Дарія Цвєк "Малятам і батькам" і мала академія домашнього етикету частина 2: "Друге" і "Десерт")))

Jan 26, 2011 20:53

Отже про "перше" написано тут: http://ja-marjana-mama.livejournal.com/33080.html і переходимо до "другого" і "десерту")))

"Пироги зі сметаною (вереники) їсти треба обережно , щоб не поплямити сметаною обруса і своєї одежі. Цілого пирога надкушувати не слід - ділимо його виделкою навпіл і вмочаємо у сметану, яка є на тарілці. Якщо подадуть мелену котлету з гарніром, то, як і будь-яке мелене м"ясо, не ріжемо її ножем, а тільки відокремлюємо частину виделкою. За допомогою ножа жокладаємо гарнір - картоплю - пюре чи салат. Якщо другою стравою подадуть кусень м"яса, треба ножем відрізати шматочок , притримуючи виделкою, - не слід увесь шматок відразу нарізати на частини.
Після другої страви перед подачею десерту зі столу збирають дослівно все. До десерту подають десертні тарілки і малі ложечки. Якщо це буде желе чи крем - їмо ложечкою. Якщо подали тістечко (це буває на більшій гостині) , беремо його руками. Якщо воно з кремом, як торт, то їмо ложечкою, при тому попиваючи фруктовий сік, чи чай.
Дуже обрережно п"ємо чай. тут є також свої правила: набираємо цукор ложечкою, яка є в цукерничці, намагаючись не мочити її в чай. Помішуємо чай своєю ложечкою, і тільки нею пробуємо смак чаю, тоді виймаємо ложечку і кладемо біля склянки на тарілку. Не дозволяйте дітям наливати чай у блюдечко і сьорбати його - колись казали, що так роблять хіба перекупки на базарі. Піднімаючись з-за столу слід обов"язково подякувати за смачку гостину.
Ці поради, як вести себе за столом, - не лише для малечі, вони стануть у пригоді і старшим. Поведінка за столом - це іспит вашої культури , адже яка людина за столом, така вона і у житті. Хто буває у світі, той знає, як за цим пильнують інші люди."

Далі буде...)))

етикет за столом, Дарія Цвєк, діти, дитина, харчування, рецепти, "Малятам і батькам"

Previous post Next post
Up