забужко

Sep 27, 2010 17:16

Інтерв'ю з Оксаною Забужко ( Read more... )

Leave a comment

Comments 7

ferike September 27 2010, 17:16:43 UTC
Після цього інтерв'ю я не дуже розумію, навіщо Забужко називає себе письменницею. Вона філософ, інтелектуалка, публіцистка, історик, культуролог, ідеолог - та що завгодно, тільки не письменниця. Єдиний художній твір, який їй нормально вдався, - це "Дослідження". Хай би краще сконцентрувалась на науковій діяльності та публіцистиці, у неї це гарно виходить. Це інтерв'ю акуратно і влучно фіксує сьогоднішню українську добу і піднімає правильні запитання замість топтання одвічними граблями національних комплексів.

До речі, про тоталітарну природу Тимошенко я написала раніше за Забужко, хі-хі.

Reply

lovkyj_man October 3 2010, 05:06:32 UTC
ну може в неї шлях до філософії, ідеології і т.ін. йде через написання художніх творів. Чи просто слово красиве "письменниця" :)

В будь-якому разі, про тоталітарну природу Тимошенко цікаво було б почитатити. Звучить красиво, але наприклад чому Тимошенко це фашизм з жіночим обличчям, а Янукович це не фашизм з шапкою на голові? Це естетичний критерій? В нас термін фашизм вживається так широко і публіцистично, що хочеться конкретики.

Reply

ferike October 3 2010, 07:40:34 UTC
як на мене, термін "фашизм" тут не зовсім точний. фашизм - це, як правило, ультраправий режим, який тримається на фізичному насильстві проти опонентів, але лояльним громадянам дозволяє жити своїм життям - as long as вони не опираються режимові.

тому я щодо Тимошенко схильна вживатм слово "тоталітаризм". адже її влада заснована не на багнетах, а на задурманенні людей обіцянками "світлого майбутнього" та страхом "ворогів". Тимошенко - типовий харизматичний лідер, який прагне уніфікувати спосіб мислення громадян так, щоб вони САМІ, без насильства приєднувались до неї в побудові "справедливого суспільства". суспільства, керованого в ручному режимі, де "олігархи", "корупціонери" та інші категорії ворогів просто зникнуть як клас.

ось тут я трохи писала про це: http://ferike.livejournal.com/138159.html

Reply

lovkyj_man October 3 2010, 09:26:03 UTC
Цікаво, що б ми завоювали з Тимошенко в ролі Головного Вождя?
Я все ж думаю, що для Забужко був важливим естетичний критерій. Янукович не виглядає як Джеймс Бонд і костюм на ньому не сидить, і вінок на нього впав. А Тимошенко і одягається, і MILF, і взагалі.

Reply


zzzulfiya September 27 2010, 18:21:55 UTC
чому ти не додаєш мене до френдів, йожиков?

Reply


Мої п'ять копійок pingback_bot September 27 2010, 19:42:09 UTC
User ferike referenced to your post from Мої п'ять копійок saying: [...] ую, бо для мене Забужко-мисткиня скінчилась на "Польових дослідженнях". Як я написала [...]

Reply


magner58 September 30 2010, 12:57:58 UTC
"Янукович - це наш невивчений урок історії, наші, так і не зведені за 20 років, порахунки з минулим. Мертвий СРСР, що хапає за ноги живих... А Тимошенко - це була цілком нова історична загроза, яку країна ще радше інстинктивно відчула, аніж по-справжньому зрозуміла"

Непогано.

Reply


Leave a comment

Up