Babka

May 02, 2013 09:11



Babka prosta

Składniki:

* 3 jajka (miałam duże jajka)

* 125 g  margaryny/masła

* 2 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)

* ¾ - 1 szklanki cukru

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1/2 szklanki mleka

* cukier waniliowy

* 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Margarynę należy utrzeć  z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Mąkę należy wymieszać z proszkiem do wypieków. Wciąż ucierając dodajemy stopniowo mąkę i wlewamy po łyżce mleko, aż do wyczerpania składników.  Na końcu wlewamy ekstrakt waniliowy.

Formę do pieczenia (użyłam formy o rozmiarach 26x10) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok. 1 godziny, zwiększając temperaturę do 180 stopni w połowie czasu pieczenia.



wypieki, babka, ciasta

Previous post Next post
Up