חודש יוני, מסתבר, הוא חודש הגאווה. אני לא זוכר שידעתי שיש חודש גאווה. תמיד חשבתי שיש כמה מצעדים מפוזרים בכל מיני מקומות בעולם, אבל מסתבר שהם מרוכזים בחודש אחד, וזאת בגלל
פשיטה משטרתית על איזה גיי-בר בגריניץ' ווילג' ב- 1969. מפה לשם, שנה אחר כך החלו לצעוד במצעדי גאווה, וזה התפשט לכל העולם. 40 ומשהו שנים אחר כך זה כבר חודש גאווה
(
Read more... )
אני מסכימה איתך במאה אחוז (אבל שלא תתרגל לזה, חלילה), רק רוצה לציין שבמצב הנוכחי אי אפשר להימנע ממידה מסוימת של הקצנה, כי ככה זה, בחברה מפלה שמנסה לשבור לכיוון השוויוני, איזון לא יכול לעבוד. אז כמו שהומואים פעם הוצגו בתרבות כשורש כל הרע, והומו היה חייב למות כדי "להיגאל", היום המטוטלת נוטה לקיצוניות השנייה ואלה שרואים את עצמם נאורים הולכים לכיוון של "כל ההומואים טובים". אני לא חושבת שזה יוכל להתאזן לפני שגם המצב בשטח יתאזן קצת (קרי, שזו תהיה קצת פחות מלחמה וקצת יותר סטטוס-קוו שפוי).
אגב, את תוכנית הטלוויזיה שאתה מזכיר בערוץ 1 לא ראיתי, אבל כן קראתי עליה בכתבה מעניינת בגוגיי, שמציג שם כמה נקודות השקפה מעניינות מהכיוון הפסיכולוגי. מאיר עיניים המשפט האחרון: "ארגון הפסיכולוגים האמריקני, APA, אף רואה בביצוע טיפולים כאלה עבירה על כללי האתיקה שלו".
באופן מפתיע, דעתי בנושא חלוקה מעט. מצד אחד, הייתי רוצה שתהיה קבלה חברתית גורפת של הומוסקסואליות כדבר לגיטימי ובריא. מצד שני, המציאות מלמדת שבחברה שלנו יש שונות גדולה בנורמות וזה לא הולך להשתנות בעתיד הקרוב, ואולי טוב שיהיו טיפולים שיעזרו לפרטים שרוצים להימנע מהתנהגויות שנחשבות לא נורמטיביות בחברה שלהם, להתגבר עליהן, בפרט אם הטיפולים האלה באים מתוך ההשקפה שמה שצריך להתמודד איתו זה לא הזהות המינית והפנטזיות המיניות, אלא ההתנהגות. עקרונית, טיפולים כאלה יכולים להיערך תוך קבלה של נטיותיו של אדם כדבר שהוא לא צריך לשנוא, אבל כן מעוניין להתגבר עליו (כמו, נגיד, טיפול שנועד לתמוך בכל אדם שמשתוקק למשהו שהוא לא יכול לממש. הדוגמה הפשוטה ביותר שעולה על דעתי זה תמיכה באנשים עם נטייה להשמנה).
אבל כמו שאמרתי, דעתי חלוקה. בעולם מושלם, לא היו דברים כאלה, וכל אדם היה יכול לממש את מה שהכי טבעי לו להיות. רק שהעולם שלנו לא מושלם, ואולי עדיף שיתקיים הרע במיעוטו עבור אלה שזקוקים לו.
Reply
נקודת המוצא של אותה "קבוצת טיפול" שגויה. הרעיון לפיו הומוסקסואליות היא אך ורק שאלה של בחירה, וככזו ניתנת לכיבוי ושליטה כבר נבדק ונפסל אזא"מ. אדם צריך להיות חזק בצורה יוצאת דופן כדי להיות מסוגל לשלוט בדבר כל כך בסיסי לאורך זמן, ואם מגיעה נפילה אחרי תקופה מסויימת, הבושה והאכזבה יכולות להוביל למקומות מאוד לא נעימים. אותה "קבוצת טיפול", אגב, אינה מגיעה ואומרת "זה בסדר להיות הומו, אתה לא צריך להרגיש רע בקשר לעצמך, אבל אם אתה בכל זאת לא רוצה להיות הומו אז אנחנו נעזור".
Reply
שים לב שהם מבחינים שם בין נטיות ופנטזיות לבין התנהגות. אדם יכול לשלוט בהתנהגותו. לאורך כל ההיסטוריה - גם בימינו - היו אנשים שבחרו להתנזר לחלוטין ממין, למשל. כמרים, נזירים ושאר פסיכים.
יש סוגים של התנהגויות לא מקובלות חברתית שאנחנו מצפים מהנוטים להן להתנזר מהן כליל גם אם זה קשה להם. לדוגמה, פדופיליה - פדופיליה היא ככל הנראה דחף בעל בסיס ביולוגי חזק ביותר (יותר מהומוסקסואליות, מן הסתם), ועם זאת חברות מתוקנות מפגינות אפס סובלנות כלפי זה. אז נכון, מבחינתנו ברור ההבדל המוסרי בין פדופיליה לבין הומוסקסואליות - הומוסקסואליות לא פוגעת באיש ופדופיליה כן - אבל עדיין, מדובר במצב שבו אנחנו מצפים מפרט להתגבר על נטיותיו הטבעיות משום שהן לא מקובלות חברתית. אנחנו מצפים גם מהפרטים האלה להבין בעצמם שהם חייבים להימנע מזה. לסובלים מנטיות פדופיליות קשה מאד להימנע מלהתנהג על פי היצרים שלהם, ועם זאת אנחנו מצפים מהם לקחת מהם אחריות על זה ולמצוא את דרכם להימנע מלממש את הדחפים ה"טבעיים" שלהם.
כך, יש פלגים בחברה שבהם הומוסקסואליות היא לא נורמטיבית, ונתפסת כדבר שיש להימנע ממנו בכל מחיר, ואני יכולה להבין למה אדם בחברה כזאת עשוי לרצות עזרה להתגבר על הדחפים האלה.
האם אני חושבת שזה טוב? לא. הייתי רוצה שכל פלגי החברה יהיו סובלניים ופתוחים ומסוגלים לקבל את כל הווריאציות המיניות האנושיות שלא כרוכות בפגיעה בבני אדם כלגיטימיות. אבל זה לא המצב כרגע, וזה לא הולך להיות המצב בעתיד הקרוב. אז... לא יודעת. אולי יש מקום לטיפולים כאלה, לא ברמת ה"בוא נתקן את הסטייה המגעילה שלך" (שזה מה שהם מן הסתם עושים), אלא ברמת ה"בוא נעזור לך להתנזר מדבר שאתה מאמין שראוי שתתנזר ממנו".
אגב, ככל הידוע לי אנחנו לא באמת יודעים את "סיבות ההומוסקסואליות" משום שסביר להניח שכמו לכל מרכיב אחר בפסיכולוגיה האנושית, יש לזה יותר מאשר סיבה אחת. מרכיב גנטי/פיזיולוגי/הורמונלי, כן, וגם מרכיב חברתי, וגם מרכיבים נוספים, ואצל כל פרט כל אלה מתבטאים במינונים שונים.
Reply
Leave a comment