Калі над галавой палае гарачае летняе сонца, а тэмпература паветра ў цені набліжаецца да крытычнай адзнакі, з усіх радасцяў жыцця самымі пераважнымі становяцца ахаладжальныя напоі. Адным па гусце сокі, іншым - мінералка, але прыхільнікаў малочных кактэйляў ані не менш. Кажуць, што калісьці малочныя кактэйлі былі вынайдзены дзякуючы ўводзінам сухога закона.
Дзядулем сучасных малочных кактэйляў па праве можна лічыць так званы мілк шэйк - алкагольны напой на аснове малака, які з'явіўся на святло ў XIX стагоддзі высілкамі знаходлівых амерыканскіх бармэнаў. Паколькі малочны шэйк у тыя часы быў вельмі папулярны, кожны рэстаратар імкнуўся прапанаваць сваім наведвальнікам самыя лепшыя яго варыяцыі і тым самым пакінуць далёка ззаду ўсіх канкурэнтаў. У мілк шэйк дадавалі клубнічныя, ванільныя ці шакаладныя сіропы, з-за чаго ён станавіўся саладзейшым, а потым хтосьці прыдумаў дапоўніць рэцэптуру новым інгрэдыентам - марозівам.
У 1922 годзе амерыканскі вынаходнік Стывен Паплаўскі сканструяваў першы ў свеце блэндэр, і малочным кактэйлям у сувязі з гэтым было наканавана перажыць чарговы этап эвалюцыі. Падчас узбівання малака і марозіва зараз ператвараліся ў лёгкую аднастайную масу, а над шклянкай з напоем утваралася пышная прыгожая «шапка». Гэта тэхналогія дазволіла мудрагелістым бармэнам падмешваць у малочныя кактэйлі алкаголь і пакідаць з носам кантралёраў з паліцыі, а разам з імі - і сухі закон.
Віды малочных кактэйляў
Да малочных кактэйляў ставяцца напоі, прыгатаваныя на аснове любых малочных прадуктаў, а не толькі на аснове суцэльнага малака і марозіва. Цалкам падыходзяць для гэтай мэты кефір, ёгурты, ражанка, топленае і згушчанае малако, вяршкі і гэтак далей. Малочным кактэйлем таксама прынята лічыць мікс з марозіва са сметанковага складніку і фруктовых сокаў.
Слова «кактэйль» у пераводзе з ангельскага азначае «пеўневы хвост», і гэта назва ў поўнай меры адлюстроўвае канцэпцыю напоя: бо ў ім дапушчальныя самыя розныя і парой проста неверагодныя спалучэнні.
Існуе шмат разнавіднасцяў малочных кактэйляў. Самая распаўсюджаная з іх, мабыць, айс-крым - спалучэнне марозіва, вадкасці і фруктовых кампанентаў. Калі ў якасці вадкасці выкарыстоўваецца натуральны сок, то дадатковыя фруктовыя дадаткі не ўводзяцца.
Іншы варыянт малочнага кактэйлю - так званы эгг-ног, вядомы як салодкі калядны напой, які па выпадку гэтага выдатнага свята гатуюць у ЗША, краінах Паўднёвай і Цэнтральнай Амерыкі, Заходняй Еўропе. У склад эгг-нага ўваходзяць малако ці вяршкі, волкія курыныя яйкі, цукар, алкаголь і спецыі - часцей за ўсё, мушкатовы арэх і карыца. А гістарычная радзіма эгг-нага - Шатландыя, дзе яго традыцыйна гатуюць з малака і дужага віна ці лікёру.
Асаблівасці падрыхтоўкі малочных кактэйляў
Галоўны сакрэт малочных кактэйляў складаецца ў тым, што іх трэба піць адразу ж пасля падрыхтоўкі. Захоўваць гатовыя напоі не рэкамендуецца нават у халадзільніку, паколькі фруктовыя кіслоты могуць справакаваць працэс акіслення і згортвання малака. Малако для малочнага кактэйлю трэба браць астуджаным, каб яго тэмпература не перавышала пяці градусаў па Цэльсіі. Сіроп ці варэнне ў напой дадаюць у невялікай колькасці.
У складзе марозіва, якое плануецца ўвесці ў рэцэптуру малочнага кактэйлю, не павінна быць ніякіх напаўняльнікаў ці дадаткаў. Лепш за ўсё зрабіць выбар у карысць звычайнага пламбіру, ён надае напою мяккую і густую кансістэнцыю адначасова. Калі ў кактэйль дадаецца свежая садавіна ці ягады - трускаўка, маліна, бананы, ананас, - то іх трэба папярэдне здрабніць блэндэрам да пюрэвобранага стану.
Малочныя кактэйлі не ставяцца да ліку дыетычных прадуктаў, паколькі і ў малацэ, і ў марозіве ўтрымоўваецца цалкам прыстойная колькасць калорый. Таму людзям, якія пакутуюць ад залішняй вагі, марнатравіць гэтым ласункам не варта.
© Святлана Калтовіч, 2011 г.