Калейнар-5Н / Геліос-81Н. Теплий ламповий звук.

Nov 03, 2010 20:15




Арсат (Геліос-81Н 50/2)
Недавно прикупив 2 олдскульних радянських об"єктива: Арсат (він же Геліос-81Н 50/2) і Калейнар-5Н 100/2,8. Таяк я інженер в третьому коліні, гени взяли своє, і в перший же вечір я розібрав обидва. Потім зібрав, правда мав пару годин жорсткого мозгового сексу. Все працює, правда одна пружина виявилась зайва. Зато тепер знаю що там всередині. :)

ІМХО девайси би підійшли духовно багатим шанувальникам "теплого лампового звуку" і прочим творчим фотографам. Повний мануал, треба вручну ставити діафрагму, вгадувати витримку (експозамір тільки в Д200 і вище), потім ще возитися з фокусом. Задоволення сіє дуже специфічне і має щось від мазохізму. Тим не менше якість картинки перекриває всі незручності юзабіліті. Ну і само собою ціна, в порівнянні з фірмовою оптикою копійки.

Я люблю широкий кут, тому з Калейнаром (100мм) було тяжкувато. Зато дуже сподобалась 50-ка, особливо на відкритій діафрагмі. Взагалі на мою думку один і другий об"єктив тре використовувати виключно при відкритих діафрагмах.

На вихідних мав можливість трохи їх потестити. Викладаю декілька кадрів, може кому буде цікаво. Знімав в основному на відкритій діафрагмі, було цікаво, що ж воно таке "боке" :). Більшість фото навмисно не обробляв, щоби зображення було максимально "чисте", користувався рідним ніконівським софтом.



Арсат (Геліос-81Н 50/2)



Арсат (Геліос-81Н 50/2)



Арсат (Геліос-81Н 50/2)



Арсат (Геліос-81Н 50/2)



Калейнар-5Н 100/2,8



Арсат (Геліос-81Н 50/2)



Калейнар-5Н 100/2,8



Калейнар-5Н 100/2,8 Підтягнув Лайтрумі Clarity.



Арсат (Геліос-81Н 50/2). Добавив в Лайтрумі віньєтизацію.

П.С. Це ніфіга ніразу не тест, просто пробні кадри. Якщо комусь буде цікаво, постараюсь потестити глибше. Скажіть тільки шо конкретно тестити.

П.П.С. Кому дуже хочеться, можу дати покористуватись, воно мені вопшемто не сильно треба, так хіба побавитись :) Якщо комусь дуже-дуже сильно хочеться взяти покористуватись назавжди, можу віддати, але за гроші.

П.П.С. Якшо комусь цікава тема радянських об"єктивів на дзеркалках, питайте, розкажу що знаю.

Теплий ламповий звук

Previous post Next post
Up