Як абраць зялёны гарошак

Dec 30, 2011 21:21


Без гарошку не прыгатуеш аліўе, не зробіш соус да мяса, не ўпрыгожыш заліўное, селядзец пад футрам... Увогуле, прадукт гэты вельмі неабходны прамысловасці.
Але калі ў слоічку замест сакавітага гарошку апыняюцца цвёрдыя зярняткі, гаспадыні можна толькі паспагадаць. Распавядзем пра тое, як абраць якасны кансерваваны прадукт.
Пазнай дату нараджэння
Для кансервавання павінен адбірацца толькі малады гарошак так званых лушчыльных гатункаў - зялёненькі, сакавіты, яшчэ не паспелы пераспець і ўжо тым больш сапсавацца. Аднак практыка паказвае, што далёка не заўсёды вытворцы прытрымліваюцца гэтаму правілу. Каб не апынуцца ашуканай, перад купляй абавязкова звярні ўвагу на дату выраба прадукцыі. Яна павінна казаць пра тое, што гарошак закансерваваны падчас збору ўраджая, гэта значыць увесну ці напачатку года. Калі ж ён закатаны ўвосень, а тым больш узімку, значыць, вытворца купіў сухі гарох (часцей за ўсё канадскі), замачыў яго і ператварыў у кансерваваны. Як ты разумееш, густ у такога тавара будзе не самым лепшым. Дата выраба распавядзе табе яшчэ пра дзве рэчы. Па-першае, па ёй ты вызначыш, ці не сапсаваўся гарошак (ён можа захоўвацца 2 гады). Па-другое, зразумееш, на якім абсталяванні ён быў зроблены. На сучасных кансервах лічбы малююць незмываючыйся фарбай зверху на бляшанцы ці на вечку шклянога слоіка. Калі яны выдушаны, значыць, вытворца выкарыстоўваў старыя тэхналогіі, якія прызнаны шкоднымі.
Абяры «экстру»
Калі ты аддаеш перавагу айчыннай прадукцыі, купляй зялёны гарошак з Дастам. Ён робіцца строга па рэцэптуры, а значыць, не апынецца перасоленым ці саладкавым, як у выпадку з таварам, вырабленым па ТУ. Акрамя таго, Дастаўскі прадукт падзяляецца на гатункі. «Экстра» - гэта ідэальныя калібраваныя маладыя гарошынкі. Ледзь горай па якасці зярняткі вышэйшага і першага гатункаў, а самыя дрэнныя ставяцца да сталовага віду - у такіх слоічках могуць сустракацца ламаныя гарошыны, кармавыя карычневага колеру і пераспелыя крухмалістыя. 
Правер на кансерванты
Выбіраючы зялёныя зярняткі, не забудзься прачытаць склад прадукта на этыкетцы. Ён павінен быць вельмі кароткім і ўтрымоўваць усяго чатыры інгрэдыента: гарох, ваду, соль і цукар. Ніякія кансерванты для захаванасці такога тавара не патрэбныя - з гэтым спраўляецца магутная цеплавая апрацоўка.
Патрасі слоік
Часцей за ўсё гарошак прадаецца ў непразрыстых бляшанках, у якіх прасцей за ўсё схаваць недахопы тавара. Ты можаш толькі праверыць слоік на цэласнасць і адсутнасць увагнутасцяў, а таксама патрэсці яго - калі ён моцна булькае, значыць, вытворца недаклаў у яе зярняткаў. Калі не жадаеш купляць ката ў мяшку, выбірай шкляную тару і разглядай гарошынкі. Маладыя ядзеркі павінны быць з невялікімі вытыркаючыміся бочкамі, усё аднолькавага памеру (8 мм у дыяметры) і зялёненькімі, але не вельмі яркімі, бо гэта прыкмета падфарбаванага хімікатамі прадукта. У агульнай масе не можа быць ламаных і карычневых гарошын. «Правільны» расол - празрысты: каламутная вадкасць сведчыць пра тое, што зерні пераспелі і змешчаны ў іх крухмал перайшоў у раствор.

Увага!
Калі вечка на слоіку ці бляшанцы хоць трохі ўспушылася, не рызыкуй здароўем сваіх блізкіх і адмоўся ад сумніўнага прадукта. У хаце захоўвай гарошак у халадзільніку ці ў шафе - ён не псуецца нават пры +25°C, але калі адкрыла тару, выкарыстоўвай яе змесціва на працягу пары сутак.
© Святлана Калтовіч, 2011 г.



прадукт харчавання, артыкул

Previous post Next post
Up