Pączki

Dec 11, 2011 10:44



Pączki (kolejny przepis)

3 szklanki mąki tortowej ( + do zaczynu i do wyrabiania)

1 szklanka mąki krupczatki

1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka

3-4  łyżki cukru

8 żółtek

120 g masła

3 łyżki oleju

40 g drożdży

Szczypta soli

Marmolada do nadziewania

Smalec do smażenia

Mąki przesiać do miski. W 1/3 szklanki ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrastania. Żółtka posolić, dodać resztę cukru i ubić na puch . Dodać do maki wraz z zaczynem drożdżowym i pozostałym mlekiem. Wyrabiać aż wszystkie składniki będą idealnie połączone. Rozpuścić masło wraz z olejem i lekko ciepłe dodawać porcjami do ciasta, ciągle wyrabiając . Wyrabiamy tak długo aż ciasto stanie się lśniące i będzie odchodzić od dłoni.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto do wyrastania. Powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany 1-2 garstkami mąki i wyrobić razem. Następnie formować pączki. Ja lekko rozwałkowałam ciasto i wykrawałam krążki filiżanką (nie koniecznie musi to być dokładne kółko), na środku którego układałam po 1 łyżeczce marmolady a następnie sklejałam i sklejoną stroną układałam na blacie wyłożonym ściereczką. Uformowane pączki przykryłam drugą ściereczką i odstawiłam do wyrastania (ok. 30 minut)

W tym czasie rozgrzałam smalec, sprawdzając końcem drewnianej łyżki czy osiągnął odpowiednia temperaturę. Wkładałam po 3 pączki do rondla o średnicy 28cm i natychmiast przykrywałam pokrywką rondel. Po ok. 3 minutach, odwracam pączki i dosmażam.

Wyjmuję na paterę wyłożoną ręcznikami kuchennymi, aby nadmiar tłuszczu odciekł.

Z tej porcji ciasta wyszło mi 20 ogromnych pączków

Do odmierzania składników używam szklanki o pojemności 250 ml.




smażone, pączki, drożdże

Previous post Next post
Up