Победа Детей войны в Европейском суде

Jul 26, 2013 21:25




Європейський суд з прав людини у справі №65656/11 «Цибулько та інші проти України» 20.06.2013 р. виніс рішення на користь 250 громадян України, яким визнав неприйнятними тривале невиконання судових рішень й відсутність  ефективних  засобів правового захисту, що свідчить про системні порушення   ст. 6 § 1 и 13 Конвенції  і  ст. 1 Протоколу № 1,   а також постановив, що  протягом трьох місяців держава-відповідач зобов’язана забезпечити дотримання внутрішніх рішень, які залишаються невиконаними та зобов’язана виплатити 2000 евро кожному заявнику в якості  компенсації матеріальної та моральної шкоди.

Суд відхилив заперечення урядового  уповноваженого в Європейському суді, який   цинічно стверджував, що ніяких порушень прав заявників не було, а їх скарги  необґрунтовані.

Позитивом та прикладом для застосування є те, що чергове рішення Європейського суду з прав людини по даній справі є прецедентним по даного роду питаннях, а позиція суду, як раніше, є та залишається незмінною.   Зокрема суд  констатував нездатність держави дотримуватись положень попередніх судових рішень («Войтенко проти України», «Кечко проти України», «Півень проти України», «Ю.Іванов проти України»), згідно яких відсутність бюджетних коштів (їх розподіл) не може бути виправданням (підставою) для невиконання судових рішень.

Таким чином, за відсутності  політичної волі у можновладців дотримуватись принципу верховенства права й не порушувати соціальні  права  людей,  Європейський суд  з прав людини таким своїм рішенням повністю підтримав громадян України, в тому числі  дітей війни, киянок Самаріну З.О. та Масловську А.М. у  боротьбі за свої  соціальні права, якими на початку 2012 року за безкоштовної допомоги  ГО «Діти війни столиці» подано відповідне звернення до міжнародного суду.

На виконання рекомендації Європейського суду з прав людини у даній об’єднаній справі та з метою його виконання протягом тримісячного строку нині члени громадської організації  діти війни Самаріна та Масловська вже направили Урядовому  уповноваженому у справах Європейського суду  з прав людини  всю необхідну інформацію  для перерахування  відповідних коштів. Про результати виконання  рішення ЄСПЛ на користь дітей
війни  поінформуємо додатково.

Не зважаючи на протидію олігархічно-кланової буржуазної  влади діти війни столиці  продовжують боротьбу за свої права, оскільки  переконані, що лише через рішення Європейського суду з прав людини  є можливість  змусити владу виконати судові рішення та виплатити матеріальну і моральну шкоду, що в багато разів перевищуватиме заборгованість за  рішеннями національних судів. ГО «Діти війни столиці» продовжує збирати факти, які свідчать про очевидне порушення нинішньою владою в Україні  положень Міжнародної конвенції з прав людини, аби направити  таку інформацію до ПАРЄ. Після вказаного рішення ЄСПЛ  діти війни  більш активно продовжують подавати позови до міжнародного суду.

Саме тому раджу активно оскаржувати протиправну бездіяльність управлінь ДВС, чи оскаржувати їх протиправні рішення про закінчення виконавчого провадження без виплати грошових коштів за судовим рішенням. Саме така та інша переписка буде належними доказами у Європейському суді з прав людини, що свідчитиме про  невиконання рішення національних судів протягом тривалого часу.

Про рішення Євросуду в аналогічних  справах, які подані дітьми війни та  будуть розглянуті протягом  серпня-вересня поточного року,  поінформую додаткового, а з вказаним рішенням та кроками, які необхідно здійснити для подання позову з метою відновлення права й  виконання судового рішення, можна ознайомитись на сайті  deti-v.org ГО «Діти війни столиці України».

Валентин  СМІХУН,

юрист, голова ГО«Діти війни столиці»
Источник 

Фото вверху "Команда777"                                    Все по теме "Дети войны" здесь


Теория и практика, Суды, Пенсии, Европа

Previous post Next post
Up