Спадщина. Сусіди. Smoleń. Zamek w Smoleniu Pilcza (Смолень. Пилшинский замок) (PL)

Jul 24, 2017 23:09

Оригинал взят у dimon_porter в Smoleń. Zamek w Smoleniu Pilcza (Смолень. Пилшинский замок) (PL)
6/12.  Замок №6 в маршруте "Путь Орлиных Гнезд" расположен в  52 км. от Кракова.

У селища Смолен, на пагорбі, зарослим лісом і відносящегося до Краківсько-Ченстоховської Юри (Краківсько-Ченстоховські піднесення), знаходяться розвали Замок Смолен. Абсолютная висота холма 486 метрів.
-----------
У селения Смолень, на холме, поросшим лесом и относящегося к Краковско-Ченстоховской Юры (Краковско-Ченстоховской возвышенности), находятся развалины замка Смолень. Абсолютная высота холма 486 метров.





На думку деяких істориків у перше укріплене селище знаходилося тут вже на початку XIII столітті і було спалено в 1241 році під час навали татаро-монгольських військ.
----------
По мнению некоторых историков первое укреплённое селение находилось здесь уже в начале XIII веке и было сожжено в 1241 году во время нашествия татаро-монгольских войск.



Імовірно, в середині XIII століття був побудован новий дерев'яний замок, який називався Пілтші (Pilczy). У 1300 році (ймовірно) замок був спалений військами чеського короля Влацлава II під час боротьби за польський престол з Локеткою I. Не визначеність фактів з'являється через те, що на сусідньому пагорбі Бішьнік (Biśnik) так само виявлені сліди стародавнього поселення.
----------
Предположительно, в середине XIII века был построен новый деревянный замок, который назывался Пилтши (Pilczy). В 1300 году (вероятно) замок был сожжен войсками чешского короля Влацлава II во время борьбы за польский престол с Локеткой I . Не определённость фактов появляется из-за того, что на соседнем холме Бишьник (Biśnik) так же обнаружены следы древнего поселения.



В середині XIV століття, за наказом польського короля Казимира III Великого, створюється прикордонна оборонна система що протягнулася від Кракова до Ченстохова. Цей ланцюг замків і фортець що отримала назву „Орлиные гнёзда”. До її складу і входив Пілшінскій замок.
-----------
В середине XIV века, по приказу польского короля Казимира III Великого, создаётся пограничная оборонительная система протянувшуюся от Кракова до Ченстохова. Это цепь замков и крепостей получившая название „Орлиные гнёзда”. В её состав и входил Пилшинский замок.



Замок був побудований в готичному стилі. Перший кам'яний замок складався з циліндричної вежі діаметром близько 7.5 метрів і житлового будинку в східній частині пагорба. Їх оточувала кріпосна стіна. Це був Верхній замок. Згодом будується і Нижній замок.
----------
Замок был построен в готическом стиле. Первый каменный замок состоял из цилиндрической башни диаметром около 7.5 метров и жилого здания в восточной части холма. Их окружала крепостная стена. Это был Верхний замок. Со временем строится и Нижний замок.



У дворі замку знаходиться колодязь, який за традицією, пробивали в скелі татарські в'язні. Глибина була менш 200 метрів (за іншими джерелами 100 метрів). Зараз колодязь обсипався і має всього глибину 26 метрів.
----------
Во дворе замка находится колодец, который по традиции, пробивали в скале татарские заключенные. Глубина была менее 200 метров (по другим источникам 100 метров). Сейчас колодец осыпался и имеет всего глубину 26 метров.



За століття замок поміняв безліч господарів. У 1577 році замок купує освенцимський каштелян Войтех Падневскі з роду Новинів. Він живе в садибі під замком.
Незважаючи на модернізацію, дуже скоро власникам, які стають все більш могутніми і багатими, перестає вистачати місця в старому замку.
----------
За столетия замок поменял множество хозяев. В 1577 году замок покупает освенцимский кастелян Войтех Падневски из рода Новинов. Он живет в усадьбе под замком.
Несмотря на модернизацию, очень скоро владельцам, которые становятся все более могущественными и богатыми, перестает хватать места в старом замке.



Обмежена поверхню пагорба ускладнює подальше будівництво, а погане транспортне сполучення призводить до того, що Войтех Падневскі спочатку живе в садибі під замком, а потім вирішує (приблизно в 1610 році) переїхати в Пилицю, де було достатньо місця, щоб побудувати нову розкішну садибу (палац в Пилиці). & nbsp; замок в Смолень з цього часу починає руйнуватися, а його долю остаточно вирішують шведи, які в 1655 році спустошують замок. У 1797 році австрійці приєдналися до знищення замку, використовуючи камені стін для будівництва митниці в Смолені.
----------
Ограниченная поверхность холма затрудняет дальнейшее строительство, а плохое транспортное сообщение приводит к тому, что Войтех Падневски сначала живет в усадьбе под замком, а затем решает (примерно в 1610 году) переехать в Пилицу, где было достаточно места, чтобы построить новую роскошную усадьбу (дворец в Пилице). Замок в Смолень с этого времени начинает разрушаться, а его судьбу окончательно решают шведы, которые в 1655 году опустошают замок. В 1797 году австрийцы присоединились к уничтожению замка, используя камни стен для строительства таможни в Смолене.



У сорокові роки XIX століття замок набуває Роман Губицький, який його упорядковує і частково реконструює. В результаті цих робіт біля південної стіни замку знайдено багато людських кісток і середньовічного військового спорядження. Це говорить про збройну атаку на замок в середньовіччі. Роман Губицький в замку Смолень засновує відомий завод з виробництва дробу „Батавия”.
----------
В сороковые годы XIX века замок приобретает Роман Губицки, который его приводит в порядок и частично реконструирует. В результате этих работ возле южной стены замка найдено много человеческих костей и средневекового военного снаряжения. Это говорит о вооруженной атаке на замок в средневековье. Роман Губицки в замке Смолень основывает известный завод по производству дроби „Батавия”.



У 50-60 роки XX століття замок захищають від руйнування і проводять попередні археологічні дослідження. У 1972 році починаються роботи по консервації замкових стін.
-----------
В 50-60 годы XX века замок защищают от разрушения и проводят предварительные археологические исследования. В 1972 году начинаются работы по консервации замковых стен.



Який же замок без страшних історій. У Смолені їх - хоч греблю гати. Найвідоміша страшилка - про чорну вдову Ельжбету Пилецку. Ельжбета була дочкою першого власника замку - Отто з Пилиці. Коли старий воєвода помер, вона виявилася єдиною спадкоємицею його багатства. Руки і серця найбагатшою панни Королівства Польського змагалися багато гідних кандидатів. Одним з них був моравський шляхтич (дворянин) Візел Чамбор.
----------
Какой же замок без страшных историй. В Смолене их - хоть пруд пруди. Самая известная страшилка - о черной вдове Эльжбете Пилецкой. Эльжбета была дочерью первого владельца замка - Отто из Пилицы. Когда старый воевода умер, она оказалась единственной наследницей его богатства. Руки и сердца самой богатой панны Королевства Польского соревновались многие достойные кандидатов. Одним из них был моравский шляхтич (дворянин) Визел Чамбор.



Не розраховуючи на згоду родичів шльонської красуні, Чамбор вдерся в Смолень і викрав Ельжбету. Він відвіз її в свій маєток в Моравії, де вони повінчалися. Однак, Чамбору недовго довелося порадіти молодій дружині і її спадщиною. Через кілька років її викрав багатий моравський магнат Янчик Хінчіцкій. Чамбор не здавався. Він відправився до Кракова зі скаргою на свого земляка.
----------
Не расчитывая на согласие родственников шленской красавицы, Чамбор вломился в Смолень и похитил Эльжбету. Он отвез ее в свое поместье в Моравии, где они обвенчались. Однако, Чамбору не долго пришлось порадоваться молодой жене и ее наследством. Через несколько лет ее выкрал богатый моравский магнат Янчик Хинчицкий. Чамбор не сдавался. Он отправился в Краков с жалобой на своего земляка.



Хінчіцкій виявився хитрішим - він убив Чамбора, коли той виходив з лазні. До слова - Хінчіцкій не поніс ніякого покарання за скоєне, оскільки був у фаворі у короля, а Чамбор був відкритим прихильником Тевтонського Ордена.
----------
Хинчицкий оказался хитрее - он убил Чамбора, когда тот выходил из бани. К слову - Хинчицкий не понес никакого наказания за содеянное, поскольку был в фаворе у короля, а Чамбор являлся открытым сторонником Тевтонского Ордена.



Новоспечений чоловік Ельжбети не прожив довго. Вона овдовіла вдруге. Родичі не могли більше дивитися на це неподобство і вирішили взяти справу в свої руки і організували її шлюб з Вінсентом Грановським герба Леліва. Грановський відразу з середньостатистичного шляхтича перетворився в одного з найбагатших магнатів Речі Посполитої.
----------
Новоиспеченный муж Эльжбеты не прожил долго. Она овдовела во второй раз. Родственники не могли больше смотреть на это безобразие и решили взять дело в свои руки и организовали ее брак с Винсентом Грановским герба Лелива. Грановский в одночасье из среднестатистического шляхтича превратился в одного из самых богатых магнатов Речи Посполитой.



Від цього шлюбу Ельжбета народила чотирьох дітей, а сам Вінсент, що виставив в битві під Грюнвальдом свою власну роту, після перемоги отримав посаду коменданта в місті Торунь. І знову втрутився фатум. Грановський загинув при нез'ясованих обставинах, а Ельжбета втретє овдовіла.
----------
От этого брака Эльжбета родила четверых детей, а сам Винсент, выставивший в битве под Грюнвальдом свою собственную роту, после победы получил должность коменданта в городе Торунь. И опять вмешался фатум. Грановский погиб при необъяснимых обстоятельствах, а Эльжбета в третий раз овдовела.



Яка ж була доля Чорної Вдови? Ви не повірете! Вона вийшла заміж 4 раз! Її чоловіком став сам Владислав Ягайло - король Речі Посполитої. Ельжбета стала королевою, але - не на довго. У 1420 році вона померла, а пам'ять про Чорної Вдові Смоленьський замку перетворилася в красиву, але сумну легенду.
----------
Какова же была судьба Черной Вдовы? Вы не поверите! Она вышла замуж 4 раз! Ее супругом стал сам Владислав Ягайло - король Речи Посполитой. Эльжбета стала королевой, но - не на долго. В 1420 году она скончалась, а память о Черной Вдове Смоленьского замка преобразилась в красивую, но печальную легенду.



[proof]http://www.travelzone.lv/polska/castle/smolen/index.html
http://www.rech-pospolita.ru/zamok-smolen.html


Previous post Next post
Up