Спадщина. Невірків. Домініканский храм. Експедиція 2017 року.

Jul 23, 2017 23:01

Якщо відхилитися з гарної рівненської траси на жахливу стару ґрунтовку, можна побачити остов старого, майже 200-літнього ампірного храму, який все ще стоїть в селі неподалік від ставу. Видно його здаля: кам'яна махина царює над одноманітним сільським пейзажем королем в екзилі, колосом на підбитих глиняних ногах. Найлогічніше відвідувати це місце гуртом з Великими Межирічами - до маєтку Стецьких всього 4 кілометри.




Підтримайте проект своїми лайками, поширенням та благодійною грошовою підтримкою.



Дякуємо всім Вам за те що Ви з нами!
Нагадуємо, там де це можливо, по кліку дивимось великі картинки.

Фінансова допомога на підтримку нашого проекту: https://uaaheritage.blogspot.com/2022/07/blog-post_31.html















Храм нечинний - де взятися зараз в рівненській провінції стільком католикам, щоб посилити ремонт такого гіганта? Он, у сусідньому селі Дивень від старого польського цвинтаря лишилися лише кілька сиротливих надгробків, повалених чи то часом, а чи людьми.
Саме завдяки запустінню не виникає вічна проблема - "А де взяти ключі?". Не треба ключів. У святиню пускають всіх охочих побачити залишки фресок на стінах, напівзруйнованих дерев'яних хорів та більш сучасних та набагато більш розкутіших написів. Навіть на стелі. Це ж як треба було дертися - і як хотіти уславити своє ім'я!















Що відомо про цей храм? Фактично, лише те, про що згадує у своєму путівнику "Дорогами южной Ровенщины" Дмитро Малаков. Навіть в Реєстрі пам'яток Рівненської області не знайти згадки про це село неподалік від Великих Межирічів. Недостатньо старий храм? Недостатньо цікавий? Яка причина того, що реєстр мовчить? Невідомо…















Добре, переходимо до історії.
Вважається, що кляштор домініканців на честь Святої Трійці був заснований тут в 1698 році Миколою Рокшіцкім. Тоді ж, очевидно, на території монастиря був побудований і дерев'яний Троїцький храм. Домініканський храм в Невіркові зведений 1807 року стараннями Яна Стецького. Щоб взнати це, і путівники старі не треба гортати: про цей факт свідчить напис польською мовою над сандриком головного входу, дотепер ще непогано збережений. "З дарів твоїх, боже, жертвує тобі Ян Стецький, 1807".
















В 1832 році після ліквідації монастиря храм було перетворено на фару (приходську церкву).
І в загальних архітектурних рисах, і в деталях будівля явно вирізняється класицистичними рисами. Перед головним фасадом зроблено високий чотириколонний портик з незвичайно гострим трикутним фронтоном. Нижня частина стін розкреслена горизонтальними тягами спрощеного русту. Композиція бічних (північного і південного) фасадів також симетрична. що, мабуть, було вираженням суто стилістичними міркуваннями суворості та врівноваженості. Відмінні елементи бічних фасадів - три аркових люнети, оформлених рустом. За ними розташовані бічні нави. Центральна нава вища та ширша за бічні та включає зі сходу вбудовані хори на 4 колонках, а з заходу - вівтарний простір, обмежений з боків двома колонами коринфського ордену.












Логічно припустити, що неподалік від такого величного храму мусив розташовуватись панський маєток. На жаль, на жаль... Хоча й правда - путівник повідомляє, що колись Невірків славився чудовим парком, закладеним відомим в краї майстром Д. Міклером (Макклером). А Мєчислав Орлович у своїй праці по Волині дає такі відомості: "Був двір Малинських, зараз в приміщенні командування ескадрону Корпусу Прикордонної Охорони". Хто його знає - він же пише, що в селі зберігся дерев'яний домініканський храм 1698 року, фундований Миколаєм Рокшицьким, який в 1808 році просто... гм... відреставрували в класицистичному стилі.
На жаль, сьогодні це все лише спогади.
За радянських часів будівля храму використовувалося як зерносховище. Сьогодні церква колишнього домініканського монастиря перебуває в напівзруйнованому стані, всередині ще видно залишки фресок
Гостей храму привітно обгавкує величезна псина Муха, а біля стін апатично пощипують травичку коники - Циганка та Чорнушка…











і на останок старенька літографія...



Джерела:
http://www.castles.com.ua/nevyrkiv.html
https://mnogomest.info/attractions/item/dominikanski-kostel-3/
http://arch-heritage.livejournal.com/32830.html

Якщо Ви маєте бажання, і найголовніше маєте на це можливість, то можете приєднатися до фінансування проєкту. Нам дуже приємна і дорога Ваша підтримка.
Княпаємо сюди ===> Посилання для надання фінансової допомоги на підтримку нашого проєкту: на експедиції та існування блогу та файлосховища.

Дякуємо всім не байдужим до нашої Архітектурної Спадщини та нашого проєкту "Українські Архітектурні Пам'ятки. Спадщина”.
Підписуйтесь на сторінки проєкту на:

Patreon 
Twitter

Технічні партнери проєкту:
найпрофесійніший сервіс з ремонту квадрокоптерів та багато якого іншого обладнання в Україні


та



хмарне сховище для синхронізації файлів між комп'ютерами, мобільними пристроями та веб-аккаунтом, яке надає користувачам 1 ТБ для зберігання фото, музики, відео, різних файлів і документів.

ну як то, так =))

P. S. A cup of hot, strong coffee won't hurt with our project! Come on! It's only a dollar!
P R E S S ===>>>
and support us!

P.S. ПРОЕКТ НЕ ЗАЙМАЄТЬСЯ ЗБОРОМ КОШТІВ І ПОЖЕРТВ НА РЕМОНТИ, РЕСТАВРАЦІЇ ТА РЕКОНСТРУКЦІЇ ОБ'ЄКТІВ АРХІТЕКТУРНОЇ СПАДЩИНИ, ПРО ЯКІ МИ РОЗПОВІДАЛИ ТА РОЗПОВІДАЄМО У СВОЇХ СТАТТЯХ.

Це є прерогативою місцевих органів, громад, громадських об'єднань чи благодійних фондів.

Рівненщина, костел, руїна, руина

Previous post Next post
Up