Насправді робиться просто, але не швидко...
Вода - 1 літр
Свіжа або сушена шипшина - приблизно 30-40 ягід, глоду - 5-10 ягід, терен чи малина - 2-3 ягоди та квіти. Мед, яблуко та лемон (останній - при бажанні) - за смаком
1) готуємо ягоди
Перебрати і промити, сухі ягоди можна залити водою на чверть години.
2) готуємо узвар
Ввечері ставимо на плиту воду з ягодами і доводимо то до кипіння. Нехай трохи, 1-2 хвилини, ягоди поваряться на дуже повільному вогні. Переливаємо то в термос щоб напій настоявся протягом 8-10 годин (традиційно вважалось що треба добу, але наразі можна менше).
Зранку додамо натуральний мед (в окріп краще не додавати), можна ще додати порізане яблуко чи 1-2 скибки лемону, хоча останній то моветон, раніше його просто не було.
3) А, та - то приблизно дводобова порція вітаміну С, каротину тощо. Тому більше ягід не треба. Глоду більше 30 ягід краще не вживати, можливі погані варіанти.
PS Минулорічна порція сушених ягід (об'єм приблизно 3 літри) якраз закінчується і то на нашу сім'ю.