Астероїдна загроза...

Feb 15, 2013 16:57



Цікава стаття <<<=== із журналу "Військовий огляд" (рос. оригінал)

Цитата:

"... В даний час число потенційно небезпечних астероїдів оцінюється в 10 - 20 тисяч. Але вони не являють собою смертельної небезпеки для людства. Дослідження Девіда Рабиновича і його колег з Єльського університету США дозволяють зробити висновок, що оцінка великих навколоземних астероїдів була сильно завищеною мінімум удвічі. Якщо раніше говорили про майже 2000 об'єктів з діаметром більше 1 км., то зараз їх число скоротилося до 500-1000. Дана оцінка кількості небесних тіл була отримана за допомогою системи стеження за астероїдами NEAT, змонтованої на телескопі ВПС США на вершині гори Галеакала, розташованої на Гаваях. В даний час майже всі астероїди цієї вагової категорії визначені, це ж відноситься і до астероїдів розміром близько 10 км в діаметрі, які здатні знищити життя на планеті. За версією ряду вчених, саме зіткнення Землі з небесним тілом діаметром близько 10 км призвело до вимирання динозаврів і приблизно 70% флори і фауни планети.

На сьогоднішній день науці відомі два найбільш небезпечних астероїди - "Апофіс" і "VD17". Обидва були виявлені ще в 2004 році. "Апофіс" представляє із себе астероїд діаметром в 320 метрів і вагою майже 100 млн. тонн. Імовірність того, що це небесне тіло зіткнеться із Землею 13 квітня 2036 року, оцінюється як 1:5000. До недавнього часу цей астероїд по Туринській шкалі астероїдної небезпеки йшов у лідерах, однак спостереження протягом 475 днів за небесним тілом "VD17" вивело в лідери його. Даний астероїд діаметром в 580 метрів і вагою під 1 мільярд тонн має найбільшу з відомих сьогодні ймовірностей зіткнення із Землею. Його шанси на зіткнення з нашою планетою в 2102 році оцінюються як 1:1000...

Астероїд такого розміру як VD17 при зіткненні з Землею утворив би кратер діаметром 10 км і спровокував би землетрус силою 7,4 балу за шкалою Ріхтера (при цьому відбулося б виділення близько 10 тис. мегатон енергії, що співмірно з усім земним арсеналом ядерної зброї). На щастя, у нас, а точніше навіть в наступного покоління, є ще століття на те, щоб якось цьому попробувати запобігти.

Якщо говорити про Туринську шкалу астероїдної небезпеки, то обидва цих небесних тіла - Апофіс і VD17 - мають дуже мале значення за цією шкалою небезпеки - 1 і 2 бали відповідно. Щоб продемонструвати, що це означає, наведемо нижче саму шкалу...(див. вказану на початку допису вгорі статтю)... "

Див. також:
Вибух метеориту над Уралом у Росії
Сьогодні - 15 лютого - на рекордно малій віддалі від Землі пролетить астероїд...
Астрономічне...)

...

несподіване, катастрофа, науково-популярне, цікаве, космічне, катаклізм, астрономічне, фізичне, астероїди, важливе, світоглядне

Previous post Next post
Up