Сухими з води

May 31, 2014 19:30


Вчора ввечері я потрапив під жахливу зливу. Мені пощастило, я не забув парасолю, як це сталося минулої жахливої зливи.
Долаючи стрімкі потоки, що розлилися асфальтом, я думав безпорадність людини перед могутністю Всесвіту. Ідеш собі, весь такий цар природи, вінець еволюції, а тут - раз! - злива, грім, блискавка і ризик застудитись, або, боронь Боже, отримати запалення легень. Та й без цих іпохондричних припущень злива є штукою малоприємною. Холодно, мокро... Добре, що я таки взяв парасольку.


Думка за думкою, мені згадалось про те, що десь за кордоном практикується прокат парасольок. Пізніше, вже лежучи в теплому ліжку, я дізнався з Інтернету, що такою штукою може похвалитись Японія. При чому, прокат цей безкоштовний. Причиною такої дивної щедрості є, якщо вірити сайтам, з яких я черпав інфу, висока частота опадів на цих островах. Організовуються такі прокати в місцях великого скупчення людей. Враховуючи високу щільність населення Японії, підозрюю, що таких прокатів там досить багато.


Такі прокати запланували запровадити у московських парках. Забезпечити їхню діяльність має реклама.
Прокат парасольок - річ корисна. Люди менше мокнуть, а отже, знижується ризик хвороб. Я вже неодноразово писав про те, наскільки важливо забезпечувати профілактику захворювань. Застужена людина може заразити безліч ні в чому не винних людей.
Але парасолька - річ складна у виготовленні та недешева. Можливо, краще запровадити автомати з продажу дощовиків?


Обирає приблизний розмір, вносиш задаток і отримуєш дощовик. Він може бути компактно складений капсулку, як бахіли з автоматів у деяких лікарнях. Бачили такі автомати? Кидаєш в них гроші й тобі випадає малюсінька пластикова капсулка. Розкриваєш її, а там скручені до неймовірної компактності бахілки. Думаю, з дощовиком такий номер теж пройде... Хоча, нащо я відволікаюсь на такі дрібниці?
Це все деталі, головне - прокат дощовиків. Щоб українці не мокли під дощами. Задаток за дощовик можна забрати назад, повернувши дощовик до спеціального пункту. Пункти ці мають спеціалізовуватись не лише на прийманні використаних дощовиків, щоб на цю протидощову систему не витрачалося надто багато ресурсів. Наприклад, приймати дощовики можна в пунктах прийому вторсировини. Схема ж майже ідентична. Заодно й люди знатимуть, де можна здати макулатуру чи металобрухт.
Щодо задатку, то цілком можливо, що повернути його можна повністю, бо ця вся система придумана, зокрема, для суспільного здоров'я. А може, частина задатку залишатиметься в системі. Хто зна, як воно вийде врешті. Очікується, що фінансуватись ця мережа дощовиків буде завдяки рекламі. Реклама друкуватиметься на самих дощовиках. Зокрема.
І дощовикові автомати мають траплятися дуже часто, а не лише в парках, як це планують у Москві.

охорона здоров'я, Чого не вистачає Україні?, зарубіжний досвід

Previous post Next post
Up