Hva er aseksualitet? -- Er jeg aseksuell?

Oct 11, 2011 15:01

Dette er oversatt fra siden What is asexuality? på Asexual Awareness Week siden.

Jeg har dette innlegget mest oppe som en ressurs, men hvis du har spørsmål eller trenger noen å snakke med, ikke vær redd for å legge igjen en kommentar!


Hva er aseksualitet?

Hva er en aseksuell person?
En aseksuell person er noen som ikke opplever seksuell tiltrekning. De fleste personer føler at det er visse mennesker de ikke er seksuelt tiltrukket av. For aseksuelle omfatter dette alle mennesker!

Er aseksuell et annet ord for sølibat?
I motsetning til sølibat, som er et livsstilsvalg, er aseksualitet en seksuell legning - akkurat som homoseksualitet, biseksualitet og heteroseksualitet. Sølibat er en bevisst beslutning om ikke å ha sex, uavhengig av seksuell lyst. Mange aseksuelle anser ikke seg selv som i sølibat, siden de ikke gir slipp på noe mer i avstå fra sex enn en homofil person gjør ved å avstå fra sex med noen med motsatt kjønn, eller en heterofil person gjør ved å avstå fra sex med noen av samme kjønn. Noen aseksuelle velger også å ha sex, og derfor er absolutt ikke i sølibat.

Blir aseksuelle frastøtt av tanken på sex?
Noen aseksuelle kan være frastøtt av sex, med andre ord at de er personlig imot tanken på å ha sex selv. Noen er likegyldige, altså at de har ikke noe imot å ha sex, til tross for at de ikke opplever noen seksuell tiltrekning. Den samme variasjonen finnes i den ikke-aseksuelle befolkningen: noen seksuelle folk er helt OK med å ha sex med noen de ikke er seksuelt tiltrukket av, men for andre er det utenkelig.

Er aseksuelle mot andre mennesker som har sex?
Aseksualitet er ikke anti-seksualitet. Selv om mange aseksuelle aldri har sex, er ikke dette det samme som å ha en anti-sex holdning. Holdninger til sex og dens rolle i samfunnet er forskjellig fra person til person, akkurat som de er utenfor det aseksuelle samfunnet. Få aseksuelle uttrykker negative holdninger til sex generellt, men sex-negative holdninger er også til stede blant ikke-aseksuelle mennesker. De fleste aseksuelle er fordomsfrie i sine holdninger til sex, uavhengig av deres personlige følelser om det. Mange aseksuelle betrakter seg som sex-positive.

Har aseksuelle forhold?
Akkurat som alle andre ønsker noen aseksuelle mennesker romantiske forhold og noen gjør det ikke. En aseksuell person kan finne noen visuelt attraktive (estetisk tiltrekning), være interessert i noen romantisk (romantisk tiltrekning) og forelske seg i andre, men disse følelsene har ikke en seksuell dimensjon.

Dersom et forhold er uten sex, er det ikke bare et vennskap?
For de fleste mennesker er sex det som definerer et romantisk forhold, med kjærlighet og sex nært knyttet. Hovedsaklig kobler ikke aseksuelle kjærlighet til sex, siden de ikke opplever seksuell tiltrekning. Sex er bare én måte å uttrykke romantisk kjærlighet. Sex er ikke nødvendigvis det som skiller kjærlighet og vennskap: Noen par velger å være avholdende selv om de er romantisk involvert, og det er mange som har sex uten å ha en romantisk tilknytning. Akkurat som sex kan eksistere uten kjærlighet, kan kjærlighet eksistere uten sex. Romantisk kjærlighet er en nesten ubeskrivelig følelse, og føles og uttrykkes på forskjellige måter av forskjellige mennesker. Ingen måte er mer riktig eller mer ekte enn en annen.

Har aseksuelle en kjønnspreferanse i forhold?
Selv om aseksuelle ikke opplever seksuell tiltrekning, så opplever mange det som kalles romantisk tiltrekning der de fleste aseksuelle har en kjønnspreferanse, eller en romantisk orientering. Noen aseksuelle beskriver seg selv som heteroromantisk (romantisk tiltrukket av motsatt kjønn), homoromantisk (romantisk tiltrukket av samme kjønn), eller biromantisk (romantisk tiltrukket av både menn og kvinner). Panromantiske aseksuelle har ingen kjønnspreferanse når det gjelder romantiske forhold, mens aromantiske aseksuelle (også kalt afile) ikke er romantisk tiltrukket av noen, eller ikke ønsker å engasjere seg i romantiske forhold.

Hva er forskjellen på aseksualitet og afili?
Begrepet afili innebærer at man ikke får følelser for, forelsker seg i eller ønsker å være sammen med noen som kjæreste. Aseksualitet handler om mangelen på seksuell tiltrekning.

Hvorfor kan ikke aseksuelle bare date andre aseksuelle?
Selv om det kan være lettere for aseksuelle folk å bare date hverandre så kan ikke folk kontrollere hvem de faller for, og på grunn av den nåværende obskuriteten av aseksualitet og det at samfunnet vårt er lite og spredt, kan det være svært vanskelig for aseksuelle å finne hverandre, for ikke å si en kompatibel aseksuell partner. Derfor er det nå til dags mer vanlig for aseksuelle å være i forhold med ikke-aseksuelle. "Blandede" forhold kan være vanskelig for begge parter, men de kan fungere, forutsatt at de er basert på god kommunikasjon, gjensidig respekt og forståelse.

Hvis en aseksuell ikke er tiltrukket av noen seksuelt, hvorfor skulle de ha sex?
Det er en rekke grunner til at en aseksuell person kan ha sex. Noen aseksuelle er i forhold [med mennesker som ikke er aseksuelle og forhandler sex som en del av forholdet deres. Noen aseksuelle har sex fordi de liker den fysiske og følelsesmessige forbindelsen sex kan gi. Og noen aseksuelle rett og slett liker de gode følelsene man får av ha sex med en annen person. Seksualitet er definert av hvordan en person føler seg, ikke av deres atferd.

Hvordan kan man være aseksuell, men ha en sexlyst? Er ikke det umulig?
Seksuell orientering og sexlyst er to separate ting. Aseksuelle med libido opplever det som kalles en "urettet sexlyst". Mens de fleste ville ideelt sett tilfredsstillt deres libido gjennom seksuell aktivitet med andre, er dette vanligvis ikke tilfellet for aseksuelle med sexlyst, ettersom de ikke er seksuelt tiltrukket av noen.

Kan aseksuelle bli seksuelt opphisset?
Det har bare vært en vitenskapelig studie på aseksualitet og opphisselse, og det var bare med kvinner. Forskerne fant ut at aseksuelle kvinner er like i stand til fysiologisk opphisselse som ikke-aseksuelle kvinner, og at aseksuelle kvinner var fullt klar over hva som foregikk i kroppene deres (Brotto and Yule, 2010). Mange aseksuelle opplever seksuell opphisselse. Noen gjør det ikke, men dette er også sant for noen ikke-aseksuelle folk også. Selv om folk kan bli opphisset av å finne noen seksuelt attraktive, er det mange andre faktorer som kan bidra til opphisselse (for eksempel: berøring, eller å bli utsatt for seksuell stimuli som erotikk).

Er aseksualitet forårsaket av uregelmessige hormonnivåer, eller av en lav/ikkeeksisterende sexlyst?
Det er hittil gjort lite vitenskapelig studie på aseksualitet, og vi har ingen god forståelse av hva som forårsaker aseksualitet enn vi gjør om andre seksuelle orienteringer. Hittil er det ingen bevis som tyder på at aseksualitet er forårsaket av hormon ubalanser eller mangelfull sexlyst. Selv om de fleste aseksuelle ikke ønsker sex, skyldes dette i stor grad det faktum at de ikke finner noen seksuelt attraktive, snarere enn andre faktorer som hormon ubalanser eller en lav/ikke-eksisterende sexlyst. Det er aseksuelle som har en aktiv sexlyst, men likevel ikke føler det er nødvendig å engasjere seg i seksuell aktivitet med andre.

Er aseksualitet forårsaket av traumer eller psykiske lidelser?
Flertallet av aseksuelle har ikke opplevd traumer, og lider ikke av mental sykdom. Det er viktig å huske at traumer og psykiske lidelser også forekommer utenfor det aseksuelle samfunnet, og det er ingen innformasjon som tyder på en sammenheng mellom mental sykdom og en persons seksuelle orientering. Tvert imot, ifølge en fersk studie (Brotto et al., 2010), "Det var ikke høyere forekomst av psykopatologi blant aseksuelle" enn blant folk i den generelle befolkningen.

Kan det være at aseksuelle bare ikke har møtt rett person ennå?
Noen aseksuelle har prøvd å engasjere seg i seksuelle forhold, noen mer enn én gang, mens andre ikke har følt noe behov for å prøve sex for å bekrefte sine følelser. Selv om noen aseksuelle kan velge å eksperimentere seksuelt, så vet de fleste aseksuelle at de ikke vil ha sex med noen.
Mange aseksuelle har hørt dette spørsmålet før. Det er som å fortelle en heterofil person at de ikke har møtt den rette persone av samme kjønn, eller fortelle en homofil person de ikke har møtt den rette personen av motsatt kjønn.

Hvordan kan du vite at du er aseksuell uten å ha sex først?
Vanligvis trenger ikke heterofile folk å ha sex med noen av motsatt kjønn å vite at de er hetero, akkurat som de fleste homofile ikke trenger å ha sex med noen av samme kjønn å vite at de er homofile. Tilsvarende er de fleste aseksuelle klar over sin legning uten å ha sex først. Det er imidlertidig de som først konkluderer at de er aseksuelle etter å ha hatt seksuelle forhold. Enhver seksuell orientering, inkludert aseksualitet, er en individuell opplevelse, og vi alle finner ut hvem vi er på forskjellige måter.

Hvorfor prøver vi å øke bevisstheten om aseksualitet?
I en verden hvor sex og samliv er overalt, kan livet for noen som ikke har instinkt for disse tingene være svært isolerende, ensomt og plagsomt.
Mange aseksuelle føler seg "ødelagt" fordi de ikke opplever de samme ønsker og lyster som "alle andre." Mange aseksuelle er hjemsøkt av skam og møter trakassering fra jevnaldrende fordi de ikke passer i. Mange aseksuelle fører ulykkelig liv ved å prøve å være "normale."
Ved å heve bevisstheten om aseksualitet håper vi å la folk vite at de ikke er alene, og at deres følelser overfor sex er ingenting å skamme seg over. Vi ønsker folk å vite at aseksualitet er en gyldig seksuell orientering og ikke noe som burde bli kurert. Vi ønsker å hjelpe folk til å føle seg stolte av hvem de er og å vite at det er andre der ute akkurat som dem.
Hvis flere folk vet om aseksualitet kan fler aseksuelle finne hverandre og bygge fellesskap og varige forhold der de kan hente trøst og støtte. Utover fordelen som prosjekter som AAW kan bringe til aseksuelle samfunnet, kan aseksuell bevisstgjøring tilby interessante innsikter til resten av samfunnet om omfanget til menneskelig seksualitet og forhold. Vi håper å vise at det finnes mange andre former for kjærlighet og forhold der ute som kan nytes!

asexuality

Previous post Next post
Up