Simplicissimus - Перець Веймарської республіки

Sep 03, 2010 17:30

З квітня 1896 року, безперервно за часи Веймарської республіки та під час обох воєн у Німеччині, звісно, у тому ж Мюнхені, видавали такий собі сатиричний тижневик Simplicissimus. Друкували обох Маннів, Гессе, Мейрінка та інших. Багато причетних до створення журналу добряче постраждали за гостроту приколів. Перший видавець Ланген переховувався 6 років у Швейцарії та сплатив 30 тис. марок за нападки на кайзера Вільгельма. Художник Гейне відсидів 6 місяців, редактор Тома у 1906 р. - теж 6 міс. за наїзди на духовенство. Ця двіжуха зпровокувала шалений попит і тиражі підскочили до 85 000 примірників.













Останній номер перед великою перервою :



Перша війна все змінила - бачимо це і на якості малюнків, гумор уже не той теж, стали підтримувати досягнення війни, вже не до жартів. Проте саме в цей час одними з фундаторів і художників журналу були Гросс і Кольвіц. І тоді ж редактор Людвіг Тома пішов на фронт і став вважати всю цю історію з журналом бздурами.
Під час Веймарської республіки журнал наче висміював обидві сторони радикальності і - праву, і ліву. Тож, коли націонал-соціалісти остаточно прийшли до влади, вони з цим розібралися і спрямували критику модного видання в правильне русло.

Журнал видавався аж до 13 вересня 1944 року, а потім знову - з 1954 до 1967.
Мені особисто найбільше подобається переглядати міжвоєнні примірники, бо цей період яскраво запам'ятався по класним штукам Ремарка. До речі, люблю слово "штука", бо польською - це мистецтво.

Для гурманів - повна бібліотека, де є всі примірники до 1944 року. - http://www.simplicissimus.info/volumes.html

комікси, Мюнхен, історія

Previous post Next post
Up