31 декабря увидела в японском супермаркете, схватила и привезла в Техас. И очень хорошо, что не стали распаковывать к и без того уже ломящемуся новогоднему столу в Калифорнии, потому что оба вида солёной икры оказались ... несъедобными. В том смысле, что их нельзя было есть сразу. Очень солёные! Невероятно солёные. То есть, икринки готовятся солью и их белок полностью сворачивается. Надо было бы почитать, что с этой икрой вообще-то делают, но не было времени и я просто залила ей молоком. Молоко менялось дважды, после первого раза оно было почти горьким. Икра стала съедобной, но осталась непривычно хрустящей. Я с удовольсвием ею хрумкаю, а остальные дегустаторы возмущены текстурой. Наконец вчера сфотограифровала документирования ради и почитала о.
Один вариант выглядит как обычные сельдевые икорные кластеры.
Вымоченные в молоке нарезанные кусочки стали похожи на миниатюрные соты, вобравшие молоко.
Второй вариант -- икринки были разобраны и уложены слоями на лист вакаме (водоросль), а потом эта конструкция засолена. После нарезания пласта на кусочки и вымачивания их в молоке так и остаются цельными нарезанными кусочками.
http://savoryjapan.com/recipes/fish/kazunoko.html http://en.wikipedia.org/wiki/Osechi Казуноко относится к традиционной новогодней японской еде, Osechi. Kazunoko (数の子), Kazu означает "номер" и ko означает "ребёнок." Символизирует загаданное желание иметь детей.
This is one of the trio of festive dishes for New Year in Japan - black beans, salted herring roe, and candied dried fish - served as drink snacks.
If you can buy desalted roe, simply check that it is clean, wipe with sake if need be, and soak in the seasoning mix.
* Quantities disappeared when using the Ingredient Wizard, here they are...
150g roe, 1T sake
For seasoning: 1 c dashi stock, 1 T each of sake and mirin, 1-3 T light soy sauce.
•salted kazunoko herring roe
•sake (rice wine)
•(200ml) dashi (kelp/katsuo stock)
•sake
•mirin (sweet rice wine)
•1 light soy sauce (usukuchi shoyu)
•Katsuo-bushi (bonito flakes)
* Soak the salted kazunoko in lightly salted water for 5-6 hours, changing the water twice. Start with a 3% solution (6g salt dissolved in a 200ml cup of water) and gradually reduce to a 1% solution (2g or a pinch of salt dissolved in a 200ml cup of water). Break off a small piece of roe and taste - it should neither be unpleasantly salty, nor bland and tasteless. The time required will depend on how it was salted originally, and how large the pieces are.
* Rub the membrane off the surface of the roe, removing it with a toothpick.
* Sprinkle 1 tablespoon of sake over the cleaned roe.
*Mix the remaining seasonings together in a container or bag, wipe the roe, and place in the seasoning mix. Use more soy sauce if you like, but I prefer to use less, and have people add more at table as desired.If you need to make dashi, use about 5g (half a cup) of katsuo-bushi and 5cm of kelp.
* Refrigerate at least overnight, until needed.
* To serve, drain, cut into bite-sized pieces, and serve topped with katsuo-bushi.
Kazunoko also goes well with namasu salad and other vinegared dishes.