Як зробити мегаполіс комфортним для життя: Сеул

Dec 28, 2013 14:46



Юлія Саліженко

25.12.2013
- План Б. Платформа

За останні десятиріччя вигляд мегаполісів суттєво змінився. Міста зростають дедалі швидше, а тому кількість проблем у них невпинно збільшується. Затори на дорогах, брудне повітря, засмічені вулиці - з цим дедалі частіше стикаються городяни та міська влада. Проте багатьом великим містам вдалося вирішити ці проблеми і зробити комфортним життя в урбаністичному просторі.

План “Б” починає серію матеріалів про сучасні мегаполіси та зміни, що відбулися там протягом останніх років.

В цій статті піде мова про Сеул: столиця Південної Кореї змогла за останні десятиріччя перетворитись з задимленого брудного міста в один з найкращих азійських мегаполісів.



Фото: commons.wikimedia.org

З чого все починалось

ХХ століття було дуже важким для Кореї: спершу вторгнення Японії, потім Корейська війна і поділ держави на дві частини. Після війни Сеул був вщент зруйнований. Більшість будинків та підприємств перетворились на руїни, сеульцям навіть не було, де жити. До того ж більше мільйона біженців з інших міст мігрували до столиці.

Суцільна розруха, високий рівень бідності та безробіття змусили корейську владу зосередити всі сили на тому, щоб в короткі терміни підняти економіку країни.

З цього часу розпочинається швидкий підйом економічного рівня Сеула, який, за аналогією до німецького “Дива на Рейні”, назвали “Дивом на річці Ханган”. Швидка індустріалізація, збільшення експорту, розробка новітніх технологій та розвиток освіти стрімко покращили рівень життя звичайних сеульців. Саме в результаті “Дива на річці Ханган” виникли міжнародні корпорації Samsung, LG та Hyundai.



Ще сто років тому Південнокорейська столиця нараховувала лише близько 250 тисяч жителів. Сьогодні їх вже більше 12 мільйонів. До Сеула приїжджають з усіх куточків Кореї, оскільки сьогодні він є не лише адміністративним, а й економічним, культурним, освітнім та промисловим центром країни.

Сеулу вдалося у доволі короткий термін подолати післявоєнну розруху, вирішити більшість пов’язаних із довкіллям проблем та стати одним з найрозвиненіших міст світу. Для цього йому довелося піти на декілька важливих змін.

Транспортна реформа

Сеул - один з найпотужніших транспортних вузлів Азії.  Він має 19 ліній метрополітену, більше 200 автобусних маршрутів, 6 хайвеїв, що з’єднують місто та передмістя, а також міжміські лінії швидкісної залізної дороги.



Карта сеульського метро
Джерело: lostintherok.com

Центр столиці відбудовувався в період швидкого економічного зростання Сеула і, по суті, повинен був полегшити пересування приватних авто, яких в місті ставало все більше. На дорогах більшості центральних районів навіть не було місця для тротуару.

На початку 2000-х років кількість приватного транспорту в місті досягла критичної межі. Тому меру Сеула Лі Мьон Баку довелося терміново шукати вихід з цієї ситуації.

Насамперед, він став розвивати громадський транспорт та заохочувати городян користуватися ним, а не автомобілями.

Мер почав розбудовувати метрополітен і виокремив лінії виключно для громадського транспорту на центральних дорогах столиці.  Після цього городяни стали в тричі швидше діставатися на роботу.

До того ж була максимально спрощена комунікація ліній сеульського метро, автобусних зупинок,  метрополітену сусіднього міста Інчеон та залізничних шляхів  країни.



На центральних вулицях Сеула були прокладені лінії спеціально для пасажирських автобусів
Фото: exploringkorea.com

Сеульці облаштували нові технологічні станції метро, покращили дизайн та надійність потягів.

Зараз в сеульському метро, як і в київському, існують місця для інвалідів, вагітних жінок та старих людей. Інші городяни не займають їх, вважаючи це ознакою поганого тону. Також в метро запровадили спеціальні бейджі для молодих жінок, вагітність яких ще не помітна.



Бейджі для жінок на ранніх строках вагітності у сеульському метро
Фото: koreatimes.co.kr

Важливою частиною транспортної реформи стало обмеження кількості автомобілів в центрі: в залежності від номеру, автовласникам дозволялось приїжджати в центр по парних або непарних датах.

А коли на дорогах Сеулу починає ускладнюватись рух - до справи стають не лише диспетчери, а й журналісти. Кореспонденти теле- та радіокомпаній знаходяться в центрі та постійно інформують жителів міста про ситуацію на дорогах.

Сеульський уряд також профінансував проект інтелектуальної транспортної системи. Більше 300 автобусних зупинок обладнали терміналами, що фіксують пересування більш ніж 9 тисяч автобусів. Завдяки цій системі городяни можуть дізнатися, коли автобус приїде, де він зараз знаходиться, чи є на дорозі затори або ДТП. Уся ця інформація, крім того, доступна онлайн, а отже городяни можуть планувати свої поїздки не виходячи з дому.



Високотехнологічні автобусні станції в Сеулі
Фото: inews.seoul.go.kr

За останні роки Сеулу вдалося перевести всі автобуси на природний газ, аби покращити екологічну ситуацію в місті. А теперішній мер міста Пак Вон Сун впроваджує електричний міський транспорт.

Впродовж 10 років міський уряд має наміри замінити всі 9 тисяч автобусів і 72 тисячі таксі на електричні відповідники. Власників авто мер також закликає переходити на електричний приватний транспорт.

В Сеулі останнім часом багато уваги  приділяють розробці велосипедної інфраструктури міста: прокладають велодоріжки, встановлюють стійки більш ніж для велосипедів, розробляють спеціальну навігацію.



Сеульці все частіше користуються велосипедами замість автомобільного транспорту
Фото: thecityfix.com

Міській владі Сеула вдалося змінити пріоритетність учасників дорожнього руху: тепер найбільше уваги приділяють комфорту пішоходів, потім громадського транспорту та велосипедистів, і в останню чергу - приватних автомобілів.

В останні роки було радикально перебудовано сеульський аеропорт “Інчеон” - один з найпотужніших аеропортів світу за кількістю та об’ємом авіаперевезень, що дозволило йому у  2009 році зайняти перше місце в рейтингу аеропортів Skytrax. Аеропорт “Інчеон” володіє дуже розвиненою інфраструктурою - тут є все від кабінетів масажу до зимових садів і майданчиків для гольфу.



Міжнародний аеропорт Інчеон
Фото: exploringkorea.com
Водна реформа

Чхонгечхон - майже шестикілометрова річка, що протікає через центр Сеула. Історично столиця розросталась саме навколо неї. Після Корейської війни середини ХХ століття район навколо ріки був сильно зруйнований, в Чхонгечхон зливались нечистоти, що призводило до епідемій в районі.



Так Чхонгечхон виглядала в середині ХХ століття
Фото: segye.com

Тому в 60-х роках міська влада вирішила боротись з антисанітарними умовами - знесла трущоби, струмок закрила в бетонну підземну трубу, а на над нею розпочала побудову двох’ярусної швидкісної автомагістралі.



Над річкою побудували швидкісну автомагістраль
Фото: preservenet.com

Більше 30 років Чхонгечхон була закрита дорожнім покриттям. Лише в 2005 автомагістраль зруйнували, русло річки розкрили та розширили. Влада не лише прибрала завантажену дорогу, але й доклала всіх зусиль для того, аби Чхонгечхон перетворилась на місцеву пам’ятку..



Так виглядає Чхонгечхон сьогодні
Фото: downtown.ru

Щоб уникнути транспортних проблем через ліквідацію автомагістралі, влада ввела додаткові автобусні маршрути, що також заохочувало городян користуватись громадським транспортом замість автомобілів.



Фото: rsabc.livejournal.com

Зараз на річці розташовано безліч різноманітних фонтанів, містки та камінці, по яких можна переходити з одного берегу на інший.

На пішохідній зоні біля річки зробили виставку картин відомих художників, розбудували парк каміння. Тут є Стіна бажань, де кожен може залишити записку з власною мрією, а також Стіна Надії , що символізує трагедію поділу Кореї на дві держави і надію на їх об’єднання.



Фото: downtown.ru

Також влада зайнялася розбудовою інфраструктури відпочинку біля найбільшої повноводної річки Сеула - річки Ханган. Вздовж обох берегів Ханган прокладені велосипедні доріжки, створено паркові зони.



Фото: commons.wikimedia.org

Тут є безліч кафе з вуличною їжею, кораблі-ресторани, річковий трамвай та пункти прокату велосипедів. Тепер дозвілля біля Ханган користується популярністю - тут на свіжому повітрі сім’ї проводять свої вікенди , розважається молодь та зустрічаються після робочого дня офісні робітники.



Фото: kissesforkimchi.wordpress.com

Наступним був проект з розробки нових правил використання води в місті та реконструювання міського водопроводу. До цього жителі Сеула могли пити лише куплену в магазині бутильовану воду. Тодішній мер особистим прикладом переконав жителів столиці розпочати вживати воду з крану.
Здорове місто

Один з найважливіших напрямків розвитку сучасного Сеула - розбудова екологічного міста. Саме в межах цієї програми міська влада протягом останніх 15-20 років намагається максимально перетворити публічні простори в зелені зони.



Восени деякі вулиці Сеула влада навмисне не прибирає, аби городяни змогли помилуватися осіннім листям
Фото: hancinema.net

Наразі в Сеулі є близько десяти великих парків, включаючи так званий Сеульський ліс, відкритий в 2005 році.

Сеульський ліс - це велика ділянка міського лісопарку з пішохідними та велосипедними маршрутами. Завдяки таким парковим зонам в центрі міста влада Сеула заохочує людей відмовитись від автотранспорту.



Парк Сеульський ліс
Фото: panoramio.com

Зона навколо Сеулу засаджена лісосмугою для захисту від промислового диму, а на дахах багатьох офісних та житлових будівель влаштовують газони, які не лише сприяють чистоті повітря - під дренажем знаходяться ємності для збору дощової води. Так природні ресурси вдається використовувати з найбільшою економією та користю. А для того, аби зменшити кількість пилу в центрі міста, вулиці щодня поливають водою.

За останні десятиріччя, завдяки розвитку екологічної інфраструктури Сеула, рівень забрудненості повітря в столиці впав на 20%.

Багато уваги сеульська міська влада приділяє питанню переробки сміття - з цим в місті доволі суворо. Існують багато категорій сміття і чіткі правила їх сортування. На всіх упаковках товарів зазначено, до якої категорії він належить.  Якщо цього не робити - сміттяр може просто не забрати ваше сміття, і, крім того, ви отримаєте дуже суворе попередження, а потім і штраф.
Житлова реформа

2010 рік став початком кампанії Seoul Human Town, яка має на меті перебудову значної частини міста.

Річ у тім, що для багатьох житлових районів Сеула проблемою є вузькі вулиці з поганим освітленням. В таких районах люди навіть не виходять гуляти, оскільки там просто немає пішохідних зон, лавочок та публічних місць, майже повністю відсутній бізнес.



Так мають змінитись житлові райони Сеула в ході проекту Seoul Human Town
Фото: edaily.co.kr

Завдяки кампанії Seoul Human Town в Сеулі ці вулиці розширили за рахунок зносу будинків першої лінії. Так звільнялось місце для тротуарів та зелених насаджень. Електричні дроти були прибрані під землю, а будинки реконструйовані.
IT-технології

В Сеулі 95% будинків підключені до широкополосного інтернету - на 2010 рік це був найвищий показник в світі. Крім того по місту розташовано більше 10 000 точок вільного доступу до wi-fi, а тому ви постійно підключені до інтернету - в автобусі, метро, кафе.

І міська влада активно використовує інтернет-технології, аби покращити функціонування столиці.

Для цього вона, наприклад, запровадила систему онлайнової подачі пропозицій щодо управління містом.

Кожну таку пропозицію обговорюють представники влади, експерти і городяни.

Якщо котрась пропозиція насправді варта уваги, відбувається реальна зустріч з політиками, і тільки після цього приймається остаточне рішення.
Дизайн

В 2010 році Сеул було оголошено столицею світового дизайну і все завдяки тогочасному меру О Се Хуну, якого The New York Times назвав “одержимим дизайном”.

О Се Хун здійснив радикальний редизайн Сеула, аби зробити його комфортним та стильним. Він сприяв побудові безлічі арт-галерей та започаткував зведення нової туристичної марки Сеула - Dongdaemun Design Plaza & Park, архітектором якої стала найвідоміша жінка-архітектор Заха Хадід.



Проект побудови Dongdaemun Design Plaza & Park
Фото: archicentral.com

О Се Хун зробив все для того, аби в урбаністичному просторі Сеула змогли вдало співіснувати культові та традиційні корейські будівлі разом з найсучаснішими архітектурними спорудами.
Сеул завтра

Сеул зміг надшвидкими темпами наздогнати світ та тепер прагне зазирнути якнайдалі у майбутнє.  Міська влада спільно з городянами вже розробила стратегію розвитку міста аж до 2030 року. Головними концептами майбутнього Сеулу стали комунікація та обговорення. Зважаючи на швидкі темпи розвитку столиці та збільшення кількості населення, гостро постає проблема ефективного використання ресурсів міста. “Сеул завтра”, на думку городян, - це місто, в якому жителі можуть знаходити спільну мову одне з одним та ділитися ресурсами. Влада заохочує власників житла до того, щоб вони здавали вільні житлові площі в аренду - це буде додатковим прибутком для сеульців та вирішить питання житла для багатьох туристів. Розвиток публічних просторів - парків, клубів за інтересами, бібліотек, відкритих інформаційних ресурсів також є пріоритетом для сеульців.

Наприклад, в метрополітені Сеула, вже організовали буккросінг та створили ресурси, де городяни можуть ділитися інформацією і фотографіями.



Емблема майбутнього Сеула
Фото: medium.com

“Поділись десятьма тисячами речей - і ти отримаєш стільки ж усмішок” - проголошує сеульська влада. Вона переконана в тому, що спільнота, в якій люди вміють ділитися, вирішить економічні, соціальні та екологічні проблеми, максимально використає ресурси Сеула та відновить довірливі стосунки між городянами та туристами.

мировой опыт

Previous post Next post
Up