что сотвори́м человéкома си́ма? Я́ко ýбо нарóчитое знáменiе бысть и́ма, всем живýщим во Iерусали́ме я́ве, и не мóжем отврещи́ся; но да не бóлее прострéтся в лю́дех, прещéнiем да запрети́м и́ма ктомý не глагóлати о и́мени сем ни еди́ному от человéк. И призвáвше их, заповéдаша и́ма отню́д не провещавáти, нижé учи́ти о и́мени Iисýсове. Петр же и Iоáнн, отвещáвше к ним, рéста: áще прáведно есть пред Бóгом вас послýшати пáче, нéжели Бóга? Суди́те: не мóжем бо мы, я́же ви́дехом и слы́шахом, не глагóлати. Они́ же, призапрéщше и́ма, пусти́ша я́, ничтóже обрéтше, кáко мýчити их, люди́й рáди, я́ко вси прославля́ху Бóга о бы́вшем: лет бо бя́ше мнóжае четы́редесяти человéк той, на нéмже бысть чýдо сié исцелéнiя. Отпущéна же бы́вша, прiидóста ко свои́м и возвести́ста, ели́ка к ни́ма архiерéи и стáрцы рéша. Они́ же, слы́шавше, единодýшно воздвигóша глас к Бóгу и рекóша: Влады́ко, Ты, Бóже, сотвори́вый нéбо и зéмлю и мóре и вся, я́же в них, И́же Дýхом Святы́м усты́ отцá нáшего Дави́да, óтрока Твоегó, рекл еси́: вскýю шатáшася язы́цы и лю́дiе поучи́шася тщéтным? Предстáша цáрiе зéмстiи, и кня́зи собрáшася вкýпе на Гóспода и на Хрiстá Егó. Собрáшася бо вои́стину во грáде сем на святáго О́трока Твоегó Iисýса, Егóже помáзал еси́, И́род же и Понтíйскiй Пiлáт, с язы́ки и людьми́ iзрáилевыми, сотвори́ти, ели́ка рукá Твоя́ и совéт Твой преднаречé бы́ти. И ны́не, Гóсподи, при́зри на прещéнiя их и даждь рабóм Твои́м со вся́ким дерзновéнiем глагóлати слóво Твоé, внегдá рýку Твою́ прострéти Ти во исцелéнiя, и знáменiем и чудесéм бывáти, и́менем святы́м О́трока Твоегó Iисýса. И помоли́вшимся им, подви́жеся мéсто, идéже бя́ху сóбрани, и испóлнишася вси Дýха Свя́та, и глагóлаху слóво Бóжiе со дерзновéнiем.

[Русский синодальный перевод]В те дни собрались в Иерусалим начальники их и старейшины, и книжники, и прочие из рода первосвященнического; и, поставив их посреди, спрашивали: какою силою или каким именем вы сделали это? Тогда Петр, исполнившись Духа Святого, сказал им: начальники народа и старейшины Израильские! Если от нас сегодня требуют ответа в благодеянии человеку немощному, как он исцелен, то да будет известно всем вам и всему народу Израильскому, что именем Иисуса Христа Назорея, Которого вы распяли, Которого Бог воскресил из мертвых, Им поставлен он перед вами здрав. Он есть камень, пренебреженный вами зиждущими, но сделавшийся главою угла, и нет ни в ком ином спасения, ибо нет другого имени под небом, данного человекам, которым надлежало бы нам спастись. Видя смелость Петра и Иоанна и приметив, что они люди некнижные и простые, они удивлялись, между тем узнавали их, что они были с Иисусом; видя же исцеленного человека, стоящего с ними, ничего не могли сказать вопреки. И, приказав им выйти вон из синедриона, рассуждали между собою, говоря: что нам делать с этими людьми? Ибо всем, живущим в Иерусалиме, известно, что ими сделано явное чудо, и мы не можем отвергнуть сего; но, чтобы более не разгласилось это в народе, с угрозою запретим им, чтобы не говорили об имени сем никому из людей. И, призвав их, приказали им отнюдь не говорить и не учить о имени Иисуса. Но Петр и Иоанн сказали им в ответ: судите, справедливо ли пред Богом слушать вас более, нежели Бога? Мы не можем не говорить того, что видели и слышали. Они же, пригрозив, отпустили их, не находя возможности наказать их, по причине народа; потому что все прославляли Бога за происшедшее. Ибо лет более сорока было тому человеку, над которым сделалось сие чудо исцеления. Быв отпущены, они пришли к своим и пересказали, что говорили им первосвященники и старейшины. Они же, выслушав, единодушно возвысили голос к Богу и сказали: Владыко Боже, сотворивший небо и землю и море и всё, что в них! Ты устами отца нашего Давида, раба Твоего, сказал Духом Святым: что мятутся язычники, и народы замышляют тщетное? Восстали цари земные, и князи собрались вместе на Господа и на Христа Его. Ибо поистине собрались в городе сем на Святого Сына Твоего Иисуса, помазанного Тобою, Ирод и Понтий Пилат с язычниками и народом Израильским, чтобы сделать то, чему быть предопределила рука Твоя и совет Твой. И ныне, Господи, воззри на угрозы их, и дай рабам Твоим со всею смелостью говорить слово Твое, тогда как Ты простираешь руку Твою на исцеления и на соделание знамений и чудес именем Святого Сына Твоего Иисуса. И, по молитве их, поколебалось место, где они были собраны, и исполнились все Духа Святого, и говорили слово Божие с дерзновением.(Деян.4:5-31)

Чтец: К Тiмофéю послáнiя святáго апóстола Пáвла чтéнiе.

(Глава 4): Чáдо Тiмофéе, засвидéтельствую ýбо аз пред Бóгом и Гóсподем нáшим Iисýс Хрiстóм, хотя́щим суди́ти живы́м и мéртвым в явлéнiи Егó и цáрствiи Егó: проповéдуй слóво, настóй благоврéменне и безврéменне, обличи́, запрети́, умоли́ со вся́ким долготерпéнiем и учéнiем. Бýдет бо врéмя, егдá здрáваго учéнiя не послýшают, но по свои́х пóхотех изберýт себé учи́тели, чéшеми слýхом, и от и́стины слух отвратя́т, и к бáснем уклоня́тся. Ты же трезви́ся о всем, злопостражди́, дéло сотвори́ благовéстника, служéнiе твоé извéстно сотвори́. Аз бо ужé жрен бывáю, и врéмя моегó отшéствiя настá. Пóдвигом дóбрым подвизáхся, течéнiе скончáх, вéру соблюдóх, прóчее ýбо соблюдáется ми венéц прáвды, егóже воздáст ми Госпóдь в день он, прáведный Судiя́, не тóкмо же мне, но и всем возлю́бльшым явлéнiе Егó.

[Русский синодальный перевод]Сын мой Тимофей, заклинаю тебя пред Богом и Господом нашим Иисусом Христом, Который будет судить живых и мертвых в явление Его и Царствие Его: проповедуй слово, настой во время и не во время, обличай, запрещай, увещевай со всяким долготерпением и назиданием. Ибо будет время, когда здравого учения принимать не будут, но по своим прихотям будут избирать себе учителей, которые льстили бы слуху; и от истины отвратят слух и обратятся к басням. Но ты будь бдителен во всем, переноси скорби, совершай дело благовестника, исполняй служение твое. Ибо я уже становлюсь жертвою, и время моего отшествия настало. Подвигом добрым я подвизался, течение совершил, веру сохранил; а теперь готовится мне венец правды, который даст мне Господь, праведный Судия, в день оный; и не только мне, но и всем, возлюбившим явление Его. (2Тим.4:1-8)

Чтец: Ко Еврéем послáнiя святáго апóстола Пáвла чтéнiе.

(Глава 11): Брáтiе, и́же вéрою победи́ша цáрствiя, содéяша прáвду, получи́ша обетовáнiя, загради́ша устá львов, угаси́ша си́лу óгненную, избегóша óстрея мечá, возмогóша от нéмощи, бы́ша крéпцы во бранéх, обрати́ша в бéгство полки́ чужи́х. Прiя́ша жeны́ от воскресéнiя мéртвыя своя́; ини́и же избiéни бы́ша, не прiéмше избавлéнiя, да лýчшее воскресéнiе улучáт. Друзíи же ругáнiем и рáнами искушéнiе прiя́ша, eщé же и уз и темни́ц. Кáменiем побiéни бы́ша, претрéни бы́ша, искушéни бы́ша, убíйством мечá умрóша, проидóша в ми́лотех, и в кóзiях кóжах, лишéни, скорбя́ще, озлóблени. И́хже не бе достóин весь мир, в пусты́нях скитáющеся, и в горáх, и в вертéпах, и в прóпастех земны́х. И сíи вси послýшествовани бы́вше вéрою, не прiя́ша обетовáнiя, Бóгу лýчшее что о нас предзрéвшу, да не без нас совершéнство прiи́мут.

[Русский синодальный перевод]Братия, все святые верою побеждали царства, творили правду, получали обетования, заграждали уста львов, угашали силу огня, избегали острия меча, укреплялись от немощи, были крепки на войне, прогоняли полки чужих; жены получали умерших своих воскресшими; иные же замучены были, не приняв освобождения, дабы получить лучшее воскресение; другие испытали поругания и побои, а также узы и темницу, были побиваемы камнями, перепиливаемы, подвергаемы пытке, умирали от меча, скитались в милотях и козьих кожах, терпя недостатки, скорби, озлобления; те, которых весь мир не был достоин, скитались по пустыням и горам, по пещерам и ущельям земли. И все сии, свидетельствованные в вере, не получили обещанного, потому что Бог предусмотрел о нас нечто лучшее, дабы они не без нас достигли совершенства. (Евр.11:33-40)

Гóсподи, поми́луй. (40 раз)

Слáва Отцý и Сыну и Святóму Дýху, и ныне и присно и во вéки векóв, аминь.

СПОДОБИ ГОСПОДИ

Хор: Сподóби, Гóсподи, в вéчер сей без грехá сохрани́тися нам./ Благословéн есѝ, Гóсподи Бóже ѻтéц нáших,/ и хвáльно и прослáвлено и҆́мя Твоé во вéки, ами́нь.

Бýди, Гóсподи, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже уповáхом на Тя./ Благословéн есѝ, Гóсподи, научѝ мя оправдáнiем Твои́м./ Благословéн есѝ, Влады́ко, вразумѝ мя оправдáнiем Твои́м./ Благословéн есѝ, Святы́й, просветѝ мя оправдáнiи Твои́ми.

Гóсподи, ми́лость Твоя́ во век, дел рукý Твоéю не прéзри./ Тебé подобáет хвалá. Тебé подобáет пéнiе,/ Тебé слáва подобáет, Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, ны́не и при́сно и во вéки векóв. Ами́нь.

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

ЛИТИЯ

Стiхúры Трióди, глас 1: Не помóлимся фарiсéйски, брáтiе:/ и́бо вознося́й себé смири́тся./ Смири́м себé пред Бóгом,/ мытáрски пощéнiем зову́ще:// очи́сти ны Бóже, грéшныя.

Фарiсéй тщеслáвiем побеждáемь,/ и мытáрь покая́нiем приклоня́емь,/ приступи́ста к Тебé еди́ному Влады́це:/ но ов у́бо похвали́вся, лиши́ся благи́х:/ ов же ничтóже вещáв, сподóбися даровáнiй./ В сих воздыхáнiих утверди́ мя Хрiстé Бóже,// я́ко Человеколю́бец.

Глас 3: Фарiсéя велехвáльный глас, вéрнiи возненави́деше,/ мытарéвой же благоумилéнной моли́тве поревновáвше,/ не высо́кая му́дрствуем, но себé смиря́юще со умилéнiем воззовéм:// Бóже, очи́сти грехи́ нáша.

Слáва Отцý и Сыну и Святóму Дýху.

Стiхúра новомýчеников, глас 8: Прiиди́те, мучениколю́бцы,/ прiиди́те, состáвим лик,/ торжеству́юще и Бóга прославля́юще/ в рáдостный прáздник новому́чеников и исповéдников Россíйских,/ сíи бо не уклони́шася скóрби,/ ни убоя́шася темни́цы,/ гóрькими рабóтами, глáдом и хлáдом изморéни/ и многови́дными му́ками умерщвля́еми,/ я́ко áгнцы незлóбивiи, смéрть прiя́ша./ И ны́не в рáдости святы́х// мóлят Трiеди́наго Бóга о земнéм отéчестве своéм.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Стiхúра Трióди, глас 3: Мытаря́ и фарiсéя разли́чiе разумéвши душé моя́,/ óнаго у́бо возненави́ждь горды́нный глас,/ óваго же ревну́й благоумилéнной моли́тве, и возопíй:// Бóже очи́сти мя грéшнаго, и поми́луй мя.

Гóсподи, поми́луй. (40 раз)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

СТИХИРЫ НА СТИХОВНЕ

Чтец (Стiхúры воскрéсные, глас 1): Стрáстiю Твоéю, Хрїстé,/ от страстéй свободи́хомся,/ и воскресéнiем Твои́м из истлéнiя избáвихомся,// Гóсподи, слáва Тебé.

Стiх: Госпóдь воцарúся, в лéпоту облечéся.

И҆́ны по алфавúту, глас 1: Да рáдуется тварь, небесá да веселя́тся,/ рукáми да восплéщут язы́цы с весéлiем:/ Хрїстóс бо Спас наш, на Крестé пригвозди́ грехи́ нáша:/ и смерть умертви́в, живóт нам даровá,/ пáдшаго Адáма всерóднаго Воскреси́вый,// я́ко Человеколю́бец.

Стiх: И҆́бо утвердú вселéнную, я́же не подвúжется.

Царь сый небесé и земли́ непостижи́ме,/ вóлею распя́лся еси́ за человеколю́бiе./ Егóже ад срет дóле, огорчи́ся,/ и прáведных дýши прiéмша, возрáдовашася:/ Адáм же, ви́дев Тя, Зижди́теля в преиспóдних, воскрéсе./ О чудесé! Кáко смéрти вкуси́ всех жизнь;/ но я́коже восхотé мiр просвети́ти зовýщiй и глагóлющiй:// Воскресы́й из мéртвых, Гóсподи, слáва Тебé.

Стiх: Дóму Твоемý подобáет святы́ня, Гóсподи, в долготý днiй.

Жены́ миронóсицы, ми́ра нося́ща,/ со тщáнiем и рыдáнiем грóба Твоегó достигóша,/ и не обрéтша Пречи́стаго Тéла Твоегó,/ от Áнгела же увéдевша нóвое и преслáвное чýдо,/ Апóстолом глагóлаху:/ воскрéсе Госпóдь,// подая́ мíрови вéлiю ми́лость.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Стiхúра новомýчеников, глас 2: Нóвый дóме Евфрáфов,/ удéле избрáнный,/ Русь Святáя,/ храни́ вéру Правослáвную,// в нéйже тебé утверждéнiе.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Стiхúра Трióди, глас 3:  Отягчéнныма очи́ма мои́ма от беззакóнiй мои́х,/ не могу́ воззрéти и ви́дети высоту́ небéсную:/ но прiими́ мя, я́ко мытаря́ кáющася, Спáсе,// и поми́луй мя.

Молитва святаго Симеона Богоприимца

Ны́не отпущáеши рабá Твоегó, Влады́ко,/ по глагóлу Твоемý, с ми́ром;/ я́ко ви́деста óчи моѝ спасéнiе Твоé,/ éже есѝ уготóвал пред лицéм всех людéй,/ свет во откровéнiе язы́ков,// и слáву людéй Твои́х Iзрáиля.

Трисвятое по Отче наш

Святы́й Бóже, Святый Крéпкiй, Святый Безсмéртный, поми́луй нас.(3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Пресвятáя Трóице, поми́луй нас, Гóсподи, очи́сти грехѝ нáша, Влады́ко, простѝ беззакóнiя нáша, Святы́й, посетѝ и исцелѝ нéмощи нáша и҆́мене Твоегó рáди.

Гóсподи, поми́луй. (трúжды)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Ѻ́тче наш, И҆́же есѝ на небесéх. Да святи́тся И҆́мя Твоé, да прiи́дет Цáрствiе Твоé, да бýдет вóля Твоя́, я́ко на небесѝ и на землѝ. Хлеб наш насýщный даждь нам днесь, и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим. И не введѝ нас во искушéнiе, но избáви нас от лукáваго.

Гóсподи, Iисýсе Хрїстé, Сы́не Бóжїй, поми́луй нас. Ами́нь.

Тропáрь, глас 4: Богорóдице Дéво, рáдуйся,/ Благодáтная Марíе, Госпóдь с Тобóю:/ благословéна Ты в женáх/ и благословéн Плод чрéва Твоегó,// яко Спáса родилá есѝ душ нáших. (Двáжды)

Тропáрь новомýчеников, глас 4: Днесь рáдостно ликýет Цéрковь Рýсская,/ прославля́ющи новомýченики и исповéдники своя́:/ святи́тели и iерéи,/ цáрственныя страстотéрпцы,/ благовéрныя кня́зи и княги́ни,/ преподóбныя мýжи и жены́/ и вся правослáвныя хрiстiáны,/ во дни гонéнiя безбóжнаго/ жизнь свою́ за вéру во Хрiстá положи́вшiя/ и кровьми́ и́стину соблю́дшiя./ Тех предстáтельством, долготерпели́ве Гóсподи,/ странý нáшу в Правослáвiи сохрани́// до скончáнiя вéка.

Бýди и҆́мя Госпóдне благословéно от ны́не и до вéка. (3 раза)

Псалом 33

Благословлю́ Гóспода на вся́кое врéмя,/ вы́ну хвалá Егó во устéх мои́х./ О Гóсподе похвáлится душá моя́,/ да услы́шат крóтцыи и возвеселя́тся./ Возвели́чите Гóспода со мнóю,/ и вознесéм и҆́мя Егó вкýпе./ Взыскáх Гóспода и услы́ша мя,/ и от всех скорбéй мои́х избáви мя./ Приступи́те к Немý и просвети́теся,/ и лицá вáша не постыдя́тся./ Сей ни́щiй воззвá, и Госпóдь услы́ша и҆̀,/ и от всех скорбéй егó спасé и҆̀./ Ополчи́тся Áнгел Госпóдень óкрест боя́щихся Егó,/ и избáвит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпóдь;/ блажéн муж, и҆́же уповáет нань./ Бóйтеся Гóспода, вси святíи Егó,/ яко несть лишéнiя боя́щымся Егó./ Богáтiи обнищáша и взалкáша,/ взыскáющiи же Гóспода не лишáтся вся́каго блáга.[B приходской практитке пропускается]/Прiиди́те, чáда, послýшайте менé,/ стрáху Госпóдню научý вас./ Кто есть человéк хотя́й живóт,/ любя́й дни ви́дети блáги;/ Удержѝ язык твой от зла,/ и устнé твоѝ, éже не глагóлати льсти./ Уклони́ся от зла и сотворѝ блáго,/ взыщѝ ми́ра, и поженѝ и҆̀./ Ѻ́чи Госпóдни на прáведныя,/ и ýши Егó в моли́тву их./ Лицé же Госпóдне на творя́щiя злáя,/ еже потреби́ти от землѝ пáмять их./ Воззвáша прáведнiи, и Госпóдь услы́ша их,/ и от всех скорбéй их избáви их./ Близ Госпóдь сокрушéнных сéрдцем,/ и смирéнныя дýхом спасéт./ Мнóги скóрби прáведным,/ и от всех их избáвит я́ Госпóдь./ Храни́т Госпóдь вся кóсти их,/ ни еди́на от них сокруши́тся./ Смерть грéшников лютá,/ и ненави́дящiи прáведнаго прегрешáт./ Избáвит Госпóдь дýши раб Своих,/ и не прегрешáт вси уповáющiи на Негó.

И чти утреню

паремии новомученников, постная триодь, неделя о мытаре и фарисее, всенощное бдение, догматик глас 1, собор новомучеников церкви русской, начало постной триоди, паремии, 1 глас, 5 февраля, великая вечерня, Евр.11:33-40, Начало постной триоди, 1 ukfc, глас 1, 2Тим.4:1–8, паримии, gjcnyfz nhbjlm, ukfc 1, Деян.4:5–31, триодь постная

Previous post Next post
Up