Biszkopt z kremem nutellowym i pijanymi śliwkami

Feb 22, 2011 19:38



Biszkopt:

4 jajka (osobno białka i żółtka)
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (dosypac do mąki tortowej i uzupełnic kakao. Razem ma byc 1 szklanka)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Można zrobic biszkopt bez kakao. Masa nutellowo-śliwkowa będzie się wtedy ładnie kolorystycznie odcinac od dwóch jasnych warstw (biszkoptu i śmietany)

Białka ubic na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawac stopniowo cukier i wciąż ubijac. Dodawac po 1 żółtku, ciągle ubijając. Mąki, kakao i proszek do pieczenia wymieszac razem. Dodawac stopniowo do masy i delikatnie wymieszac. Upiec biszkopt w foremce 24 x 36, przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni

Masa nutellowo-śliwkowa:

500 g suszonych , miękkich śliwek kalifornijskicj
250 ml wódki

Dzień wcześniej, przed zamiarem zrobienia ciasta, śliwki należy pokroic na małe kawałeczki i zalac 200 ml wódki. Trzymac w szczelnie zamkniętym naczyniu, co jakiś czas potrząsając nim.

250 g masła
230 g nutelli (o takiej gramaturze kupiłam słoiczek)

Utrzec masło i wciąż ucierając dodawac stopniowo nutelle. Śliwki przełożyc na sitko aby odsączyc z nadmiaru alkoholu ( z moich nic się nie odsączyło, wypiły wszystko). Dodac śliwki do masy nutellowej i wymieszac.
Z pozostałej ilości wódki, wymieszanej z wodą, sokiem z cytryny i odrobiną cukru, nasączyc biszkopt.
Na biszkopt wyłożyc masę nutellowo-śliwkową.

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany 30-36%
2 łyżeczki żelatyny
100 g gorzkiej czekolady

Żelatynę namoczyc w kilku łyżkach wody (4 - 5 ) i następnie podgrzac do rozpuszczenia żelatyny. Ubic śmietanę i kilka łyżek dodac do żelatyny, energicznie mieszając. Masę śmietanowo-żelatynową dodac do pozostałej śmietany.
Wyłożyc na masę śliwkową.

Czekoladę gorzką można zetrzec na tarce i posypac na śmietanę, lub rozpuścic w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i 1 łyżką masła, i polac na wierzch.
Odstawic do lodówki, do stężenia mas.

wypieki, biszkopt, tort, śliwki suszone, nutella

Previous post Next post
Up