Підгорецький замок. Акція ЕКОФАНУ 21.04.2012

Apr 23, 2012 20:39

Вже попередньо дещо згадувала про ініціативу Екофан. Отже це проект, який активізовано кілька місяців тому у містах, які будуть приймати ЄВРО 2012. Тобто у Києві, Харкові, Донецьку та Львові. Було вже кілька цікавих моментів, як от альтернативні ялинки на Новий Рік, а далі збирали батарейки. Гм... поточно відбуваються постійно якісь акції. І от тепер 21.04 було прибирання у Підгорецькому палаці.


Ну тобто це не було от таке виключно прибирання. Усіх поділили на кілька груп.
1) Допомагали на археологічних розкопках, що проводяться в палаці. 
2) Закладали фундамент під пам"ятник Т.Г. Шевченку, який буде на території палацу.
3) Збирали каміння та цеглу на визначеній території, де мають бути гарні доріжки.
4) Прибирали сміття.
В цілому не було важко. Ну це я про себе ну і... дівчачу частину групи говорю))).  Бо таки чоловікам довелося складніше.
Ще до слова зауважу, що незважаючи на те, що ми стали свідками численних екскурсій до палацу, сміття не було багато. Поодинокі обгортки від цукерок та порожні пляшки. Взагалі територія достатньо доглянута. На жаль палац на державному фінансуванні і.. відповідно грошей на його утримання та реставрацію нема. 
Великим бонусом та нагородою усім учасникам акції стала екскурсія, яку нам провів сам Возницький Борис Григорович. 
Було неймвірно цікаво слухати цю людину. Інші екскурсії (ну хто розумів) дивилися на нас заздрісно). 
Далі продовжу розповідь у фото.  
1) Збір екофанів коло Порохової вежі у Львові. 


2) Палац у Підгірцях


3) Археологічна частина групи. 


4) Краєвид з терас замку просто надзвичайний! Колись на них були фонтани... 


5) Поки ми там були то нічого цінного наче не знайшли. Але.. не все відразу). 


6) Чекаємо на перекус).


7) Косте́л Воздви́ження та свято́го Йо́сипа був побудований на замовлення Вацлава Жевуського (за деякими даними він був також і автором проекту) у 1752-1766 роках як родова усипальниця. Архітектором був Кароль Романус. Костел має форму барокової ротондидіаметром 12 метрів.


8) Екскурсія з паном Возницьким. Такі речі запам"ятовуються на все життя. 


9) Частково відреставрована одна з терас замку. На жаль останні 2 роки грошей ні на що не поспупало... 


10) На велике щастя для нас в Україні є люди, які просто покликані зберегти минуле для майбутнього. 


11) Сьогоднішнє життя замку...


А ще був привид у підземеллі, лабораторія алхіміка. Кілька частково відреставрованих кімнат... Не можу уявити, як можна було так все знищити. Каміни були вирубані зі стін та замуровані. Багато чого вивезено, проте переважно просто знищено.

Коли приїзжджаєш у такі місця не туристом, то якось по-іншому на все і дивишся. Дякую реально Екофану, що це все відбулося.  Добре, що є відповідальні компанії, які дбають про важливі речі. Кажуть, що на ЄВРО 2012 це все не зупиниться. Можливо переросте просто у наступний проект. Це було б чудово!
Подумала, що можна поєднувати дитячі екскурсії з такими от толоками. Працівники замку сказали, що з великою радістю нас знову і знову зустрінуть. Так хочеться, щоб до людей від яких в матеріальному сенсі (прямому чи опосередкованому) залежить,  чи такі архітектурні пам"ятки збережуться на майбутнє, повернувся розум і вони почали б вірно розставляти життєві пріорітети. 

гарне, Україна, корисне

Previous post Next post
Up