Enigma (rež. Michael Apted)

Oct 06, 2007 09:56


Režisierius Michaelas Aptedas plačiajai auditorijai bene labiausiai žinomas kaip vieno sėkmingiausių P. Brosnano epochos Bondiados filmų - "Viso pasaulio negana" - režisierius, tačiau iš tiesų jo kūrybinis kelias gerokai gausesnis, nors gal ne tiek išreklamuotas. Pvz., vienas iš paskutinių jo darbų - tai kelių serialo "Roma" epizodų režisavimas.
"Enigma" - filmas apie karą be karo, apie karą užnugaryje, ir, žinoma, apie genialų šifravimo aparatą "Enigma", kurį britai pirmiausia sugebėjo iš vokiečių pasigrobti, o vėliau - dar ir "nulaužti" jo kodus (veikėjai - būtent "Enigmos" laužytojai). Darytas buvo kaip britų atsakymas į holivudinę pasakaitę U-571, kurioje amerikiečiai drįso "meniškai" pavogti britų garbei priklausantį "Enigmos" užgrobimą. Ir atsakymas visai kitoks - be mūšio šurmulio, supermeniškų vyrukų ir "tarnauju sov... tpfu, Jungtinėms Amerikos Valstijoms".

Truputis melodramos, truputis detektyvo, truputis politikos. Patiko - pirmiausia savo britiškumu: jis toks santūrus, lėtas (bet 2 val. prabėga nepastebimai!), be spec.efektų, pagrindinis dėmesys - veikėjams (oi, kokia apkūni Kate Winslet! :), gražiai supintas ir melodramatinis elementas (visame filme yra vienintelė trumputė erotinė scena - bet tiesiog įelektrinanti!), svajonės ir žemiškumo priešprieša. Kita vertus, detektyvinė linija truputį "perspausta", scenarijuje irgi krenta į akis nesužiūrėjimai daug nesukant galvos (pvz., Kler, kad galėtų važinėti automobiliu, benzo gaudavo iš "vieno vaikino", iš kur Tomas gauna benzo lakstyti po visą Britaniją, ir dar Kler roadsteriu! Kokio velnio reikėjo bombarduoti U-botą? Argi ne geriau jį užgrobti, kartu su Paku? Saugumo pareigūnas, nežinantis, kad roadsteryje be bagažinės yra dar vienas "compartmentas"? Toks lengvas priėjimas prie duomenų, kurie turėtų būti griežtai saugomi?) Pikčiausia buvo tai, kad prieš žiūrėdamas ramiai visą filmą, kažkada seniau per TV buvau matęs jo pabaigą, tad vienas iš pagrindinių kabliukų man buvo žinomas, bet net ir žinant "didžiąją paslaptį" vis tiek žiūrėjau su malonumu, užteko ir įtampos, ir įdomumo. Taip reikia atsakinėti į fejerverkus - solidžiai, santūriai, išdidžiai, o ne bandyti "perspjauti" holivudą, kaip nesakysim kas stengiasi.

filmai, karas, kinas

Previous post Next post
Up