Спадщина. Тадані. Дерев'яна римо-католицька церква Відвідання Пресвятої Богородиці та св. Фекли.

Mar 22, 2018 17:46

Перша документальна згадка про село і замок Тадані походить з 1440 року, а 1563-му поселення отримало міське право. На 1669-му містечко платило найменші податки чопове і шеляжне з усіх міст Руського воєводства, а 1757 році було звільнене від усіх платежів. На ХІХ століття Тадані були селом родини Бартманських.
Католицьку парафію заклали 29 червня 1610 на день Святих Петра і Павла. На її утримання 1610 року відписали десятину з села Горпин. Чесник каменецький Станіслав Рогальський († 1668) записав на користь храму доволі значні засоби, передані у 1686 буським суддею Войцехом Коцом. До парафії крім Таданів належало село Горпин (1718), чи Деревляни, Спас. Спочатку парафія належада до деканату львівського, згодом буського (1765), глинянського (1843). Можливо, 1840 року парафію тимчасово інкорпорували до парафії Кам'янки-Струмилової.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html













Повна назва храму в Таданях звучить польською так: "Kosciol p.w. Nawiedzenia Najswietszej Maryi Panny i sw. Tekli", що в перекладі означає "Відвідання Пресвятої Богородиці та св. Фекли". В літературі його іноді називають скорочено Благовіщенським. Час спорудження першого храму Свв. Петра і Павла у центрі містечка невідомий. На час візитації 1718 у Таданях стояв невеликий храм з трьома вівтарями, хрестильницею, який через декілька років згорів.
Власник Таданів, белзький хорунжий Йосиф Коц збудував нову церкву, завершену до 1734, що засвідчує напис в інтер'єрі. Але при візитації 1741 храм схарактеризували незавершеним. Тоді у нефі стояло 3 вівтарі - головний з образом Матері Божої, бічний св. Антонія і ще один незавершений бічний. Храм освятив 1766 року львівський латинський архієпископ Вацлав Сєраковський.







На час візитації 1821 року підвалини спорохнявіли, дах, крокви, підлога вимагали ремонту. Одна сторона храму була стягнута дубовими балками з залізними тягами. Всередині було три, сницарської роботи посріблені вівтарі. Головний з образом Матері Божої, покритим дерев'яною позолоченою шатою, бічні Св. Тадея і св. Теклі, проповідниця, хрестильниця, 9 образів на стінах, срібне літургічне начиння. Багато дрібних деталей вівтарів, конфесіоналів, спорядження вимагало направи. на огородженій парканом території стояла крита драницями каркасна дзвіниця. На 1828 стан церкви в основному залишався без змін. За інвентарем 1938 року був орган.
Інтер'єр храму розписали 1838 року, дахи покрили у 1936 бляхою, але через два роки писали про пошкодження спорядження і стін храму сирістю. Святиня пережила Другу світову війну. Пробощ Ян Кутовський передав більшість літургійних речей до Успенського храму Кам'янки-Бузької, ключі залишив пароху церкви Дерніва і з найціннішими речами виїхав 30 квітня 1944 до Польщі.
За радянських часів храм використовували під колгоспну комору, а з 1992 року - це знову чинний римо-католицький храм. Втім, богослужіння в ньому проводять лише у великі свята - з Кам'янки-Бузької спеціально приїздить настоятель Успенського костелу, отець Владислав.








Форми тридільного храму, перекритого двосхилими дахами, виглядали б, напевно, досить сухо, якби усі лінії, запроєктовані абсолютно прямими, такими й були. Але від віку храм набув певної, сказати б, криволінійності, що, безперечно, надає йому неповторного шарму старовини, як і скуйовджений ґонт на трикутних фронтонах.
Ззовні храм давно потьмянів од часу, зате всередині грає кольорами - попри всі випробування, у ньому на диво непогано зберігся темперний стінопис кінця XVIII століття. Основна колірна гамма - сірий, охристо-червоний і золотистий по темно-синьому тлу. Зі стелі за вірянами стежить Всевидюче око, а янголи розтягують сувій з написом, що прославляє Святу Трійцю.








На північній стіні - велике зображення Діви Марії. Вгорі на північній стіні нави добре збереглося зображення незвичного у наших краях чеського святого - Йоана Непомука, покровителя знеславлених. За життя він був священником і сповідав дружину чеського короля Вацлава. Одного разу ревнивий і підозріливий король став вимагати виказати йому, у яких гріхах сповідалася королева. За відмову Йоан Непомук заплатив власним життям: його втопили у Влтаві. Але згодом тіло спливло, і над ним засяяли зорі...
Вівтарну частину від нави відділяє поперечна балка, що виконує конструктивну і декоративну функції водночас - з'єднує зруб і служить підніжжям для Розп'яття. На балці посеред напису "Ісус Назарянин Цар Юдейський" вказано дату побудови храму: "1734".







Храм у Тадані поряд з храмом у Станіславчику є чи не єдиними збереженими дерев'яними римо-католицькими святинями XVII-XVIII століття на теренах України та доволі цінними прикладами сакрального будівництва, оскільки у ХІХ - XX століттях більшість з них була замінена мурованими спорудами. Не менш цікавим є зображення Матері Божої Непорочної, створеного на основі медальйона, який випускали за згодою архієпископа Парижу 1832 на згадку видіння св. Катерини Лябур. Це один з перших прикладів використання зображення медальйона, схваленого папою Левом XIII лише 1894 року.

















Джерела:
https://uk.wikipedia.org/wiki/Костел_Благовіщення_Пресвятої_Богородиці_(Тадані)
http://www.derev.org.ua/lvivska/tadani.htm

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.
Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.
Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:
найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та



хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

дерев'яний костел, дерев'яна церква, Львівщина, Львовщина, дерев'яна архітектура

Previous post Next post
Up