Неделя 26 по Пятидесятнице. Прмч. Стефана Нового, глас 1 ВСЕНОЩНОЕ БДЕНИЕ. ВЕЛИКАЯ ВЕЧЕРНЯ

Dec 07, 2022 16:30


11 декабря́ 2022 гóда. Недéля 26 по Пятидеся́тнице. Преподобномýченика Стефáна Нóваго. Глас 1. Всeнóщное бдéнiе для домáшнего (келéйнаго) совершéнiя состоúт из Велúкой вечéрни, ýтрени, тáкже канóна и пéрваго чáса. Вся слýжба прáздника по Октóиху и Минéе. Слýжба мiрскúм чúном.

ВЕЛИКАЯ ВЕЧЕРНЯ

Моли́твами святы́х отéц нáших, Гóсподи Iисýсе Хрїстé, Бóже наш, поми́луй нас, ами́нь.

Царю́ Небéсный, Утéшителю, Дýше И҆́стины, И҆́же вездé сый и вся исполня́яй, Сокрóвище благи́х и жи́зни Подáтелю, прiидѝ и всели́ся в ны, и очи́сти ны от вся́кiя сквéрны, и спасѝ, Блáже, Дýши нáша.

Святы́й Бóже, Святы́й Крéпкiй, Святый Безсмéртный, помилуй нас.(3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Пресвятáя Трóице, поми́луй нас, Гóсподи, очи́сти грехѝ нáша, Влады́ко, простѝ беззакóнія нáша, Святы́й, посетѝ и исцелѝ нéмощи нáша и҆́мене Твоегó рáди.

Гóсподи, поми́луй. (3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Ѻ́тче наш, И҆́же еси на небесéх. Да святи́тся И҆́мя Твоé, да прiи́дет Цáрствiе Твоé, да бýдет вóля Твоя́, я́ко на небесѝ и на землѝ. Хлеб наш насýщный даждь нам днесь, и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим. И не введѝ нас во искушéнiе, но избáви нас от лукáваго.

Гóсподи, Iисýсе Хрїстé, Сы́не Бóжiй, поми́луй нас. Ами́нь.

Гóсподи, поми́луй, (12 раз.)



Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Прiиди́те, поклони́мся Царéви нáшему Бóгу.

Прiиди́те, поклони́мся и припадéм Хрїстý, Царéви нáшему Бóгу.

Прiиди́те, поклони́мся и припадéм Самомý Хрїстý, Царéви и Бóгу нáшему.

Псалом 103, предначинáтельный

Стiхú избрáннiи: Благословѝ, душé моя́, Гóспода./ Благословéн есѝ, Гóсподи./ Гóсподи, Бóже мой, возвели́чился еси́ зелó./ Благословéн есѝ, Гóсподи./ Во исповéданiе и в велелéпоту/ облéклся есѝ. Благословéн есѝ, Гóсподи./ Посредé гор прóйдут вóды./ Ди́вна делá Твоя́, Гóсподи./ Вся премýдростiю сотвори́л есѝ./ Слáва Ти, Гóсподи, сотвори́вшему вся.

[Псалом полностью]Благослови, душé моя, Гóспода, Бóже мой, возвеличился есѝ зелó. Во исповéданiе и в велелéпоту облéклся есѝ. Одея́йся свéтом, яко ри́зою, простирáяй нéбо, яко кóжу. Покрывáяй водáми превы́спренняя Своя́, полагáяй óблаки на восхождéнiе Своé, ходя́й на крилý вéтреню. Творя́й Áнгелы Своя дýхи и слугѝ Своя плáмень óгненный. Основáяй зéмлю на твéрди ея́, не преклони́тся в век вéка. Бéздна, яко ри́за, одея́нiе ея́, на горáх стáнут вóды, от запрещéнiя Твоегó побéгнут, от глáса грóма Твоегó убоя́тся. Восхóдят гóры и нисхóдят поля́ в мéсто, éже основáл есѝ им. Предéл положи́л есѝ, eгóже не прéйдут, нижé обратя́тся покры́ти зéмлю. Посылáяй истóчники в дéбрех, посредé гор прóйдут вóды. Напая́ют вся звéри сéльныя, ждут онáгри в жáжду свою. На тых пти́цы небéсныя привитáют, от среды́ кáменiя дадя́т глас. Напая́яй гóры от превы́спренних Свои́х, от плодá дел Твоих насы́тится земля́. Прозябáяй травý скотóм, и злак на слýжбу человéком, известѝ хлеб от землѝ. И винó весели́т сéрдце человéка, умáстити лицé елéем, и хлеб сéрдце человéка укрепи́т. Насы́тятся древá польскáя, кéдри Ливáнстiи, и҆́хже еси насади́л. Тáмо пти́цы вогнездя́тся, еродíево жили́ще предводи́тельствует и҆́ми. Гóры высóкiя елéнем, кáмень прибéжище зáяцем. Сотвори́л есть лунý во временá, сóлнце познá зáпад свой. Положи́л есѝ тму, и бысть нощь, в нéйже прóйдут вси звéрiе дубрáвнiи. Ски́мни рыкáющiи, восхи́тити и взыскáти от Бóга пи́щу себé. Возсiя́ сóлнце и собрáшася и в лóжах свои́х ля́гут. Изы́дет человéк на дéло своé и на дéланiе своé до вéчера. Яко возвели́чишася делá Твоя, Гóсподи, вся премýдростiю сотвори́л есѝ, испóлнися земля́ твáри Твоея́. Сié мóре вели́кое и прострáнное, тáмо гáди, и҆́мже несть числá, живóтная мáлая с вели́кими, тáмо кораблѝ преплáвают, змiй сей, eгóже создáл есѝ ругáтися eмý. Вся к Тебé чáют, дáти пи́щу им во блáго врéмя. Дáвшу Тебé им соберýт, отвéрзшу Тебé рýку вся́ческая испóлнятся блáгости, отврáщшу же Тебé лицé, возмятýтся, отъи́меши дух их, и исчéзнут, и в персть свою возвратя́тся. Пóслеши Дýха Твоегó, и сози́ждутся, и обнови́ши лицé землѝ. Бýди слáва Госпóдня во вéки, возвесели́тся Госпóдь о дéлех Свои́х, призирáяй на зéмлю, и творя́й ю́ трясти́ся, прикасáяйся горáм, и дымя́тся. Воспою́ Гóсподеви в животé моéм, пою́ Бóгу моемý, дóндеже есмь, да услади́тся Емý бесéда моя, аз же возвеселю́ся о Гóсподе. Да исчéзнут грéшницы от землѝ, и беззакóнницы, я́коже не бы́ти им. Благословѝ, душé моя́, Гóспода. Сóлнце познá зáпад свой. Положи́л еси тму, и бысть нощь. Яко возвели́чишася делá Твоя, Гóсподи, вся премýдростiю сотвори́л есѝ.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, слáва Тебé Бóже. (3 раза)

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Отцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Первая кафизма

Читаем либо кафíсму 1-ю (1-ю cтатiю(«Блажен муж» - 1-й антiфон.)

[Псалом 1]Блажéн муж, и҆́же не и҆́де на совéт нечести́вых и на путѝ грéшных не ста, и на седáлищи губи́телей не сéде, но в закóне Госпóдни вóля eгó, и в закóне Егó поучи́тся день и нощь. И бýдет яко дрéво насаждéнное при исхóдищих вод, éже плод свой даст во врéмя своé, и лист eгó не отпадéт, и вся, ели́ка áще твори́т, успéет. Не тáко нечести́вiи, не тáко, но яко прах, eгóже возметáет ветр от лицá землѝ. Сегó рáди не воскрéснут нечести́вiи на суд, нижé грéшницы в совéт прáведных. Яко весть Госпóдь путь прáведных, и путь нечести́вых поги́бнет.

[Псалом 2]Вскýю шатáшася язы́цы, и лю́дiе поучи́шася тщéтным? Предстáша цáрiе зéмстiи, и кня́зи собрáшася вкýпе на Гóспода и на Хрiстá Егó. Растóргнем ýзы их и отвéржем от нас и҆́го их. Живы́й на Небесéх посмеéтся им, и Госпóдь поругáется им. Тогдá возглагóлет к ним гнéвом свои́м и я́ростiю Своéю смятéт я́. Аз же постáвлен есмь Царь от Негó над Сióном, горóю святóю Егó, возвещáяй повелéнiе Госпóдне. Госпóдь речé ко Мне: Сын Мой еси Ты, Аз днесь роди́х Тя. Просѝ от Менé, и дам Ти язы́ки достоя́нiе Твоé, и одержáнiе Твоé концы́ землѝ. Упасéши я́ жезлóм желéзным, я́ко сосýды скудéльничи сокруши́ши я́. И ны́не, цáрiе, разумéйте, накажи́теся вси судя́щiи землѝ. Рабóтайте Гóсподеви со стрáхом и рáдуйтеся Емý с трéпетом. Прiими́те наказáнiе, да не когдá прогнéвается Госпóдь и поги́бнете от путѝ прáведнаго, егдá возгори́тся вскóре я́рость Егó. Блажéни вси надéющiися Нань.

[Псалом 3]Гóсподи, что ся умнóжиша стужáющiи ми? Мнóзи востаю́т на мя, мнóзи глагóлют душѝ моéй: несть спасéнiя eмý в Бóзе eгó. Ты же, Гóсподи, Застýпник мой есѝ, слáва моя́ и вознося́й главý мою́. Глáсом мои́м ко Гóсподу воззвáх, и услы́ша мя от горы́ святы́я Своея́. Аз уснýх, и спах, востáх, я́ко Госпóдь застýпит мя. Не убою́ся от тем людéй, óкрест напáдающих на мя. Воскреснѝ, Гóсподи, спасѝ мя, Бóже мой, я́ко Ты порази́л есѝ вся враждýющыя ми всýе: зýбы грéшников сокруши́л есѝ. Госпóдне есть спасéнiе, и на лю́дех Твои́х благословéнiе Твоé.

Лúбо поем стiхú избрáннiи

БЛАЖЕН МУЖ

Чтец (или хор): Блажéн муж, и҆́же не и҆́де на совéт нечести́вых.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Яко весть Госпóдь путь прáведных, и путь нечести́вых поги́бнет.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Рабóтайте Гóсподеви со стрáхом и рáдуйтеся Емý с трéпетом.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Блажéни вси надéющiися Нань.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Воскреснѝ, Гóсподи, спасѝ мя, Бóже мой.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец (или хор): Госпóдне есть спасéнiе, и на лю́дех Твои́х благословéнiе Твоé.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Чтец: Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Хор: И ны́не и при́сно и во вéки векóв, ами́нь.

Хор: Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа.

Аллилýїа, аллилýїа, аллилýїа, слáва Тебé Бóже. (Трúжды)

Гóсподи, поми́луй. (3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

ГОСПОДИ ВОЗЗВАХ, ГЛАС 1

Хор: Гóсподи, воззвáх к Тебé, услы́ши мя./ Услы́ши мя, Гóсподи./ Гóсподи, воззвáх к Тебé, услы́ши мя:/ вонми́ глáсу молéнія моегó,/ внегдá воззвáти ми к Тебé./ Услы́ши мя, Гóсподи.

Хор: Да испрáвится моли́тва моя́,/ я́ко кади́ло пред Тобóю,/ воздея́ніе рукý моéю/ - жéртва вечéрняя./ Услы́ши мя, Гóсподи.

[В приходской практике пропускается до стихир]Положѝ, Гóсподи, хранéнiе устóм мои́м, и дверь ограждéнiя о устнáх мои́х. Не уклонѝ сéрдце моé в словесá лукáвствiя, непщевáти вины́ о гресéх, с человéки дéлающими беззакóнiе, и не сочтýся со избрáнными их. Накáжет мя прáведник ми́лостiю и обличи́т мя, елéй же грéшнаго да не намáстит главы́ моея́, я́ко ещé и моли́тва моя́ во благоволéнiих их. Пожéрты бы́ша при кáмени судiѝ их: услы́шатся глагóли моѝ, я́ко возмогóша. Я́ко тóлща землѝ просéдеся на землѝ, расточи́шася кóсти и҆́х при áде. Я́ко к Тебé, Гóсподи, Гóсподи, óчи моѝ: на Тя уповáх, не отымѝ дýшу мою́. Сохранѝ мя от сéти, ю́же состáвиша ми, и от соблáзн дéлающих беззакóнiе. Падýт во мрéжу свою́ грéшницы: еди́н есмь аз, дóндеже прейдý.

[В приходской практике пропускается до стихир]Глáсом мои́м ко Гóсподу воззвáх, глáсом мои́м ко Гóсподу помоли́хся. Пролiю́ пред Ним молéнiе моé, печáль мою́ пред Ним возвещý. Внегдá исчезáти от менé дýху моемý: и Ты познáл есѝ стезѝ моя́: на путѝ сем, по немýже хождáх, скры́ша сеть мне. Смотря́х одеснýю и возгля́дах, и не бе знáяй менé: поги́бе бéгство от менé, и несть взыскáяй дýшу мою́. Воззвáх к Тебé, Гóсподи, рех: Ты есѝ уповáнiе моé, часть моя́ есѝ на землѝ живы́х. Вонмѝ молéнiю моемý, я́ко смири́хся зелó, избáви мя от гоня́щих мя, я́ко укрепи́шася пáче менé.

На 10 Чтец: Изведú из темнúцы дýшу мою́,// исповéдатися и҆́мени Твоемý.

Стiхиры воскрéсные, глас 1: Вечéрнiя нáша моли́твы/ прiими́, Святы́й Гóсподи,/ и подáждь нам оставлéнiе грехóв,/ я́ко Еди́н еси́// явлéй в мíре Воскресéнiе.

Менé ждут прáведницы,// дóндеже воздáси мне.

Стiхúра: Обыди́те лю́дiе Сióн,/ и обыми́те Егó,/ и дади́те слáву в нем Воскрéсшему из мéртвых:/ я́ко Той есть Бог наш,// Избавлéй нас от беззакóнiй нáших.

На 8. Стiх: Из глубины́ воззвáх к Тебе, Гóсподи,// Гóсподи, услы́ши глас мой.

Стiхúра: Прiиди́те лю́дiе,/ воспои́м, и поклони́мся Хрїстý,/ слáвяще Егó из мéртвых Воскресéнiе:/ я́ко Той есть Бог наш,// от прéлести врáжiя мiр Избавлéй.

Да бýдут ýши Твоú// внéмлюще глáсу молéнiя моегó.

И҆́ны стiхúры анатóлiевы: Весели́теся Небесá,/ воструби́те основáнiя земли́,/ возопíйте гóры весéлiе:/ се бо Емманýил грехи́ нáша на Крестé пригвозди́,/ и живóт дая́й, смерть умертви́,// Адáма Воскреси́вый, я́ко Человеколю́бец.

На 6. Стiх: Áще беззакóнiя нáзриши, Гóсподи, Гóсподи, кто постоúт?// Яко у Тебé очищéнiе есть.

Стiхúра: Плóтiю вóлею Распéншагося нас рáди,/ Пострадáвша и Погребéнна,/ и Воскрéсша из мéртвых,/ воспои́м глагóлюще:/ утверди́ правослáвiем Цéрковь Твою́, Хрїстé,/ и умири́ жизнь нáшу,// я́ко Благ и Человеколю́бец.

И҆́мене рáди Твоегó потерпéх Тя, Гóсподи, потерпé душá моя́ в слóво Твоé,// уповá душá моя на Гóспода.

Стiхúра: Живопрiéмному Твоемý грóбу/ предстоя́ще, недостóйнiи,/ славослóвiе принóсим/ неизречéнному Твоемý благоутрóбiю, Хрїстé Бóже наш:/ я́ко Крест и смерть прiя́л еси́, Безгрéшне,/ да мíрови дáруеши Воскресéнiе,// я́ко Человеколю́бец.

На 4. Стiх: От стрáжи ýтреннiя до нóщи, от стрáжи ýтреннiя,// да уповáет Iзрáиль на Гóспода.

Стiхúры прмч. Стефáна Нóваго, глас 6: Весь от ю́ности возложи́лся еси́ Влады́це,/ плóти кромé быв и мiрскíя любвé, свящéннейше,/ монáх изя́щнейшiй быв, Стефáне,/ и прiя́телище Божéственнаго Дýха,/ и҆́бо заключи́лся еси́, блажéнне, в хи́же теснéйшей,/ впери́л еси́ ум к небéсным/ зрéти неизречéнную добрóту Хрїстá Царя́ и Бóга,/ Егóже клáняяся óбразу,// пострадáл еси́ крепчáйше.

Яко у Гóспода мúлость, и мнóгое у Негó избавлéнiе,// и Той избáвит Iзрáиля от всех беззакóнiй eгó.

Стiхúра: Весь от ю́ности возложи́лся еси́ Влады́це,/ плóти кромé быв и мiрскíя любвé, свящéннейше,/ монáх изя́щнейшiй быв, Стефáне,/ и прiя́телище Божéственнаго Дýха,/ и҆́бо заключи́лся еси́, блажéнне, в хи́же теснéйшей,/ впери́л еси́ ум к небéсным/ зрéти неизречéнную добрóту Хрїстá Царя́ и Бóга,/ Егóже клáняяся óбразу,// пострадáл еси́ крепчáйше.

На 2. Стiх: Хвалúте Гóспода вси язы́цы, похвалúте Егó вси лю́дiе.

Стiхúра: Четы́редесять днíй, я́ко Влады́ка, пости́лся еси́,/ в темни́це блюдóмь,/ тебé самáго ко страдáнiю уготóвал еси́,/ свящéнне Стефáне,/ монáхом утверждéнiе и мýчеником удобрéнiе./ Тем тя, я́ко звéри неми́лостивiи напáдше,/ я́коже незлóбиваго áгнца влекýще,/ непрáведно растерзáху/ и со беззакóнными положи́вше,/ страдáвша крéпко и со дерзновéнiем моля́щася// о душáх нáших.

Яко утвердúся мúлость Егó на нас,// и и҆́стина Госпóдня пребывáет во век.

Стiхúра: Лю́дiе пребеззакóннiи,/ пребеззакóнiю повинýющеся пребеззакóннаго царя́, преподóбне,/ кáменiем тебé я́ко первострадáльца и честнáго Стефáна нещáдно поби́ша/ и главý твою́ святýю, óтче, сокруши́ша,/ по ýлицам же влекýще сурóвейше,/ излiя́ша утрóбы твоя́, всеблажéнне,/ нижé по смéрти ущедря́юще тя./ О, твоегó мýжества! О, нрáва! О, мнóгаго терпéнiя!// И҆́мже прiя́л еси́, Стефáне, венéц неувядáемый.

Слáва Отцý и Сыну и Святóму Дýху.

Стiхúра прмч. Стефáна, глас 6. Студíтово: От младéнства Бóгу возложи́лся еси́, свящéннейше Стефáне,/ я́коже вели́кiй прорóк Самуи́л,/ и, на гóру возшéд, монáшески угоди́л еси́ Емý,/ пáки же ко страдáнiю обнажи́лся еси́ мýжески,/ и за óбраз Егó изгнáнiя и скóрби подъя́л еси́ терпели́внейше,/ и ýзы, и темни́цы претерпéл еси́,/ влачи́мь, и бiéмь, и кáменiем побивáемь,/ и главóю сокрушáемь,/ венцéв сподóбился еси́ от Хрїстá Бóга./ Тогó моли́ любóвiю совершáющим твою́ присночестнýю пáмять/ избáвитися от страстéй, и искушéнiй, и бýдущiя скóрби// и спасти́ся душáм нáшим.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Догмáтик. Глас 1: Всемíрную слáву,/ от человéк Прозя́бшую,/ и Влады́ку Рóждшую,/ Небéсную Дверь,/ воспои́м Марíю Дéву,/ Безплóтных песнь, и вéрных удобрéнiе:/ Сiя́ бо яви́ся Нéбо, и Храм Божествá:/ Сiя́ преграждéнiе вражды́ разруши́вши,/ мiр введé, и Цáрствiе отвéрзе./ Сiю́ ýбо имýще вéры Утверждéнiе,/ Побóрника и́мамы из Нея́ Рóждшагося Гóспода./ Дерзáйте ýбо, дерзáйте лю́дiе Бóжiи:// и́бо Той победи́т враги́, я́ко Всеси́лен.

СВЕТЕ ТИХИЙ

Хор: Свéте Ти́хiй святы́я слáвы Безсмéртнаго Ѻтцá Небéснаго, Святáго, Блажéннаго, Iисýсе Хрїстé! Пришéдше на зáпад сóлнца, ви́девше свет вечéрнiй, поéм Ѻтцá, Сы́на и Святáго Дýха, Бóга. Достóин есѝ во вся временá пет бы́ти глáсы преподóбными, Сы́не Бóжiй, живóт дая́й; тéмже мiр Тя слáвит.

ПРОКИМЕН ВОСКРЕСНЫЙ

Чтец: Прокíмен, глас шесты́й: Госпóдь воцари́ся, в лéпоту облечéся.

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся. (Пс.92:1А)

Чтец: Облечéся Госпóдь в си́лу и препоя́сася. (Пс.92:1Б)

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

Чтец: И҆́бо утверди́ вселéнную, я́же не подви́жится. (Пс.92:1В)

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

Чтец: Дóму Твоемý подобáет святы́ня, Гóсподи, в долготý днiй.(Пс.92:2Б)

Хор: Госпóдь воцарúся,/ в лéпоту облечéся.

Чтец: Госпóдь воцари́ся.

Хор: В лéпоту облечéся.

Гóсподи, поми́луй. (40 раз)

Слáва Отцý и Сыну и Святóму Дýху, и ныне и присно и во вéки векóв, аминь.

СПОДОБИ ГОСПОДИ

Хор: Сподóби, Гóсподи, в вéчер сей без грехá сохрани́тися нам./ Благословéн есѝ, Гóсподи Бóже ѻтéц нáших,/ и хвáльно и прослáвлено и҆́мя Твоé во вéки, ами́нь.

Бýди, Гóсподи, ми́лость Твоя́ на нас, я́коже уповáхом на Тя./ Благословéн есѝ, Гóсподи, научѝ мя оправдáнiем Твои́м./ Благословéн есѝ, Влады́ко, вразумѝ мя оправдáнiем Твои́м./ Благословéн есѝ, Святы́й, просветѝ мя оправдáнiи Твои́ми.

Гóсподи, ми́лость Твоя́ во век, дел рукý Твоéю не прéзри./ Тебé подобáет хвалá. Тебé подобáет пéнiе,/ Тебé слáва подобáет, Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, ны́не и при́сно и во вéки векóв. Ами́нь.

Гóсподи, поми́луй. (12 раз)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

ЛИТИЯ

Стiхúры Пресвятéй Богорóдице, глас 1, творéнiе Пáвла Аморрéйскаго: Святéйшая святы́х всех сил,/ честнéйшая вся́кiя твáри,/ Богорóдице Влады́чице мíра,/ спаси́ нас, Я́же Спáса рóждшая, от всех прегрешéнiй, и болéзней, и бед,/ моли́твами Твоими.

Я́же благоутрóбiя двéре,/ смирéнную мою́ дýшу да не прéзриши, вéрно молю́ Тя, Отрокови́це,/ но ущéдри вскóре,/ и спаси́ ю из пучи́ны согрешéнiй мои́х,// и обнóвльши благодáть Твою́ на мне, просвети́, Дéво Чи́стая.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Ты Бóга человéком соедини́ла еси́, Влады́чице,/ Ты мéртвеное существó возвелá еси́ еди́на, к Божéственному нетлéнiю,/ Ты земны́м спасéнiе источи́ла еси́,/ Ты, Богорóдице,// свободи́ нас от всех мучéнiй.

Гóсподи, поми́луй. (40 раз)

Слáва Ѻтцý и Сыну и Святóму Дýху, и ны́не и при́сно и во вéки векóв, аминь.

СТИХИРЫ НА СТИХОВНЕ

Чтец (Стiхúры воскрéсные, глас 1): Стрáстiю Твоéю, Хрїстé,/ от страстéй свободи́хомся,/ и воскресéнiем Твои́м из истлéнiя избáвихомся,// Гóсподи, слáва Тебé.

Стiх: Госпóдь воцарúся, в лéпоту облечéся.

И҆́ны по алфавúту, глас 1: Да рáдуется тварь, небесá да веселя́тся,/ рукáми да восплéщут язы́цы с весéлiем:/ Хрїстóс бо Спас наш, на Крестé пригвозди́ грехи́ нáша:/ и смерть умертви́в, живóт нам даровá,/ пáдшаго Адáма всерóднаго Воскреси́вый,// я́ко Человеколю́бец.

Стiх: И҆́бо утвердú вселéнную, я́же не подвúжется.

Царь сый небесé и земли́ непостижи́ме,/ вóлею распя́лся еси́ за человеколю́бiе./ Егóже ад срет дóле, огорчи́ся,/ и прáведных дýши прiéмша, возрáдовашася:/ Адáм же, ви́дев Тя, Зижди́теля в преиспóдних, воскрéсе./ О чудесé! Кáко смéрти вкуси́ всех жизнь;/ но я́коже восхотé мiр просвети́ти зовýщiй и глагóлющiй:// Воскресы́й из мéртвых, Гóсподи, слáва Тебé.

Стiх: Дóму Твоемý подобáет святы́ня, Гóсподи, в долготý днiй.

Жены́ миронóсицы, ми́ра нося́ща,/ со тщáнiем и рыдáнiем грóба Твоегó достигóша,/ и не обрéтша Пречи́стаго Тéла Твоегó,/ от Áнгела же увéдевша нóвое и преслáвное чýдо,/ Апóстолом глагóлаху:/ воскрéсе Госпóдь,// подая́ мíрови вéлiю ми́лость.

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху.

Стiхúра прмч. Стефáна, глас 8: Éже по óбразу соблю́д невреди́мо,/ преподóбне óтче,/ о Хрїстóве óбразе противостáл еси́ мýжественнейше,/ не убоя́вся гноеимени́таго прещéнiй,/ но Дýха мечéм тогó убил еси́./ Тем дерзновéнiе стяжáв к Бóгу,/ спаси́ пáству твою́ от ересéй всех,// Стефáне многострадáльне.

И ны́не и прúсно и во вéки векóв, амúнь.

Богорóдичен воскрéсный, глас 8 (по гласу «Славы»):  Безневéстная Дéво,/ Я́же Бóга неизречéнно зачéнши плóтiю,/ Мáти Бóга Вы́шняго,/ Твои́х рабóв мольбы́ прiими́, Всенепорóчная,/ всем подаю́щи очищéнiе прегрешéнiй:/ ны́не нáша молéнiя прiéмлющи,// моли́ спасти́ся всем нам.

Молитва святаго Симеона Богоприимца

Ны́не отпущáеши рабá Твоегó, Влады́ко,/ по глагóлу Твоемý, с ми́ром;/ я́ко ви́деста óчи моѝ спасéнiе Твоé,/ éже есѝ уготóвал пред лицéм всех людéй,/ свет во откровéнiе язы́ков,// и слáву людéй Твои́х Iзрáиля.

Трисвятое по Отче наш

Святы́й Бóже, Святы́й Крéпкiй, Святый Безсмéртный, поми́луй нас.(3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ныне и при́сно и во вéки векóв, аминь.

Пресвятáя Трóице, поми́луй нас, Гóсподи, очи́сти грехѝ нáша, Влады́ко, простѝ беззакóнія нáша, Святы́й, посетѝ и исцелѝ нéмощи нáша и҆́мене Твоегó рáди.

Гóсподи, поми́луй. (3 раза)

Слáва Ѻтцý и Сы́ну и Святóму Дýху, и ны́не и присно и во вéки векóв, аминь.

Ѻ́тче наш, И҆́же еси на небесéх. Да святи́тся И҆́мя Твоé, да прiи́дет Цáрствiе Твоé, да бýдет вóля Твоя́, я́ко на небесѝ и на землѝ. Хлеб наш насýщный даждь нам днесь, и остáви нам дóлги нáша, я́коже и мы оставля́ем должникóм нáшим. И не введѝ нас во искушéнiе, но избáви нас от лукáваго.

Гóсподи, Iисýсе Хрїстé, Сы́не Бóжiй, поми́луй нас. Ами́нь.

Тропáрь, глас 4: Богорóдице Дéво, рáдуйся,/ Благодáтная Марíе, Госпóдь с Тобóю:/ благословéна Ты в женáх/ и благословéн Плод чрéва Твоегó,// яко Спáса родилá есѝ душ нáших. (Трúжды)

Бýди и҆́мя Госпóдне благословéно от ны́не и до вéка. (Трúжды)

Псалом 33

Благословлю́ Гóспода на вся́кое врéмя,/ вы́ну хвалá Его во устéх мои́х./ О Гóсподе похвáлится душá моя́,/ да услы́шат крóтцыи и возвеселя́тся./ Возвели́чите Гóспода со мнóю,/ и вознесéм и҆́мя Егó вкýпе./ Взыскáх Гóспода и услы́ша мя,/ и от всех скорбéй мои́х избáви мя./ Приступи́те к Немý и просвети́теся,/ и лицá вáша не постыдя́тся./ Сей ни́щiй воззвá, и Госпóдь услы́ша и҆̀,/ и от всех скорбéй егó спасé и҆̀./ Ополчи́тся Áнгел Госпóдень óкрест боя́щихся Егó,/ и избáвит их./ Вкуси́те и ви́дите, я́ко благ Госпóдь;/ блажéн муж, и҆́же уповáет нань./ Бóйтеся Гóспода, вси святíи Егó,/ яко несть лишéнiя боя́щымся Егó./ Богáтiи обнищáша и взалкáша,/ взыскáющiи же Гóспода не лишáтся вся́каго блáга.[В приходской практитке пропускается]/Прiиди́те, чáда, послýшайте менé,/ стрáху Госпóдню научý вас./ Кто есть человéк хотя́й живóт,/ любя́й дни ви́дети блáги;/ Удержѝ язык твой от зла,/ и устнé твоѝ, éже не глагóлати льсти./ Уклони́ся от зла и сотворѝ блáго,/ взыщѝ ми́ра, и поженѝ и҆̀./ Ѻ́чи Госпóдни на прáведныя,/ и ýши Егó в моли́тву их./ Лицé же Госпóдне на творя́щiя злáя,/ еже потреби́ти от землѝ пáмять их./ Воззвáша прáведнiи, и Госпóдь услы́ша их,/ и от всех скорбéй их избáви их./ Близ Госпóдь сокрушéнных сéрдцем,/ и смирéнныя дýхом спасéт./ Мнóги скóрби прáведным,/ и от всех их избáвит я́ Госпóдь./ Храни́т Госпóдь вся кóсти их,/ ни еди́на от них сокруши́тся./ Смерть грéшников лютá,/ и ненави́дящiи прáведнаго прегрешáт./ Избáвит Госпóдь дýши раб Своих,/ и не прегрешáт вси уповáющiи на Негó.

И глаголи ýтреню

Богородичен воскресный глас 8, всенощное бдение, студитово, 11 декабря, догматик глас 1, прмч. Стефана нового, 6(3/3) на 4/1 на Господи воззвах, Богородичен воскресен глас 8, 1 глас, православие, преподобномученика, великая вечерня, стихиры Павла Аморрейского глас 1, глас 1, 26 неделя по Пятидесятнице, религия

Previous post Next post
Up