Дуже люблю чебуреки. Перепробувала величезну кількість рецептів. На разі, цей найкращий! Рецептом поділився співробітник, за що дуже вдячна (рецепт з Черкащини).
А ще банош, який готую зараз дуже часто - смачно та швидко
Листкові чебуреки
Холодну воду (125 мл) змішати з 2 ст. ложками борошна, 1/2 ч.ложки солі. Додати 75 г розтопленого та охолодженого вершкового масла. Перемішати. Поступово ввести решта борошна (280 г), замісити м"ягке, еластичне тісто.
Розкачати в прямокутник, скласти в три рази, знову розкачати, знову скласти. Помістити в плівку і на годину (мінімум) в холодильник.
Для начинки: свинина та яловичина (1 до1), цибуля - перемолоти, сіль, чорний перець. Розвести холодне молоко до стану "каші", добре перемішати.
Тісто поділити на 16 кусків (вийде 16 чебуреків середньої величини). Кожен тонко розкачати, на тісто 1 ст.ложку фаршу, сформувати чебурек, смажити.
Банош (експрес-версія)
(не автентичний :) 4 порції
В холодне молоко (750 г) додати сепараторну сметану (250 г), промиту кукурудзяну крупу (200 г, саме крупу! але вибираю тонкого помолу). Поставити все на невеликий вогонь, помішувати постійно дерев"яною лопаткою, в процесі посолити, довести до кипіння та варити до готовності (на все йде до 20 хвилин).
Паралельно просмажити на шкварки підчеревину(беру не дуже жирну, а іноді можу й на куряче філе поміняти), ввести цибулю, довести до готовності
Подача:
На тарілку помістити кукурудзяну кашу, зверху потерти бринзу, посередині помістити шкварки.
Національна гуцульська страва, кулінарна візитівка наших Карпат. Весілля, хрестини, уродини - банош частий гість святкових столів. По легенді гуцулка чекала чоловіка ввечері додому, але пішов сильний дощ і потік, з якого брала воду, став брудним. Вона не розгубилася та приготувала на вечерю кукурудзяну кашу на чистій сметані.
Може так, може й ні, але банош справді готують на домашній сепараторній сметані (а жирність там далеко за 40%), приправляють шкварками та овечою бринзою.
Їла не один варіант баноша. З часом перетворила його на просту та швидку страву, готую часто на вечерю, то дуже смачно! Зменшила калорійність замінивши чисту сметану на молоко та сметану, овечу бринзу замінила козячою (ну, дуже ніжна та смачна , а раніше купувала для цього бринзу із коров"ячого молока). А ще крупу даю в холодне молоко з сметаною, а тоді все разом кладу на вогонь та варю постійно помішуючи, знаю, що це майже святотатство :) , але в мене пару раз звернулося молоко з сметаною при нагріванні, а коли нагріваю з крупою - такого не трапляється...