Some of Us Cook, Some of Us Grow, All of Us Eat - part 1.

Jul 05, 2009 20:35

Давно собиралась попытаться записывать свои мысли по поводу еды. Вернее, по поводу любви к еде. Наконец-то решилась. Подтолкнула меня в последние несколько дней книга, которую я только что закончила читать - "Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly" by Anthony Bourdain. Эту книгу мне Матвейка порекомендовал. Книга очень понравилась, единственным разочарованием было открытое признание автора - очень известного повара, что в молодости (а я подозреваю, что и не только) он был наркоманом. В любом случае, пишет он о закулисной жизни ресторанов очень интересно, открыто и без приукрас. Что мне особенно компанировало в этой книге, это линия, которую автор проводит от начала до конца - you gotta keep your mind open to ANY kind of food! Try it, experience it, LOVE IT!
Это про нас а Матвейкой -  we will try it all! Мы любим еду: французскую и тайскую, итальянскую и вьетнамскую, японскую и бразильскую, испанскую и монгольскую - bring it on baby! WE ARE FOODIES!  And loving it! 
Что такое foodie? Я думаю, что foodie - человек, который любит еду, который не боится новых вкусов и ингридиентов, который готов быть разочарован ради того, чтобы попробовать что-то новое.

Полазив по интернету, я обнаружила такие определения  FOODIE:

- Foodie is an informal term for a particular class of aficionado of food and drink. The word was coined in 1981 by Paul Levy and Ann Barr, who used it in the title of their 1984 book The Official Foodie Handbook.
Although the two terms are sometimes used interchangeably, foodies differ from gourmets in that gourmets are epicures of refined taste who may or may not be professionals in the food industry, whereas foodies are amateurs who simply love food for consumption, study, preparation, and news. Gourmets simply want to eat the best food, whereas foodies want to learn everything about food, both the best and the ordinary, and about the science, industry, and personalities surrounding food.
Foodies are a distinct hobbyist group in the United States. Typical foodie interests and activities include the food industry, wineries and wine tasting, food science, following restaurant openings and closings,food distribution, food fads, health and nutrition, and restaurant management. A foodie might develop a particular interest in a specific item, such as the best egg cream or burrito. Many publications have food columns that cater to foodies. Interest by foodies in the 1980s and 1990s gave rise to the Food Network and other specialized food programming, popular films and television shows about food such as Top Chef and Iron Chef, a renaissance in specialized cookbooks, specialized periodicals such as Gourmet Magazine and Cook's Illustrated, growing popularity of farmers' markets, food-oriented websites likeZagat's and Yelp, publishing and reading food blogs (a number of people photograph and post on the Internet every meal they ever make or consume), specialized kitchenware stores like Williams-Sonomaand Sur La Table, and the institution of the celebrity chef.  (Wikipidea)

И ещё:

- Anyone can be a foodie. To be a foodie is not only to like food, but to be interested in it. Just as a good student will have a thirst for knowledge, a foodie wants to learn about food. A foodie will never answer the question "What are you eating" with "I don't know." (www.slashfood.com/2006/02/10/what-is-a-foodie-anyway/)

Как я это вижу? Food is wonderful, food is a way to explore places and cultres, food is more than cooking, food has to be respected.

Кстати, у меня есть своя собственная "доска почёта" ресторанов - уже несколько лет я веду список ресторанов в разных городах, штатах и странах, которые произвели на нас особенное впечатление. И лист не такой уж длинный, наверное, я - строгий критик.

Одна женщина, которая работает в моём оффисе, рассказала, что они с мужем и их друзьями уже много лет играют в "Letter Dinner". Раз в месяц они собираются друг у друга и готовят блюда на обед, начинающиеся с определённой буквы. Например, letter dinner ... A may contain Applewood smoked salmon, Avocado salad, Apricot mango chutney, etc... Идея понятна. Они делают эти letter dinners уже несколько лет и прошли весь алфавит, больше, чем один раз. Линда принесла нам работу и показала меню на разные буквы, которые они печатают перед каждым letter dinner. Настоящие FOODIES!

Идея, про которую мы с Матвейкой говорили, это "letter restorants" - раз месяц или чаще ходить в рестораны, кухня которых начинается с определённой буквы. Например, начать с Афганского, потом - Бразильский, потом - Вьетнамский, потом - Греческий, за ним - Д ...хм... Доминиканский, и так далее. Надо нам обязательно начать эту традицию - it's gonna be fun!

Закругляюсь, пойду досматривать Iron Chef на Food Channel  :-)

TO BE CONTINUED....



SOME OF US COOK, SOME OF US GROW, ALL OF US EAT

foodie, food

Previous post Next post
Up