Babka prosta
Składniki:
* 3 jajka (miałam duże jajka)
* 125 g margaryny/masła
* 2 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
* ¾ - 1 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki mleka
* cukier waniliowy
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Margarynę należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do wypieków. Wciąż ucierając dodajemy stopniowo mąkę i wlewamy po łyżce mleko, aż do wyczerpania składników. Na końcu wlewamy ekstrakt waniliowy.
Formę do pieczenia (użyłam formy o rozmiarach 26x10) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 1 godziny, zwiększając temperaturę do 180 stopni w połowie czasu pieczenia.