Мої п'ять копійок

Sep 27, 2010 21:42

А шо, нормальне інтерв'ю Забужко видала на "УП". Нічого нового, але все старе гарно подане й дозріле. Під сухозліткою самомилування проартикульовано світогляд недурної та неінфантильної людини:

1) Розвиток подій після президентських виборів довів нікчемність ОБОХ фіналістів останніх виборів. Просто один із кандидатів представляв грубу й тупу силу, а інший - тоталітарне задурманення.
2) Незважаючи на зверхнє ставлення деяких регіональних груп до Києва, Україна починається саме з-над Дніпра, а не з цьоциного креденса в сецесійному будинку навпроти катедри. (Заради справедливості додам, що Наддніпрянська Україна має чимало уроків до вивчення від західняків - хоча б тому, що Західний регіон межує з 5-ма країнами.)
3) Як вистояти в часи важких випробувань? Так, як співав Вакарчук: "та нам з тобою своє робити, // відкрити очі і далі йти". Триматися своїх переконань, не дати себе задурити, передавати свої цінності дітям. А головне - не піддаватися песимізму, бо в нас за плечима колосальний досвід виживання. Виживемо й цього разу.

Правда, ніяких челенджів для самої Забужко в цьому інтерв'ю не було. Адже вона вже не раз говорила озвучені тут речі. Запитання - зачароване коло "одвічних" хлопських роздумів: "а за кого ж тоді голосувати", "а хіба Тимошенко така сама як Янукович" або навіть "а може, ми таки бидло і козли?". Трохи шкода, що дискусії високого рівня не виходить, бо більшість читачів або інтелектуально значно слабші за О. З., або просто налаштовані на зовсім іншу хвилю. Залишається відкритим питання адекватного діалогу з Забужко "на рівних". Адже, як писала вона сама, "непідживлювані енерґією зустрічної думки тексти помалу-малу вихолодають".

Другу, "літературну" частину інтерв'ю не коментую, бо для мене Забужко-мисткиня скінчилась на "Польових дослідженнях". Як я написала в коментарі Йожикову, Забужко - це публіцист, культуролог, ідеолог, але не митець. Якщо людина полюбляє виливати душу на папері, це ще не робить із неї письменника.

політика, література, історія, соціум

Previous post Next post
Up