Про що нам говорить статистика астероїдної загрози?

Feb 16, 2013 19:32



...


...
З інформації в пості  "Астероїдна загроза" можна дізнатися, що 10 -бальні за Туринською шкалою астероїдної небезпееки катастрофи відбувалися в історії Землі мінімум раз на 100 000 років чи й рідше.  Нагадаємо, що 10-бальна оцінка вказує саме на зіткнення Землі з небесним тілом, яке призведе до глобальної катастрофи, на відміну від менш значних зіткнень.  Наприклад, 9-бальна катастрофа позначає зіткнення, яке викличе тільки глобальні руйнування на планеті, але не гарантовану тотальну повну руйнацію - частота таких зіткнень: раз на 1000 - 100 000 років.

На що може нам вказувати таке число - 1000- 100 тисяч років...?   100 тисяч років тут може означати верхню межу часу, відведеного цивілізації для того, щоб встигнути розвинути свої технічні можливості до такого рівня, який би дозволяв такій цивілізації бути спроможною нейтралізувати подібні загрози. Причому, 100 000 років - то крайня верхня межа такого інтервалу часу.  Тобто по відношенню до статистики вона вища середнього. Як, відповідно, 1000 років - явно нижча.  Реальне ж число може виявитися десь посереднині.

Сам факт існування такого числа - величини проміжку часу, відведеного цивілізації, в даному випадку - нам з вами, людству - на те, щоб встигнути підготуватися до розв"язку такої проблеми, коли вона постане, означає, що часу в нас не так вже і багато. Що на всяк випадок краще і поквапитися. Наприклад, сьогодні ми ще не здатні вирішувати такого роду проблеми, і якщо б нам замаячила така перспектива у найближчий рік, нам залишилось би хіба що чекати цієї події. Уникнути її ми наразі практично не в змозі...

Але підготовка потроху таки ведеться. І через певний час, коли на орбіті Землі в певних зонах вже будуть існувати чергові станції відповідного спрямування, на появу такої загрози в нас вже будуть існувати якісь певні можливості реагування.

В даному випадку цікаве ото можливе число - наприклад, 5000 років. Коли на Землю впав останній великий болід? Джерела кажуть, що якраз 5000 років тому і впав, але все ж таки не надто великий і глобальних руйнувань він не викликав. Значить, більші тіла стикалися з Землею ще давніше. А чим давніше такі зіткнення були, тим більша статистична можливість таких зіткнень тепер і в майбутньому. Отож,  розслаблятися і відволікатися на всякі пустощі ніколи...)

Що ще цікаво... як би мали себе поводити органи влади різних країн, а також фахівці, якби вони мали інформацію про мабутнє неминуче зіткнення...?  ... допускаю, що вони з такою інформацією мали б поводитись достатньо акуратно, аби не викликати у населення паніку, масовий психоз чи депресію...

В чому є певна іронія стосовно питання про різноманітні прогнози "Кінця світу", яким немає кінця...? Іронія в тому, що по при всю безглуздість таких прогнозів по суті, по при всю авантюристичність тих, хто такі прогнози дає, і всю дрімучість тих, хто їм вірить, рано чи пізно "кінець світу", викликаний ударом великого астероїда об Землю, настати не те що може, а навіть статистично неминучий. Інша справа, що якщо люди встигнуть до того часу достатньо розвинути свою науку й техніку, тоді вони ту біду зможуть відвернути. В такому розумінні то теж справа колективна, і чим більше людей займається якісним розвитком науки, тим більше і шансів втигнути...)

Але є й зворотня проблема. Історичний досвід людства показує, що коли розвивати тільки "м'язи" у вигляді енергетично-технічних можливостей, але не розвивати відповідного - причому вдалого, правильного(! ) -  ідейного забезпечення-світогляду, то тоді така "перекошена" цивілізація нагадує недорозвинутого амбала, який нищить все живе на планеті. А тому Природа й тут перестраховується  -  така цивілізація з високою ймовірністю знищує сама себе.

Отож, поспішаючи розвивати природничу науку й техніку, не варто забувати й про мораль та совість - виглядає, що саме вони і є запобіжником проти такого самознищення....

Отака картина вимальовується на сьогоднішній день, шановні пані та панове...)

image Click to view



Дякую всім, хто мав терпець то все прочитати від початку і до кінця...

інше по темі:  Астрономічне...)

міркування, про_філософське, теорія ймовірності, психологічне, астрономічне, фізичне, технічне, астероїди, трагічне

Previous post Next post
Up