Лекція Оксани Кісь «Патріархальний матріахат: голова, шия та інші органи влади» та презентація книги

Apr 20, 2015 12:05

Лекція Оксани Кісь «Патріархальний матріахат: голова, шия та інші органи влади» та презентація книги на Книжковому Арсеналі

Адреса вул. Лаврська, 12, Мистецький Арсенал, Кінозал

24 квітня о 13.00 на Книжковому Арсеналі (зал "Кінозал") відбудеться лекція історикині, антропологині та феміністки Оксани Кісь про матріархат в Україні.

Українську традиційну культуру прийнято називати матріархальною. Чоловіки і жінки, письменники і митці, журналісти і навіть науковці, а разом з ними - політики різних ідеологічних спрямувань і рівнів впевнено повторюють цю тезу, яка мала б слугувати аргументом на користь виняткової і споконвічної прогресивності української нації у порівнянні з сусідніми. Перелік аргументів, що ними оперують численні прихильники ідеї матріархальності українців, сталий і не такий вже й довгий. Власне, усі вони були сформульовані знаними українськими істориками, етнографами і фольклористами ще на межі ХІХ-ХХ ст. З того часу мало хто наважувався поставити під сумнів їхні оцінки.

У своїй лекції Оксана Кісь зупиниться на спростуванні найбільш поширених “міфів” про становище українських жінок, показуючи спражню патріархальну сутність гендерних відносин у сільській громаді та сім’ї.

Книга "Жінка в традиційній українській культурі" представляє критичний феміністський погляд на традиційний уклад життя українців, який дозволяє спростувати основні “докази” матріархальності українців та деконструювати саму теорію на основі аналізу великого спектру історичних, демографічних, етнографічних та фольклорних матеріалів про життя українських селян кінця ХІХ - початку ХХ ст.

Вхід за умовами Книжкового Арсеналу

анонс, права жінок

Previous post Next post
Up