Про зиму та інше

Jan 21, 2021 19:17

Я її, зиму, все ж таки люблю! Звичайно, не -20С, але коли на вулиці десь -10/-12, ще й падає сніг, який рипить під ногами і який покриває все блискучою білою ковдрою, то ти ніби потрапляєш до казки.

На такий панегірик зимі мене спонукав випадково надибаний малюнок Франсуа Александра Перно (François Alexandre Pernot, (1793-1865)) "Вид на руїни замку Острог в Україні", де зображено саме таку зиму і такий, майже загадковий пейзаж, де руїни старого замку, як вірні лицарі, гордо і непохитно стережуть пам'ять про золоті часи їх господарів.



Але на цьому загадки не закінчуються. Про самого автора фактів дуже небагато, навіть французька Вікіпедія подає дуже стислу і зовсім суху узагальнену інформацію. Не знайшла я нічого і про те, як, коли і чому художник приїхав до Російської імперії? Де і як він дізнався про Острог? Що спонукало його поїхати туди і чи взагалі він там бував та бачив залишки фортеці на власні очі? Щось мені підказує, що навряд чи заїжджий француз міг доїхати аж до Острогу.
Потім, мене муляє назва малюнку. Якщо взяти до ваги дату його створення - 1821 рік - згадка саме про "Україну" у назві теж викликає запитання та й сумніви, адже мова йде про часи царювання Олександра І.
ОК, можна прийняти те, що назву "осучаснили", але малюнок виставлявся на одному з аукціонів у Німеччині, і не так давно у 2017-2018 році...
Шкода, що не вдалося взнати нічого про історію створення такого красивого малюнку, адже це погляд іноземця на нашу історію, хоча і трохи романтизований.

Острог

Previous post Next post
Up