Vijf tips voor de gezondheid

Apr 09, 2014 14:53

Zoals in de vorige post geschreven: bij deze vijf dingen die je kunt doen voor je gezondheid.

1) Beweging. Ja, het is een dooddoener, maar de eerste wet van de osteopathie is niet voor niks "leven is beweging". Dingen als tussenwervelschijven en kraakbeen zijn niet of nauwelijks doorbloed, en zijn zwaar afhankelijk van het verversen van de vloeistof waarin ze ingebed liggen - en dit gebeurt door pomp-actie, oftewel bewegen. Met de kantoortijger is evolutionair gezien als diersoort geen rekening gehouden.

2) Minder suiker. Ook een dooddoener, maar daardoor niet minder belangrijk. Het menselijk lichaam beschikt over 6 hormonen die suiker vrij kunnen maken uit depots, en maar ééntje waarmee suiker vastgelegd kan worden: insuline. Met het hedendaagse suikeraanbod raakt je alvleesklier aardig overwerkt van het continu produceren van insuline.

3) Eet minder eiwitten. Met 1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht is je dagdosis ruimschoots verzorgd. Voor iemand van 80 kg komt dat neer op (eigenlijk nog geen) 80 g eiwit per dag - dat is maar een heel klein stukje vlees (of tofu). Alles wat je daar bovenop nog aan eiwit eet, is eigenlijk nodeloze belasting van je lever en nieren.

4) Verlaag je spierspanning. Veel mensen zitten onbewust met continu aangespannen spieren achter hun computer, of in de auto. Let er eens actief op, hoeveel spanning er in je lichaam zit. Besteed vooral eens aandacht aan je ademhaling (laat zowel je borst als je buik los) en je kaakspieren; moet je je continu "door het leven heen bijten"?

5) Pas op met koorts. Koorts heeft natuurlijk een doel, anders was het lichaam daar al lang geleden mee gestopt. Maar: het is een erg zware belasting voor je lichaam, zeker voor je hart. Dus: niet gaan werken als je koorts hebt (al is het lichte koorts), en neem na de koorts nog minstens een week rust. Ja, dat gaat tegen het moderne arbeidsethos in, maar het is wel beter voor je hart.

Kenshin.

gezondheid

Previous post Next post
Up