Прырода шчасця

Aug 23, 2011 19:54


Есці ёй зусім не хочацца, але раптам яе апаноўвае нястрымны апетыт на шакалад, відаць, узровень сератаніну ў мозгу занадта нізкі, думае яна. Вечар, цямнее ужо рана, мозг патрабуе святла і трыптафану, каб вырабляць сератанін.
Катрын Шміт ,“Ты не памрэш”

Трыптафан - незаменная амінакіслата, біялагічны папярэднік сератаніну.
Сератанін - адзін з асноўных нейрамедыятараў, так званы “гармон шчасця”. Ён утвараецца із амінfкіслаты трыптафану шляхам яе паслядоўнага 5-гідраксілявання ферментам 5-трыптафангідраксілазай (у выніку чаго атрымліваецца 5-гидроксітрыптафан) і затым дэкарбаксілявання атрыманага гідроксітрыптафану ферментам трыптафандэкарбаксілазай.

Нізкае ўтрыманне ў арганізме як сератаніну, так і трыптафану выклікае дэпрэсію, трывожнасць, бяссонне, разлады ўвагі, гіперактыўнасць, мігрэнь, галаўныя болі, напружанне.

Па меркаванню сучасных дактароў, для нармальнага функцыянавання арганізма неабходна ад аднаго да двух грамаў трыптафану ў суткі.

Трыптафан утрымоўваецца ў такіх прадуктах, як грыбы, авёс, бананы, сушаныя фінікі, арахіс, кунжут, кедравы арэх, малако, ёгурт, тварог. Ён прысутнічае ў большасці раслінных бялкоў, асабліва багатыя на яго соевыя бабы.

Табліца - Утрыманне трыптафану ў некаторых прадуктах харчавання.

Прадукт
мг на 100 г

Чырвоная ікра
960

Чорная ікра
910

Сыр галандскі
790

Арахіс
750

Мігдалы
630

Кеш’ю
600

Соевыя бабы
450-600

Сыр плаўлены
500

Арэхі кедравыя
420

Індычына, трус
330

Курыца
290-330

Кальмары
320

Стаўрыда
300

Насенне сланечніка
300

Фісташкі
300

Сачавіца
284

Гарох, фасоль
260

Цяляціна
250

Селядзец атлантычны
250

Пячонка ялавічная
240

Шампіньёныі
210-230

Ялавічына
220

Ласось
220

Тварог  тлусты
210

Бараніна
210

Траска, мінтай
210

Яйкі курыныя
200

Шакалад
200

Свініна
190

Крупы грачаныя
180

Тварог нятлусты
180

Карп, палтус, судак
180

Проса
170

Вокунь марскі
170

Крупы аўсяныя
160

Скумбрыя
160

Курага
150

Макаронныя вырабы
130

Грыбы
130

Мука пшанічная (1 гатунак)
120

Крупы ячныя
120

Крупы  пярловыя
100

Хлеб пшанічны
100

Бульба смажаная
84

Рыс
80

Фінікі
75

Рыс адвараны
72

Бульба адвараная
72

Хлеб жытні
70

Чарнасліў
69

Кроп, пятрушка
60

Буракі
54

Капуста
54

Ізюм
54

Бананы
54

Морква
42

Цыбуля
42

Малако, кефір
40

Памідоры
33

Бульба
30

Абрыкос, персік
27

Апельсін, грэйпфрут, лімон
27

Гранат
27

Вішні, слівы
24

Клубніцы, маліны
24

Мандарыны
24

Мёд
24

Агуркі, кабачкі
21

Кавун
21

Вінаград
18

Дыня
18

Хурма
15

Журавіны
15

Яблыкі, грушы
12

Ананас
12

Трыптафан - цудоўнае натуральнае снатворнае. Малако на ноч паляпшае сон менавита за кошт трыптафану.

Спажыванне пратэінавай ежы, аднак, не адбіваецца на падвышэнні утрымання сератаніну ў мозгу. Прычынай гэтага з'яўляецца наяўнасць гематаэнцэфалічнага бар'ера, які лімітуе паступленне ў мозг буйных малекул. Пры пераварванні пратэінавай ежы вызваляецца некалькі амінакіслот, падобных па памерах да трыптафана і канкуруючых з ім у перасоўванні ў мозг. Як ні дзіўна гэта гучыць, каб у мозг патрапіла больш трыптафану, трэба есці тое, што амаль цалкам складаецца з вугляводаў,- такія, напрыклад, прадукты, якія змяшчаюць складаныя вугляводы, як хлеб, рыс, паста, ці чыстыя вугляводы: сталовы цукар ці фруктозу. Ежа, узбагачаная вугляводамі, стымулюе вылучэнне з падстраўнікавай залозы інсуліну, які рэгулюе ўтрыманне цукру ў крыві, што цыркулюе ў арганізме. Апроч гэтай асноўнай функцыі інсулін выконвае шэраг іншых - у прыватнасці, ён стымулюе сінтэз у тканінах цела бялкоў з амінакіслот, якія змяшчаюцца ў крыві. Канкурэнтныя трыптафану амінакіслоты пакідаюць крывянае рэчышча, ідучы на сінтэз бялку, і яго канцэнтрацыя ў крыві пасіўна павялічваецца, адпаведна гэтаму ўзрастае колькасць малекул трыптафану, пераходзячых у мозг. Такім чынам, эфектыўнае паступленне трыптафану ў мозг апасродкавана залежыць ад колькасці прынятай вугляводнай ежы. (Нездарма ўсё дзяцінства, калі я вельмі капрызіла, бабуля, якая мае медыцынскую адукацыю, казала: “Проста цукару ў крыві не хапае”, - і частавала мяне цукеркай.)

Яшчэ вельмі спрыяюць выпрацоўцы сератаніну вітаміны групы В. Вітамінаў гэтай групы шмат у аўсянцы і грэчцы, дрожджах і салатным лісці.

Для падтрымання ўзроўня сератаніну ў крыві ўжывайце больш прадуктаў, у складзе якіх прысутнічае магній. Магнію даволі шмат у дзікім цёмным рысе, вотруб'і, марской капусце, чарнасліве і куразе.

У медыцынскай літаратуры сустракаецца выказванне, што поліненасычаныя тлустыя кіслоты Амега-3 таксама спрыяюць выпрацоўцы сератаніну. Так што, прадукты, якія змяшчаюць Амега-3 ПНТК, у прыватнасці арэхі, некаторыя віды алеяў, таксама будзе не лішнім уключыць у свой рацыён.

Абавязковай умовай для сінтэзу сератаніну з'яўляецца наяўнасць сонечнага святла, г. зн. калі вы рэдка выходзіце на вуліцу ці даволі пахмурнае надвор'е, то сінтэз сератаніну ў арганізме рэзка змяншаецца, што прыводзіць да зніжэння настрою.

На ўзровень сератаніну ў арганізме можна ўплываць з дапамогай фізічных практыкаванняў, змены рытму і глыбіні дыхання, дыетамі, натуральнымі і хімічнымі лекавымі прэпаратамі.

Дарэчы, самы просты спосаб павялічыць узровень сератаніну ў крыві - гэта выпіць кубак чорнай гарбаты ці кавы. Прычым можна нават і без цукру. У гарбаце і каве ўтрымоўваюцца рэчывы, якія вельмі спрыяюць падвышэнню настрою.

Шакалад - выдатная крыніца трыптафану і адзін з самых эфектыўных і бяспечных антыдэпрэсантаў. Трыптафан шакаладу выдатна засвойваецца дзякуючы наяўнасці ў прадукце хуткіх вугляводаў. Акрамя таго, ён утрымоўвае фенілэціламін, які ўзбуджае цэнтры задавальнення ў мозгу, што ўзмацняе адчуванне шчасця і закаханасці. Какава ўключае магній, жалеза, а таксама танізавальныя рэчывы - кафеін, тэафналін і тэабрамін.

Падтрымаюць выдатны настрой і бананы - у іх выдатна спалучаюцца трыптафан, магній і вугляводы. Гэта смачная жоўтая садавіна багата магніем, каліем, вітамінамі В6 і В12, C і РР, спрыяе рэгуляцыі ўзроўня глюкозы ў крыві і сінтэзу бялкоў.

здароўе, цытаты, экспэрымэнты над сьвядомасьцю, шчасьце, успаміны

Previous post Next post
Up