Спадщина. Смотрич. Римо-католицький храм св. Миколая (1786 - 1821). Експедиція 2019 року.

Jan 27, 2023 16:52

Смотрич згадується у руських літописах, у 1240 році його зруйнували татаро-монголи, а після їх вигнання князі Коріятовичі зробили відбудований Смотрич столицею Подільського князівства (і саме друга половина XIV століття чомусь вважається часом заснування Смотрича).




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html

У 1448 році Смотрич отримав магдебурзьке право. Костянтин Корятович не дарма вибрав це місце під свою резиденцію. Тут, де річка Яромирка впадає у річку Смотрич, височіє чималий скельний масив, на якому князь і звів свій замок. Колись тут було руське городище, знищене за часів Батиєвої навали.




реколекційний будинок












Залишки княжого замку зберігалися ще на початку ХХ століття. Про це, зокрема писав «батько подільського краєзнавства» Юхим Сіцинський: «Въ местечке на горе-мысе, выдающемся къ рч. Смотричу, следы бывшаго здесь замка; гора или мысъ перерезанъ большимъ поперечнымъ валомъ, занятымъ ныне подъ усадьбы; въ средине замчища ныне стоитъ католической костелъ (бывший доминиканский кляшторъ, съ XIV в.).»



















Приблизно у 1375 році у Смотричі було збудовано перший, дерев'яний костел коштом князів Коріятовичів для оо.-домініканців, які здійснювали тут душпастирство у 1375-1832 роках. З 1719 року цей храм, який, очевидно, не раз перебудовувся, став парафіяльним.






















Після Корятовичів, з 1430 року Смотрич належав великому князю литовському Вітовту. На початку XVII століття місто відійшло брацлавському воєводі Яну Потоцькому. У 1786-1821 роках спорудили сучасний мурований костел у стилі пізнього бароко коштом Потоцьких та зусиллями домініканців. У 1832 році після закриття домініканського монастиря святиню перейняло світське духовенство. У 1837 році храм консекрував єпископ Франциск Мацкевич.






















Потоцькі володіли Смотричем аж до середини ХІХ століття. Про них і досі нагадує гарний надгробок із білого мармуру, притулений до стіни згаданого костелу. Епітафія повідомляє, що тут поховані Марія з Розтворовських Потоцька, померла 5 березня 1850 року на 89-му році життя, та її сини Теодор і Юліуш.



















З березня 1923 року по грудень 1962 року Смотрич був районним центром. В 1935-му смотрицький храм, як і скрізь тоді, закрили совіти. Добре хоч не знищили. По тому, за німців, його знову відкрили для вірних, але ненадовго. Відтак тут був селищний клюб і танці.

Два малюнки Наполеона Орди...




Кінець ХІХ століття...


поштівка початоку ХХ століття...


Із 1960 року Смотрич - селище міського типу з населенням близько двох тисяч мешканців. У 1990 році повернений храм, відремонтований зусиллями о. В. Ванагса з Городка, було освячено. З 1991 року душпастирство в парафії здійснюють оо.-пасіоністи (конгрегация Мучений Господа нашого Иисуса Христа), які у 1992-1999 роках збудували монастир та реколекційний будинок, а також остаточно відремонтували святиню, використовуючи живописні та графічні твори 1871-1873 років білоруського митця Наполеона Орди.

напівзруйнована вежа - дзвіниця, як кажуть, Успенського храму...
























Також є ще одна архітектурна цікавинка в Смотричі. Це напівзруйнована вежа - дзвіниця, як кажуть, Успенського храму, знищеного більшовиками на початку ХХ століття. Місцеві, плутаються у свідченнях. Хоча споруда і не виглядає занадто старою, відомостей про неї ми не знайшли. Мабуть погано шукали =)))






















Джерела:

https://zbruc.eu/node/29896

https://rkc.in.ua/index.php?&m=k&f=akphmdu&p=hmdusmmk&l=r

https://myshtetl.org/khmelnitskaja/smotrich.html

https://castles.com.ua/smotrych.html

https://www.europeana.eu/en/search?view=grid&query=Smotrycz

https://unc.ua/uk/auction/smotrich-dominikanskiy-kostel-foto-podolskaya-guberniya-kameneckiy-uezd-ukraina-886163

https://www.etoretro.ru/pic160260.htm

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.

Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції і існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини і нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.

Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter 
Telegram 
Instagram

Технічні партнери проєкту:

найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів в Україні



та




хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то так =))

костел, Хмільниччина, дзвіниця, церква, храм, погляд з землі, руїна, погляд з небес

Previous post Next post
Up