Toen de aankondiging voor deze masterclass Couture Bustier op Facebook langskwam kon ik niet snel genoeg naar de site van mijn oude school om me in te schrijven. Couture Bustier? Yes please! Sign me up!
De mooie bonus is ook dat ik als ZZP'er de kosten vanuit Dolle Griet kon betalen en mag aftrekken van de winst van mijn onderneming (if any).
Gisteren was het zover. Ik reed op tijd naar Arnhem en arriveerde als eerste. Ik kon een mooi plekje uitkiezen in de lesruimte achterin het nieuwe gebouw. Natuurlijk ben ik al een paar keer langsgeweest, maar ik studeerde af voordat de vakopleiding verhuisde naar het Fashion Centre. Dit zou dus mijn eerste echte lesdag op de nieuwe locatie zijn.
De les werd gegeven door Rianne van der Steen: "Na haar opleiding werkte zij bij verschillende iconische mode-ontwerpers, zoals Vivienne Westwood, Alexander McQueen, Isabell Kristensen, Robert Cary-Williams, Bruce Oldfield en bij Nederlandse labels als Cora Kemperman en The People of the Labyrinths.
Zij is als modevormgever in het bijzonder bezig met de technische constructie van kleding en heeft als docent veel ervaring in het overbrengen van het hoe en wat van deze technieken aan geïnteresseerde mode-makers."
Een korte introductie en we sprongen gelijk in actie. Ieder van ons kreeg een mannequin, waar we de middenvoor, midden-achter en de buste- en taillelijn moesten aangeven met een bandje. Daarna pakten we lapjes proefkatoen en mouleerden we een lijfje op de pop. Dit was iets wat ik nog nooit gedaan had, maar met wat aanwijzingen over hoe je een naad moest plaatsen en waar dan, lukte dat bijzonder goed:
https://instagram.com/p/B3O4nzZH7z6 Ik was al gelijk helemaal in mijn sas. Wat een leuke techniek! Misschien moet ik me toch ook maar eens gaan verdiepen in moulage...
We gaven de gewenste vorm van de bustier aan met een zwart bandje over de katoen, namen de lijnen over met potlood, trokken het geheel van de pop af, en na de lunch maakten we een patroon van de onderdelen. Toen konden we beginnen met naaien.
Helaas was de dag te kort om het hele bustier af te maken - in zes uurtjes een bustier mouleren, knippen en maken is erg ambitieus. Wel was ik het verste gekomen van iedereen, ik had mijn baleinen erin gestikt zitten op de stevige laag stof die in het bustier verpakt zit. Wat dat betreft lijken bepaalde technieken wel een beetje op wat ik al ken van corsetmaken. We kwamen niet toe aan het voeren van het bustier, of het afwerken van de boven- en onderrand.
We mochten ook de bustiers die Rianne mee had genomen bekijken en foto's van maken. We konden er gelukkig precies aan zien hoe het bustier afgemaakt moest worden en hoe ze het bustier sluit. Pas als het bustier klaar is, plaats je de bustier op de pop en kan de echte stof eroverheen gedrapeerd worden. Deze techniek wordt gebruikt voor veel avondjurken, gala-jurken en andere chique kleding.
Met deze basis kun je dus alle kanten op. Je kunt het bustier graderen naar de juiste maat, of op een pop in de juiste maat mouleren. Je kunt ook beginnen met de bustier grondvorm die we in het vierde jaar geleerd hebben, en daarvandaan werken. Mijn hoofd stroomde over met allerlei enorm inspirerende mogelijkheden.
Mijn eindproduct:
Als je goed kijkt zie je twee lagen op de pop staan, en kun je onder de buste de baleinen ingestikt zien (met lichtgeel garen).
Ik heb ontzettend veel zin om met deze nieuwe kennis aan de slag te gaan; en dan te beginnen met het afmaken van dit eerste proefmodel.