Старий Розділ

Aug 04, 2013 12:32

Originally posted by neo7777vitaha at Старий Розділ
Розділ (Роздол,Старий Розділ) має декілька цікавинок,заради яких варто затриматись у цьому містечку(смт.) у Миколаївському районі на Львівщині на півтори-дві годинки.Так ми й зробили..


Палац Жевуських-Лянцкоронських


У 1569 Микола Чернійовський отримав привілей на право заснування міста Розділ «на сирому ґрунті», тобто на необжитому місці, і про це є згадки в акті люстрації королівщин 1570 р.Саме слово «розділ» слід ототожнювати з поняттям «межа». Роздільне поле було межовим між двома селами- Крупсько та Березина, розділювало їх(про це згадка ще у 1462р.).
Занедбано...


Тильна сторона палацу


5 січня 1745р. своїм привілеєм король Август ІІІ надав містечку маґдебурзьке право та герб.
Зарослі сходи


Спочатку побудували замок. У 1703р. Після втрати його оборонного значення почали зводити кам'яний палац,навколо якого розбили регулярний присадибний парк.Коли вимерла чоловіча лінія роду власників Жевуських,Розділ,як придане за дружиною,отримав граф Кароль Антон Лянцкоронський(1848-1933рр.).Цій родині містечко належало до 1939р.
Вікна майже всі цілі..{C}{C}{C}{C}


Богиня


У 1874р. Лянцкоронські розпочали реконструкцію старого та зведення нового будинку за проектом ректора Львівської політехніки професора Юліана Захаревича.
Центральний вхід


З 1874 по 1903 роки палац активно розбудовується графом Каролем Лянцкоронським, будівлю палацу було прикрашено медальйонами з зображеннями богів з Олімпу, а територію кількома десятками античних (і не тільки) скульптур.
Споруда


У 1904р. французький архітектор Шарль Баужует об'єднав будівлю Захаревича із старим корпусом та все облаштував із художнім смаком.У палаці з 60 кімнат з'явилися електричне
освітлення,водогін,телефон.
Палац Лянцкоронських.Фасад


Граф Кароль був відомим меценатом та колекціонером, його колекція вважалася третьою за величиною в Австро-Угорщині. В палаці було облаштовано майстерні для художника Яцека Мальчевського.
Фото


Ще до Другої світової війни найцінніші експонати були вивезені сином Кароля у австрійські і швейцарські маєтки .Те що залишилось було передане до радянських музеїв, в Ермітаж (Санкт-Петербург) і Львівську галерю мистецтв.
Античні колони


У радянські часи за рішенням Ради Міністрів СРСР у палаці був розташований санаторій «Розділ».Це був перший крок до знищення пам’ятки архітектури...
Залишки фонтану(?)


Після того, як розпався Союз, перестав приймати відвідувачів і санаторій “Розділ”. Величезний палац  облаштований з художнім смаком, з  бібліотекою на 20 тисяч книг, що була розташована на першому поверсі, і античними скульптурами стали нікому не потрібними.
Забута памятка


У 2001 році Борис Возницький (покійний директор Львівської галереї мистецтв) встановив автентичність античних мармурових скульптур (вік сягає ІІ століття), які вважалися пізніми копіями. Дивом вдалось врятувати бронзову фігурку "Путто з дельфіном" (1462 р) з пункту прийому металобрухту (автором є вчитель Леонардо да Вінчі Андре дель Вероккіо).
Палац-санаторій.Головний фасад


Будівля з 2004р. перебуває в приватній власності київської фірми “Мережа відпочинку”. Придбавши за безцінь у “Укрпрофоздоровниці” пам’ятку архітектури, київські фірмачі начебто планували влити у палац друге дихання і облаштувати там музей чи картинну галерею. А поруч збудувати готель. Ремонтно-реставраційні роботи мали розпочати у 2004 році. Але не розпочали: списали на формальності - брак якихось документів.(з газети "Високий Замок").
Палацова брама


На території парково-палацового комплексу вас можуть налякати таблички типу: "Увага!Злий пес!",так от,як сказав місцевий дядечко-пес давно здох...з голоду,ніхто його не ходив годувати...Печально.Зате можна ходити і не боятись.
Панорама


Наступна атракція-бароковий костел  колишнього кляштора кармелітів.
Костел Матері Божої Святого Скапулярія


Перша згадка про деревяний костел у містечку датується 1615роком.Вже у 1620р. цю святиню знищили татари.
Напівкругла каплиця з колонами


Спорудження нового камяного костелу проходило з 1616 по 1648рр.Кошти на будівництво надавали родини Чернієвських та Жевуських.Останні,у 1646р.,запросили до Роздола отців кармелітів,та передали ще незакінчений на той час костел їм.
Келії(?)


У 1774р. святиню під титулом Пресвятої Трійці консекрував архєп. В. Сераковський.Ченці переселились у муровані келії у 1763р.
З метою недопущення закриття монастиря австрійською владою, у 1780р. тут засновують лікарню для невиліковано хворих. 19ст. (а саме 1822р.,1837р.,1858р.) костел реставрувався за рахунок коштів Лянцкоронських.
Споруда біля костелу


1945 р.-кармеліти виїжджають до Польщі,забравши з собою частину майна.Монастир закривають,а в його приміщенні відкривають лікарню для розумово відсталих дітей.Храм  розділили на два поверхи,- на верхньому - клуб, на нижньому - котельня та лазня.
Костел


Лише у 1992р.верхній поверх храму було повернуто віруючим і освячено під титулом  Матері Божої Святого Скапулярія.
На час наших відвідин храм був закритим.Його відкривають лише по неділях-на час служби.Зате діти проявляють неабиякий інтерес до гостей.Доречі,вони,як і всі діти,дуже люблять цукерки,так що захопіть з собою дві-три жмені їдучи туди,- хлопці будуть вдячні вам..
Храм Успіння Пр.Богородиці


Дзвіниця


Вівтар


Ще в містечку можна будівлю синагоги,старої школи та декількак цікавих будиночків.На кладовищі стоїть каплиця(але туди ми не ходили,-це вже я взнав з "інету").
Храм Успіння.Фасад


Дзвіниця

львівщина

Previous post Next post
Up