Чи здатен податок на бездітність зменшити кількість сиріт?

Mar 01, 2012 15:51


Усі ще пам'ятають дурнувату ініціативу регоінала-нардепа Ярослава Сухого і Катерини Лук'янової (НУНС) щодо введення податку на бездітність (податок н доходи збільшується з 15% до 17%).

Від податку планують звільнити тільки інвалідів. Решта нехай поповнюють державну касу. Навіть якщо не мають пари, щоб заводити дітей. "Це нас не стосується, - пояснив автор законопроекту Ярослав Сухий, - нехай всиновлюють дітей. Тисяча чотириста дітей усиновили за кордон. Куди це годиться?"

А насправді введення цього податку жодним чином не покращить стан сиріт:

Законодавча ініціатива народних депутатів викликала подив серед благодійників, які допомагають сиротам. «В країні потрібно створити сприятливі умови для того, щоб сім’ї хотіли народжувати і/або всиновлювати дітей, - прокоментував президент Альянсу «Україна без сиріт» Руслан Малюта. - Потрібно працювати над зростом економіки, створенням робочих місць, адекватною системою податків, безпекою тощо».

Благодійники погоджуються: сімейним парам, які не можуть мати дітей за медичними показниками, варто задуматися над питанням усиновлення. Однак, застерігають проти будь-якого тиску: прийняття подібного закону можна розглядати, як прояв дискримінації стосовно цієї категорії людей.

Також представники профільних організацій нагадують, в Україні відсутня проблема з влаштування здорових маленьких (до п’ятьох років) дітей. «Сьогодні в державі існує черга у більше ніж 1700 сімей», - коментує Руслан Малюта. Водночас в Україні нараховується понад 27 тис. дорослих та хворих дітей, які потребують усиновлення.

До речі, іноземці всиновлюють сиріт з другої групи: у 2011 з 969 дітей, яких взяли сім’ї громадян інших держав, 681 дитина віком від 6 до 17 років, в тому числі 269 дітей старше 11 років. Для порівняння, за той же період українці усиновили 201 дитину віком від 6 до 17 років і всього 34 з них діти старше 11 років.

власть, сім'я, діти, Україна

Previous post Next post
Up