Служба святителю и исповеднику Тихону, патриарху Московскому и всея России

Oct 06, 2021 17:27


Служба святителю и исповеднику Тихону, патриарху Московскому и всея России

НА ВЕЧЕРНЕ
На Господи воззвах: стихиры на 8

Глас 1.
Войны и глад и кровавая смута / жребий твой тяжкий, святителю наш! / Ты же, в покаянии путь спасения нам ука-зуя, звал озлобленных: / возлюбите ближняго своего, // обратитеся ко Господу, и спасетеся.
Трижды.

Рыдание, жалость и горе; / се свиток Иезекилев, насытивый душу твою, / святе Тихоне, Патриарше наш! / Да услышится и ныне глас твой; / братие, архипастырие и пастырие, / зовите чада ваша на защиту Церкви Православныя! / Да услышат же и разорители храмов Божих / огненное слово твоё: / «Аще еще токмо именем христианским нарицаетеся, / властию нам от Бога данною анафематствуем вас!» / О страшного отлучения вечнаго! / Се Анафема ни-кимже разрешаема! // Се дерзновение Патриаршее!
Трижды.

Страдания многая претерпел еси, отче Тихоне: / клеветы, суды, заточения, / предательства лжебратий и угрозы смертныя, / насильства и нападения врагов Церкве Христовы; / но ты пребыл еси мужествен и кроток, вещая: / «не ожесточайте сердец ваших, // но возмогайте о Господе!»
Дважды.


Слава, глас 1:Взываю к вам, архипастырие и пастырие, / - вещал еси, святе Тихоне, Патриарше наш, / - сыны мои и дщери во Христе, спешите с проповедию покаяния, / противостаньте врагом Церкви силою веры нашея, / зовем вы на страдания вместе с собою / словами святаго апостола: // «Кто ны разлучит от любве Божия?»

И ныне, глас тойже: Всемирную славу…

Деяний святых апостол чтение (глава 4: стихи 1-12)В то время, пока Апостолы говорили к народу, приступили к ним священ-ники и начальник храмовой стражи и саддукеи, досадуя на то, что они учат народ и возвещают в Иисусе воскресение из мёртвых, и наложили на них руки и отдали под стражу до следующего дня, ибо был уже вечер. Многие же из слышавших слово уверовали. И достигло число мужей тысяч до пяти. И было на следующий день, что собрались в Иерусалиме начальники их и старейшины, и книжники, и Анна первосвященник, и Каиафа, и Иоанн, и Александр, и все, кто были из первосвященнического рода, и, поставив их посредине, допрашивали: «Какой силой или каким именем вы это сдела-ли?». Тогда Петр, исполнившись Духа Святого, сказал им: «Начальники народа и старейшины, если нам сегодня чинят допрос о благодеянии чело-веку больному, каким образом он спасен, то да будет известно вам и всему народу Израильскому, что именем Иисуса Христа Назорея, Которого вы распяли, Которого Бог воздвиг из мёртвых, - Им стоит он перед вами здо-ровый. Он есть Камень, признанный негодным вами - строителями, оказав-шийся во главе угла. И нет ни в ком другом спасения. Ибо под небом нет и иного имени, данного людям, которым надлежит нам быть спасёнными».

Деяний святых апостол чтение (глава 4, стихир 13-22)В то время Иудеи, видя дерзновение Петра и Иоанна, и поняв, что они люди некнижные и простецы, удивлялись и признавали их, что они были с Иисусом. И видя, что человек исцеленный с ними стоит, ничего не могли возразить. И приказав им выйти вон из синедриона, совещались друг с дру-гом и говорили: «Что нам делать этими людьми? Ведь то, что ими совер-шено замечательное знамение, это явно всем живущим в Иерусалиме, и мы не можем отрицать; но, чтобы оно еще больше не распространилось в наро-де, пригрозим им, чтобы они уже от этого имени не говорили никому из людей». И призвав их, приказали совсем не говорить и не учить во имя Иисуса. Но Петр и Иоанн сказали им в ответ: «Рассудите, справедливо ли пред Богом слушать вас больше, чем Бога? Ибо не можем мы не говорить о том, что видели и слышали». И снова пригрозив, отпустили их, так и не находя повода наказать их, из-за народа, потому что все прославляли Бога за происшедшее. Ибо больше сорока лет было тому человеку, над которым произошло это знамение исцеления.

Деяний святых апостол чтение (глава 4, стихи 23-31)В то время Апостолы, будучи отпущены, пришли к своим и сообщили им все, что им сказали первосвященники и старейшины. Они же, выслушав, возвысили голос к Богу и сказали: «Владыка, Ты, сотворивший небо и зем-лю, и море, и всё, что в них, сказавший чрез Духа Святого устами отца нашего Давида, отрока Твоего: "Почему разъярились язычники, и народы замыслили праздное? Предстали цари земные, и начальники собрались вме-сте против Господа и против Помазанника Его”. Собрались ведь воистину в городе этом на Святого Отрока Твоего Иисуса, Которого Ты помазал, Ирод и Понтий Пилат с язычниками и народом Израиля, чтобы сделать то, чему предопределила быть Твоя рука и совет. И теперь, Господи, взгляни на угрозы их и дай рабам Твоим со всяким дерзновением говорить слово Твое, простирая руку Твою так, чтобы были исцеления, знамения и чудеса име-нем Святого Отрока Твоего Иисуса». И когда они помолились, поколебалось место, где они были собраны, и исполнились все Святого Духа и говорили слово Божие с дерзновением.

На литии

Глас 3
Глас Святыя Церкве Православныя / посреде земли ра-зоренныя воззва дерзновенно: / приидите, чада, послушайте отца вашего, / приидите, приимите даннаго вам от Бога предстоятеля, / приидите, видите, како умирает на всяк день, / приидите, словам того последуйте, / припадите ко Христу и молитеся из глубины души: / сохрани, Господи, в земли Российстей веру Православную, // Святаго Патриарха Тихона и новых мученик молитвами.

Тих нравом, кроток и смирен сердцем / воистинну пред Богом и людьми явился еси, / иго Христово чрез все житие добре пронеся, / во обителех небесных упокоился еси, блаженне, / молися ныне и о нас, / да и мы на земли добре по-живше, // Царствия Божия наследники быти сподобимся.

Слава, глас 6:
Что убо сотворю, / киим образом жития моего / Тебе, Владыце и Богу, добре послужу, / киими подвиги, Тебе со-действующу, / душу мою от грех очищу? / - в меру возраста пришед, // слезно взывал еси ко Господу, блаженне.

И ныне, глас тойже:
Все упование мое на Тя возлагаю, / Мати Божия, // сохрани мя под кровом Твоим.

На стиховне

Глас 1. Подобен: Небесных чинов радование:
Воли Божией праведный искателю и поборниче, / отче Тихоне, молитвенниче пламенный за Церковь и Землю Рос-сийскую, / любве Христовы святый и кроткий подвижниче, / заступниче безстрашный невинно страждущих! / Проро-честв твоих видехом страшное сбытие. // Моли спастися душам нашим.

Стих: Господи, Господь наш, / яко чудно имя Твое по всей земли.Простоту, мир и кротость с любовию / возгревал еси в сердце твоем, отче Тихоне, / молитвою тихою ограждал еси стадо Христово // от волков, губящих е.

Стих: Возношения Божия в гортани их, / и мечи обоюдоостры в руках их.Умирание тяжкое за Церковь Христову / на всяк день пре-терпевал еси, отче Тихоне, / обещаньми свободы собратиям твоим / от безбожных искушаемь, / но чист от греха явился еси, // паству от волков соблюдый непорочно.

Слава, глас 1:Избранный на путь крестный и исповедный / святый Патриарх да восхвалится днесь, / иже с паствою всероссий-скою / чашу мученичества испи за веру Христову, / тем же воззовем ему: / святителю отче наш Тихоне, / прииди и осени благословением небесным // Богом собранныя люди твоя.

И ныне, глас тойже: Се исполнися Исаиино проречение…
Тропарь, глас 3:
В годи́ну тя́жкую Бо́гом избpа́нный / в совеpше́нней свя́тости и любви́ Бо́га пpосла́вил еси́, / во смиpе́нии ве-ли́чие, в пpостоте́ и кpо́тости си́лу Бо́жию явля́я, / положи́л еси ду́шу за Це́pковь, за лю́ди своя́, / испове́дниче свя́тый патpиа́pше Ти́хоне, / моли́ Хpиста́ Бо́га, / Ему́же соpаспя́лся еси́, // и ны́не спасти́ зе́млю Росси́йскую и па́ству твою́.

Ин тропарь, глас 1:
Апостольских преданий ревнителя / и Церкве Христовы пастыря добраго, / душу свою за овцы положившаго, / жребием Божиим избраннаго / Всероссийскаго Патриарха Тихона восхвалим / и к нему с верою и упованием возопиим: / предстательством святительским ко Господу / Церковь святую в тишине соблюди, / расточенная чада ея во едино ста-до собери, / отступившия от правыя веры к покаянию обра-ти, / страну Российскую от междоусобныя брани сохрани // и мир Божий людем испроси.

НА УТРЕНИ
По 1-м стихословии седален, глас 2:Жезл первосвятительский дерзновенно приял еси, святе, / да яко добрый пастырь, / небоязненно в подвизе твоем шествуя, / заблуждшая горохищная овчата обрящеши, / татиями похищен-ная во двор овчий паки возвратиши, / многоразличными бо-лезньми и недуги обдержимыя / добре уврачуеши / - и все Хри-стово стадо словесных овец // в истине и правде упасеши.

Слава, и ныне, Богородичен, глас тойже:Покрый нас всемощным Покровом Твоим, / Всемилостивая Владычице Богородице, / защити нас от всяких сетей вражиих, / дадеся бо Ти благодатная сила, / яко рождшей Владыку Христа и Спаса душ наших.

По 2-м стихословии седален, глас 2.
Подобен: Благоутробия сущи:Благоутробия Божия не разумевше, / людие Российстии от Господа отступиша, / но ты, святый Патриарше наш, возстал еси, взывая веру Христову хранити, / о нейже день и нощь в молитвах подвизался еси, / теже в память твою сошедшеся, радуйся, вопи-ем ти, // святителю Тихоне, новых мучеников сопричастниче.

Слава и ныне, Богородичен:Гонимых сущи прибежище, / Церковь Христову от бед огради, Богородице, / призри на чада Ея, Тебе молящаяся, / и благо-слови дела наша, во славу Божию начинаемая, / на Тя бо уповающе, радуйся, вопием ти, // с наставники нашими, новомученики и исповедники.

Величание: Величаем тя, / святителю отче Тихоне, / и чтим святую память твою, / ты бо молиши о нас // Христа, Бога нашего.

Ино величание: Величаем тя, / исповедниче святый Патриарше Тихоне, / и чтим подвиги и страдания твоя, / яже подъял еси // за Христа, Бога нашего.

Псалом избранный:Исповемся Тебе, Господи, всем сердцем моим о милости Твоей и истине Твоей.
Господь Помощник мой, на Него упова сердце мое, и исповемся Ему.
Поношения поносящих Ти нападоша на мя.
От бездн земли паки возвел мя еси, ибо аз исповемся Тебе в людех, Господи.

По полиелеи седален, глас 8.
Подобен: Повеленное тайно:Повеленное во Евангелии начертав в разуме,/ в ризы священныя, яко любяй Христа, облеклся еси, святителю Ти-хоне; / сказуя пастве слово утверждения, / учил еси Церкве ради живота не щадити / и даже до смерти во истинней ве-ре стояти, / юже словом молитвенным и крестным подви-гом стяжавше, / с новомученики на Небесех взываеши: // «Пресвятая Троице, Боже наш, слава Тебе!»

Слава и ныне, Богородичен:Беззаконное тайно содевающе истязание, / вину небывшую святым подписуют мучителие, / но сокровенная вся яве зрит Господь, / приклонивый снитием к людем Небеса, / и вечною славою свидетели Своя одевает, / Матери Его Пречистей в скорбех вопиющия: / Заступнице наша и надеждо, // радуйся, Невесто Неневестная.

Прокимен, глас 4: Уста моя возглаголют премудрость, и поучение сердца моего разум.
Стих: Уста праведнаго поучатся премудрости и язык его возглаголет суд.

Евангелие от Иоанна, зачало 35Б (Глава 10: стихи 1-9).Сказал Господь пришедшим к Нему Иудеям: истинно, истинно говорю вам: кто не через дверь входит во двор овчий, а влезает иным путем, - тот вор и разбойник; а кто входит через дверь, - тот пастырь овцам. Ему при-вратник отворяет, и овцы голос его слышат, и своих овец он зовет по имени и выводит их. И когда он всех своих выгонит, - впереди их идет, и овцы за ним следуют, потому что знают голос его. А за чужим не последуют, но по-бегут от него, потому что не знают голоса чужих. Эту притчу сказал им Иисус: они же не поняли, что значило то, что Он им говорил. Снова сказал Иисус: истинно, истинно говорю вам: Я - дверь овцам. Все, кто ни приходи-ли до Меня, воры и разбойники, но не послушали их овцы. Я - дверь: чрез Меня если кто войдет, спасен будет, и войдет и выйдет и пастбище найдёт.

После 50-го псалма,
Слава: Молитвами святителя Тихона…
И ныне: Молитвами Богородицы…

Стихира, глас 1, подобен «Небесных чинов»:Воли Божией праведный искателю и поборниче, / отче Тихоне, молитвенниче пламенный за Церковь и землю Рос-сийскую, / любве Христовы святый и кроткий подвижниче, / заступниче безстрашный невинно страждущих! / Проро-честв твоих видехом страшное сбытие. // Моли спастися душам нашим.

Канон, глас 6
Песнь 1
Жезлом пророка рассечеся / древле море Чермное, / прехождение волн разделяя таинственно / в погибель воинству мучителеву, верным же во спасение, / песнь богокрасную воспевающим: // славно прославися Христос Бог наш.
 Якоже плод красный спасительнаго сеяния Божия / явился еси в Церк-ви, святителю Христов, / родителей благочестивых, иерея Иоанна и Анны, / быв отрасль предивная.
 Предречение дивное во сне отцу твоему о грядущем величии твоем, еще ти отроку сушу, по мнозех летех сбыстся, / зане воистинну предстоятелем Церкве Российския явился еси, блаженне.
 Образ кротости, смирения и любви о Господе являя, / добрый помощ-ник юным другом твоим был еси, блаженне, / сего ради и тыя, еще ти отроку сушу, архиерея Божия прорекоша тя.
Богородичен: Успения Твоего благодатию / чад Твоих собираеши / во имя Христово в России страждущей, / Введением же Твоим во Храм Гос-подень / Богом избраннаго Патриарха совводиши, от всех воспеваемая, // о Преблагая Мати Бога нашего.

Песнь 3
На твердем веры Твоея камени / помышление утвердив души моея, утверди, Господи: / Тя бо имам, Блаже, // при-бежище и утверждение.
В вертоградех духовных, православно богословити и слово Божие ины-ми языки глаголати поучался еси прилежно, блаженне, / и сие в церковном служении твоем добрый плод принесе.
Егда Владыка Господь объятия отча отверзе ти и яко возлюбленна сы-на, во иночестве Тихона прият тя, / таже и начальника в вертоградех ду-ховных Пскова и Казани поставити тя благоволи, / да православныя от-роки богомудрию и христианскому благочестию научиши, блаженне.
Холмскую паству добре управити призва тя Владыка Христос, / темже и начало положи святительским подвигом твоим, / да в них укрепляяся, изряден архиерей Церкве явишися, блаженне.
Богородичен: Множества грехов люто обдержат души наша. / Ты же, Пречистая Богомати, молитвами Твоими ко Иже от Тебе Рождшемуся, пленения сего греховнаго избави и на стезю спасения настави нас.

Ин кондак, глас 2Тихостию нрава украшен, / кротость и милосердие каю-щимся являяй, / во исповедании Православныя веры и люб-ви ко Господу / тверд и непреклонен пребыл еси, / святите-лю Христов Тихоне, / молися о нас, да не разлучимся от любве Божия, // яже о Христе Иисусе, Господе нашем.

Седален, глас 1:Доброму евангельскому пастырю подражая, / дерзновенно во двор овчий вшел еси, святителю, / и своя овцы глашая по имени, / во ограде церковней тыя невредимо соблюл еси.

Слава, и ныне, Богородичен, глас тойже:К Тебе, о Богомати, / молитвенно мы ныне прибегаем / и предстательства Твоего пред сыном Твоим / усердно просим / от греховнаго ловительства сохрани нас / и на путь спасения настави.

Песнь 4
Удивися Твой разум от мене, / услышавшу преславная величия смотрения Твоего, / укрепися же возлюблением Твоего схождения: // Ты бо моея нищеты не отверглся еси.
Смотрению Божию следуя, / велению матере Церкве повинуяся, / земли дальния Американския достигл еси / и тамо новую паству - людей але-утских, креольских, кенарских - во ограде Христовы Церкве яко добрый пастырь соблюл еси, / Тихоне блаженне.
Радуйтеся и веселитеся верныя чада церковныя, иже в Пенсильвании, Калифорнии, Флориде и иных землех Американских сущии, / святитель бо Тихон ныне престолу Божию предстоит и молится о спасении душ наших.
Кронштадтскаго пастыря / собеседник быти сподобился еси, блаженне, / еще сый епископ града Ярославля, / и той тебе патриаршество предуказа. / Темже и ныне с ним престолу Божию предстоя, / моли спастися ду-шам нашим.
Богородичен: Моли о нас Человеколюбца Бога, Пресвятая Владычице, / да не помянет беззаконий наших, / но да сотворит с нами по милости Своей

Песнь 5
Свет и мир Твой, Христе, / рабом Твоим подаждь, Бла-же:/ Ты бо еси всех мир, / и союз любве, Человеколюбче, / Тя познавшим утро светлое, // и Владыку воистинну, и Господа.
Егда земля Российская кровию обагрися, / ты, святителю, покаяние проповедуя, / врачевству душевному и телесному страждущих добре содействовал еси.
Благоволением Божиим и народа Божия избранием, / Московским ар-хипастырем поставлен был еси, святе, / темже и достойный преемник Московских святителей явился еси.
Пустынножительстарец пред образом Владычицы усердно моляся, / жребий со трепетом из ковчезца извлече, / на немже имя твое, / яко Богом избраннаго Первосвятителя, начертано бе, / сего ради и мы ныне во-пием ти, / сотвори и нас яко словесныя овцы достойны быти пажити тво-ея.
Богородичен: Радуются и ликуют людие российстии, Приснодево, Введение Твое во храм празднующе, / и возведение святителя Тихона Патриархом Российским в сей же день благодарно воспоминающе, / усердно взывают Ти: / О Владычице Державная, / молитвами святителя Тихона / Церковь и землю Российскую / от всех наветов вражиих спаси / и вся верныя в чертоги небесныя введи.

Песнь 6
Зверю бездны предается / пророк Иона, глубине морской, / прообразуя Твое, Слове, тридневное возстание, / тем и взываше: / из глубины преисподния // возведи живот мой, Благоутробне.
О глубины богатства и премудрости Божия! / Изволися Духу Святому со иерархи / поставити тя, блаженне, Патриарха Церкве Российския, / да во дни испытания веры / свидетельствующи крепкое в ней стояние / и паству твою неврежденну / от наветов вражиих добре соблюдеши.
О неизреченныя любве и милосердия Божия! / святитель Тихон во гла-ву Российския Церкве поставляется / и мнозии людие / добраго пастыря обретают, / и во ограде церковней соблюдаются.
Плач, стенание и горе великое, / грядущия на Церковь Российскую предзрел еси, Первосвятителю, / обаче Христовою любовию укрепляем, / мужествен и кроток пребыл еси.
Богородичен: Неистов есть, законопреступен / и смерти повинен, / рекоша Сыну Твоему человецы, / Богородительнице Пречистая, / Ты же утешала еси такожде оклеветанныя служители Его, // яко Мати Благоутробная.

Кондак, глас 5:Служение твое исполнено стоном и горем, / священно-мучениче Тихоне, Патриарше наш, / но был еси правило веры и образ кротости, / побеждая распри и разделения; / силою смирения и любви Христовой противостал еси злобе сатанинской, / возглавил еси доброе воинство новых муче-ников, // Церковь Российскую утвердивших на веки.

Икос:Ангелов Творец и Господь в буреносныя дни мятежа и нестроения велия, восхотев людем страждущим утешение даровати, яви тя, патриарше претихий и предобрый, яко светило светозарное, светом Трисияннаго Божества озаряющее души верных, да и ныне грядут по тебе вси желаю-щии со Христом быти, сего ради во умилении вопием ти:
Радуйся, с юношеских лет Патриарх прозванный;
Pадуйся, делателю винограда Христова избранный.
Радуйся, яко благостынным святительством утверждению Православия во Америце споспешествовал еси;
Pадуйся, яко всегда к высоте добродетелей пасомых тобою вел еси.
Радуйся, стадо тебе от Христа врученное во спасение наставивый;
Pадуйся, и сам вседушно Царствия Горняго вожделевый.
Радуйся, премудрости Божией созерцателю и проповедниче;
Pадуйся, разума Апостольския Церкве хранителю.
Радуйся, златоустый благовестниче Христовы правды;
Pадуйся, небоязненный обличителю суемудрия и неправды.
Радуйся, праведности дивное благоухание;
Pадуйся, не посрамляяй нашего упования.
Радуйся, святителю Тихоне, Церкве Православныя похвало и утверждение.

Песнь 7
Отроцы в Вавилоне древле / во огни не опалишася, / на муки бо дерзнувше за веру отеческую, / в оней непоколеб-леми пребыша, / и зрети Господа и пети Тому сподобишася: // Избавителю Боже, благословен еси.
От руки священномученика Владимира / древянный посох первопрестольника святителя Петра приемый, / о святый патриарше и отче наш Тихоне, взыщи мя, овцу заблудшую, горохищную, / да взываю: благословен еси, Боже отец наших.
В лютую годину / персвосвятителький жезл со страхом и трепетом прияв, блаженне, / Церковь Российскую яко корабль нерукотворный добре управил еси, / верных же научил еси взывати: / благословен еси, Боже отец наших.
Пророку древнему Илии, / взыскующу не преклоньших колена пред Ва-алом, / подражал еси первосвятителю, / да взыщеши, / яже не преклониша выю ловительству безбожных, / таже и падших из глубины греховныя воздвигнеши, / и верных научиши в скорбных обстояниих / взывати Господу: / благословен еси, Боже отец наших.
Богородичен: Кто бы возмогл от людей Российских / узы, биения, уни-чижения претерпети и лютую смерть, / аще Ты не бы предстояла еси ко-емуждо страждущу, / о Мати Божия, Премилостивая, / скорби и страдания мученическая утоляющи, и научающи пети: // о, Спасителю Христе Боже, благословен еси.

Песнь 8
Преподобнии Твои отроцы / в пещи Херувимы подражаху, / трисвятую песнь воспевающе: / пойте, благословите // и превозносите во вся веки.
Во образ твоего усерднаго подражания / служению первосвятителей Московских, / в священныя одежды тех достойно облачен был еси, блаженне, / темже с ними о нас молися, да и мы достойны будем превозно-сити Господа во вся веки.
Грехом нашим умножившимся, / попусти Господь братоубийству / и междоусобным бранем в земли Российстей быти. / Ты же, святителю, / людей враждующих к покаянию и примирению призывал еси, / научая превозносити Христа во веки.
От меча предрек погибель / Святейший Тихон властителем злым, / яко печальник гонимых свободы узником и жизни смертником требует, / да превозносят Христа во веки.
Богородичен: Имже пение надгробное никтоже принесе, / Сама пред-стала еси, Чистая, с лики ангельскими, / имже беззаконное мучительство безвестну уготови кончину, / сама отверзла еси, Препетая, райския входы, / да царствуют со Христом во веки.

Песнь 9
Силою Вышнего Сына-Слово Рождшая, / еретическая уста загради злоречивая. / Ино ново небо, некрадомый рай, Пречистая, // Тя величаем.
Церковь Христову и Веру православную убити в страней Российстей же-лая, / краснаго, тезоименнаго кровопролитию тиранства устроителие / слову твоему, святителю, не внемлют, / но кровь новых мученик бысть Церкве Христовы утверждение.
О, святый Патриарше Тихоне, / како достойно ублажим верность тебе сохраншия, / егда твоего отречения требующии лжепастырие от гоните-лей поставлени быша, // яко властителие в Церкви законнии?
Ни скорбь, ни теснота, ни гонение, / ни глад, ни нагота, / ниже беда, ни меч не возмогут разлучити верных чад Христовых от любве Его / - апо-стольски рекл еси, святителю.
Богородичен: Догматы хранити и заветы Христовы творити с любовию / настави нас, Богоневесто Владычице, / да и мы, веру соблюдше непо-рочно, // Царствия Божия вход улучити возможем.

Светилен:Первосвятителя Российскаго Тихона днесь прославим, / память его благочестно почитающе, / той бо, яко светильник пресветлый, просиял есть / и образом пресветлаго жития своего / ревностному служению Богу люди научает.
Слава и ныне: Свет Христов всем светит Тобою, Мати Дево,/ вселися бо во утробу Твою Слово паче слова, // и сего ради род наш песньми немолчными Тя величает.

На Хвалитех, стихиры на 6.
Глас 5, подобен: Радуйся живоносный Кресте.Радуйся, святейший отче наш Тихоне, / возлюбивый больше жизни всероссийскую паству твою, / и положивый душу свою за Церковь Божию, за Божий народ, / к нему же со скорбию тяжкой взывал еси: / сердце мое горит жалостию до смерти: / очиститесь, братие, от грехов своих, / и будем вместе молить Господа: / «Отче наш, // остави нам долги наша!»
Дважды.
Радуйся, святый патриарше наш Тихоне, / укрепляя Церковь Русскую на подвиг Христов, / cобирая новое Христово воинство, / научая верой и любовию, / в кротости побеждати злобу вражию, / во смирении стяжати силу Божию. / Воевода взбранный ныне снова буди нам! / Молим, пастырю возлюбленный наш: // «не остави чад Твоих во веки!»

Глас 4:Вере в людех оскудевшей, / любви истощившейся, / надежди иссякнувшей, / попусти Господь / мор жесток, бо-лезнь и глад на люди земли Российския. / Ты же, святите-лю, / святыни Божия от поругания защищая, / о стражду-щих болезновал еси / и к милосердию и жертве посильней / от щедрот своих для оных // всероссийскую паству призывал еси.
Дважды.
Словеса премудра / о еже не леты, но деяньми благими / полнота жития человеческаго пред Богом измеряется, / на тебе исполнишася святителю. / Темже душу добродетельми обогащену имея, / в Небесныя обители вселился еси, // идеже молишися о нас присно.

Слава, глас 8:Бог тя возвеличи, / святителю отче наш Тихоне, / Пер-воиерарха Церкви Российския поставив, / ты же жребий служения сего / яко волю благую Его восприим, / в перво-святительстем подвизе твоем / присно ревновал еси о славе, - / Отца и Сына и Святаго Духа - // Троицы Единосущныя и Нераздельныя.

И ныне, глас тойже:Владычице, приими молитвы раб Твоих, / и избави нас // от всякие нужды и печали.

НА ЛИТУРГИИ

Блаженны от канона на 8, песнь 6-я и 9-я.

Прокимен, глас 1:Уста моя возглаголют премудрость, / и поучение сердца моего разум.
Стих: Услышите сия вси языцы, внушите вси живущии по вселенней.

Послание к Евреям, зачало 318 (глава 7 - стихи 26 - 8- 2)Братия, такой и подобал нам Первосвященник: святой, непричастный злу, непорочный, отделенный от грешников и превознесенный выше не-бес, Который не имеет нужды ежедневно, как те первосвященники, спер-ва за свои грехи приносить жертвы, затем за грехи народа: ибо это Он сделал раз навсегда, принеся Себя Самого. Ибо Закон поставляет перво-священниками людей, имеющих немощь, а слово с клятвой, бывшей по-сле Закона, поставило Сына вовек совершенного. В том же, о чем гово-рится, главное есть то: мы имеем такого Первосвященника, Который вос-сел по правую сторону престола Величества на небесах, как служитель святилища и скинии истинной, которую поставил Господь, а не человек.

Аллилуиа, глас 2:Стих: Уста праведнаго поучатся премудрости, и язык его возглаголет суд.
Стих: Закон Бога его в сердце его, и не запнутся стопы его.

Евангелие от Иоанна, зачало 36 (Глава 10, стихи 9-16)Сказал Господь пришедшим к Нему Иудеям: Я - дверь: чрез Меня если кто войдет, спасен будет, и войдет и выйдет и пастбище найдет. Вор приходит только для того, чтобы украсть и убить и погубить. Я пришел, чтобы жизнь имели и в избытке имели. Я - пастырь добрый. Пастырь добрый душу свою полагает за овец. Наемник, а не пастырь, тот, кому овцы не свои, видит, как волк приходит, и оставляет овец и бежит (и волк их похищает и разгоняет), потому что он наемник, и нет ему дела до овец. Я - пастырь добрый, и знаю Моих, и знают Меня Мои. Как знает Меня Отец, знаю и Я Отца; и душу Мою полагаю за овец. И другие овцы есть у Меня - не из этого двора, и тех Мне надлежит привести, и голос Мой они услышат, и будет одно стадо, один Пастырь.

Причастен: Радуйтеся праведнии о Господе, правым подобает похвала.

МОЛИТВАО, пастырю добрый, святителю отче наш Тихоне! Многия труды подъял еси в жизни временней. Простота и любовь твоя, дух мирный и кроткий, слово, благодати исполненное, по сердцу быша народу твоему, иже и предложи тя Богу на подвиг великий и трудный. Сам же Господь Вседержитель избра и содела тя пат-риархом Всероссийским, егда богоборцы хулители воздвигоша на Церковь Христову гонение, емуже не бе равнаго от начала.
Тогда, сраспинаемый Христу и Церкви Его, ты, Святителю, со скорбию звал еси к покаянию обезумевшия люди земли нашея. Собратия же и сослужители твои всюду убиваеми и мучи-ми быша. Кто изочтет страдания твоя? Заточение темничное, клеветы и суды гонителей со смирением сам претерпел еси, но молитвою слезною и кроткою противостал еси врагом Христо-вым. Ты вдохновил еси на подвиг мученический архипастыри и пастыри, монахи и мирския, ты якоже солнце веры, светил еси во тьме народу твоему.
Ныне, егда земля наша вновь преисполнена грехом и стра-данием, молим тя, о Святителю, не остави нас, немощных чад твоих. Испроси у Господа нам грехов прощение, веры утвержде-ние, скорбей ослабу, да украсит нас Христос чистотою, любовию и смирением, укрепит в покаянии и молитве, даром разсуждения да просветит нас, во тьме блуждающих. Буди нам дерзновенный заступник, тобою умоляющим Святую Троицу, Отца и Сына и Святаго Духа.
Аминь.
Previous post Next post
Up