Religion and religious tolerance

Jan 12, 2010 19:10

Hey,

So another post I found on my blog... but these two are kind of similar, so I'll just put them together. The first part is in English and just a bit of pondering... the second one is in Dutch, unfortunately for some of you. It's about 'fitna', which was a movie produced by a Dutch right-wing politician about the Islam (not in a positive light). It stirred up a lot of discussion, and I managed to watch the movie (only 15 minutes or so, so it's more like a clip) before it got banned/removed.
--

(6 April 2008)

Heey :)

This is not really a school essay or anything, just something about a quote I came across today.

Mohatma Gandhi has said: "I like your Christ, I do not like your Christians. Your Christians are so unlike your Christ."

When I read that quote, I immediately identified with it. It is so true. And logical, actually. After all these years with no living Jesus Christ, you can expect that your followers start to live differently than you have.

Hów they live is what matters. For the better? Or not? Of course, you cannot completely generalise a whole people. But it just seems true for quite some part of the population.
What did Jesus actually say?
I'm not sure I can speak truly, but I do recall the Ten Commandments. And yes, I know they were not made up or said by Jesus, but it's kind of what he wanted to achieve, how he wanted people to live, right?
Let's talk about some of those Commandments. The most 'famous' ones: 1. Thou shalt not kill, 2. Thou shalt not lie and 3. Thou shalt not steal.
I believe that not many Christians, or anyone for that matter, still live after this rule. Killing, sure, I mean not everybody is a murderer. (It does depend on if you find killing a mosquito part of that Commandment or not.) But most, if not all, peopel have lied some time during their life. Maybe for their own good, maybe a white lie, but they have still lied. Is there a piece in the Bible somewhere that explains these Commandments better? What is allowed in one area and what is not? I do not believe there is. So people make their own rules, based on the Ten Commandments. You can't lie, but if it makes someone better, you can. You can't steal, but if it was taken from you first, you can.

And maybe Jesus lied, too. Maybe he stole, too. We don't know. Or if we do, then I don't know.
But if you believe that the way Jesus Christ is portrayed in the Bible is how he really was, well, then you are probably a long way from actually being what he was.
Does that make much sense?
---
(6 March 2008)

De film van Geert Wilders. Ik denk dat de meeste mensen er ondertussen wel over hebben gehoord.

Wat een fuss about it, zeg. De film is nog niet eens úit en nu al zijn er mensen over aan het ruziën.

Voordat ik er verder op inga: van deze sites heb ik mijn feiten gehaald: http://www.elsevier.nl/nieuws/politiek/artikel/asp/artnr/189433/index.html en http://nl.wikipedia.org/wiki/Geert_Wilders. Als er dus iets niet klopt, kijk eerst even of er op die site wat staat. Ik geef toe dat ik niet alles weet van Geert Wilders en deze film, maar daarentegen weet ik redelijk veel van de Koran, islam én ik heb een eigen mening die ik zeker mag uiten.
Oké, dat was mijn disclaimer... Now onto the big news.

Ik realiseer me dat ik zelf ook meedoe aan de massahysterie rondom Fitna door dit bericht te plaatsen, maar ik wil mijn mening kwijt.

Nederland heeft vrijheid van meningsuiting en dat is een belangrijk punt in de Nederlandse wet. Wanneer echter eindigt de vrijheid van meningsuiting en begint het beledigen, de dingen 'die niet mogen'? Er zijn heel wat verschillende lijnen en ik denk dat dat een probleem is waardoor de film zo wordt 'vergroot'.
Zelf vind ik dat de vrijheid van meningsuiting zwaar moet wegen, maar niet té zwaar. Wanneer mensen de Koran gaan vergelijken met de "islamitische Mein Kampf" gaat dat voor mij iets te ver.
De Koran eeuwen oud en niet 'recent' zoals Mein Kampf. In mijn mening moet de Koran vertaald worden naar moderne tijden. De Koran heeft nogal wat paralellen met de Bijbel. Is de Bijbel nu ook een 'christelijke Mein Kampf'?
De intentie en ideeën van zowel de Bijbel als de Koran, voorzover ik ze ken, zijn goed. Hiermee doel ik vooral op de Tien Geboden en de islamitische versie ervan, die niet veel verschillen (net zoals de joodse versie, trouwens).
En natuurlijk, de Bijbel, Thora, Koran en welke godsdienstelijke boeken er nog meer zijn worden verschillend opgevat, wat ook bijdraagt aan een deel van dit probleem. De één wil het letterlijk naleven, de ander is wat losser.
En trouwens: hoe vaak zijn de Tien Geboden wel niet overtreden? Mensen vermoord, verkracht, overspel, schelden; zo streng worden de Tien Geboden over het algemeen niet nageleefd, niet door de christenen tenminste. Hoe het in de islam zit, weet ik niet precies. Er is in ieder geval een stuk meer commotie over de naleving van de Koran dan in christelijke landen over de Bijbel. Waarom, vraag ik me af?
Laten we even van Wilders afstappen, want ik merk dat ik moeite heb mijn gedachtes hier ordelijk te houden, en doorgaan met immigratie in het algemeen.

Ik ben zelf in een multiculturele buurt opgegroeid, wat bij heeft gedragen aan mijn 'current opinion'. Vluchtelingen zijn voor mij welkom in mijn leefomgeving. Ik kan het begrijpen dat mensen verwachten dat buitenlanders zich enigszins aanpassen. Het is handig als hij/zij Nederlands kan spreken en wat af weet van de Nederlandse normen en waarden. Maar om buitenlanders totaal niet te accepteren, dat vind ik te ver gaan. Vluchtelingen die niet perfect Nederlands spreken daarop beoordelen, vind ik te ver gaan. Weet jij veel wat ze hebben meegemaakt? Wat weet jij van vluchten? Heb je ooit een oorlog meegemaakt, zo erg dat je moet vluchten, misschien naar de andere kant van de wereld?
Nederland is veilig. Al meer dan 60 jaar geen oorlog. Vrijheid van meningsuiting. Rijk. Toegankelijk. Is het niet logisch dat mensen hierheen komen?

De mensen die zo tegen buitenlanders zijn. Ze bestaan. Ze zijn er natuurlijk in verschillende vormen en ik weet dat niet iedereen extreem is. Echt waar. Ik heb het nu ook over de harde kern, de mensen die elke vorm van buitenland buitensluiten. En dan nog meer over degenen die niet eens zo veel wéten van andere culturen.
Hebben die er ooit aan gedacht dat een andere cultuur wel eens iets goeds zou kunnen hebben? Dat de Nederlandse/West-Europese cultuur misschien ook niet perfect is? Dat andere culturen ze misschien nog wat zou kunnen leren?
Want dat is mijn mening. Het is altijd goed om wat over andere culturen te weten. Ook al blijf je je hele leven in dit kleine kikkerlandje wonen, ook al woon je in een dorpje met 100 inwoners. Ooit in je leven zul je met een andere cultuur in aanraking komen. En het is handig dat je dan weet wat de normen en waarden zijn. Als ik namelijk zelf naar een compleet anders land zou vluchten, zou ik mijn eigen cultuur ook niet kwijt willen raken.

Op het eerste gedacht lijkt het misschien niet zo belangrijk, dit allemaal. Niet in je dagelijkse omgeving. Maar ik merk dat veel dagelijkse gebeurtenissen iets te maken hebben met discriminatie, integratie etc. Dat komt misschien door mijn achtergrond, ik weet het niet. Dat komt misschien ook omdat ik van nature geïnteresseerd ben ik het buitenland, andere volkeren en alles wat ermee te maken heeft.
Ik probeer alleen maar duidelijk te maken dat het niet zo moeilijk zou zijn elkaar te accepteren. Inclusief religie en cultuur.
Elk geloof heeft goede en slechte kanten. Het is niet eerlijk om de slechte kanten aan te vallen, maar de goede kanten niet te verdedigen. Of die gewoon maar helemaal te vergeten.
Is het christendom goed? Heeft het christendom niet voor duizenden doden gezorgd, vroeger met de kruistochten? Zijn die doden gerechtvaardigd? Natuurlijk. Ik weet dat het lang geleden is. Maar nog steeds zijn er mensen die er heilig van overtuigd zijn dat wat ze doen in de naam van God is. Gerechtvaardigd door God, ook al is het verboden in de Bijbel. "Gij zult niet doden", bijvoorbeeld. Hoeveel mensen zijn er niet gedood in de naam van het christendom? Omdat ze ketters waren? Dat is wel eerlijk?

Het hindoestaanse kastenstelsel is ook niet perfect. Daar weet ik toevallig wat van af, omdat mijn vriendin hindoe is. Haar ouders mochten bijna niet met elkaar trouwen, omdat hun kastes te ver uit elkaar stonden. Is dat eerlijk? Dat is traditie. Maar is het eerlijk?

Iedereen moet zijn of haar eigen antwoord vinden in dit soort kwesties, vind ik. En ik ben nog lang niet klaar met mijn antwoord. Mijn mening zal waarschijnlijk de rest voor mijn leven door gebeurtenissen, gedachtes en mensen beïnvloed worden. Maar zo staat het er nu ongeveer voor.

Dat je het maar weet...

Tenslotte nog iets wat ik vond op de website van Geert Wilders. Dit heeft hij zelf geschreven in een web-log van hem.

'(...)En de minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin deed deze week nog een uiterste poging om mij door middel van intimidatie zover te krijgen om af te zien van mijn filmplannen. Daarmee zwicht het kabinet voor de angst voor terreur. Voor de angst voor de islam. Ik maak als gekozen volksvertegenwoordiger gebruik van democratische middelen binnen het kader van de wet, terwijl een terreurgroep als Al-Qaida oproept tot a-democratische middelen, zoals het vermoorden van mensen.(...) '

Interessante gedachte, vooral het 'angst voor de islam' gedeelte. En er zit denk ik wel een kern van waarheid in. Maar is dat niet logisch? Angst voor terreur is natuurlijk. Fitna zal terreur in Nederland much more likely maken. Is dat 'zwichten'?
En ziet Geert Wilders zichzelf als een soort van wekker? Wake up call? "Kijk, dit is wat het echt is. Kijk nou toch!"
Oké, dat kan ik nog begrijpen. Dat je mensen wil waarschuwen voor iets dat je als gevaar ziet.

Ik blijf het raar vinden, hoe zoiets zó'n groot probleem kan worden.

/Waarschijnlijk staat het er allemaal nogal warrig. Maar hoeveel mensen lezen dit? Misschien is dit eerder voor mezelf, mijn gedachten op een rijtje zetten.

religion thinking

Previous post Next post
Up