Квєтіки-цвєточки в Кьокенхофі

Apr 17, 2014 13:09

Колись одній своїй клієнтці я ретельно прописувала, як добратися у парк Keukenkof, що недалеко від Лісси  в Нідерландах. І виключно тому, що ще колись це може знадобитися у моїй роботі в туризмі, я вирішила скористатися власними інструкціями і самостійно відвідати всесвітньо відомий парк тюльпанів.
Чесно скажу: я не прихильник квіточок і звіряток поза природного ареалу проживання, тому майже ніколи не відвідую ботанічні сади, зоопарки чи якісь заказники. Але поїздка в Кьокенхоф мені відкрила дві речі. Перша: це найнеймовірніший парк квітів з усіх, що я колись бачила. Друга: даремно я послала в цей парк клієнтку у вересні. Адже він працює тільки два місяці на рік, весною.



Отже, щороку з 20 березня по 20 травня королівський парк Кьокенкоф відкриває свої двері для відвідувачів. За цей короткий термін крізь центральні ворота проходить близько 800 000 відвідувачів! У ці два місяці починається цвітіння 7 000 000 весняних квітів, що ростуть на території парку. Кожну бульбочку з цих семи мільйонів було посаджено у землю вручну! І влітку, після цвітіння, кожну цибулину буде викопано так само руками силами тридцяти садівників, що працюють у парку. Всього до робіт залучено 2 дизайнери, три десятки садівників і близько чотирьох сотень інших працівників, з адміністрацією включно.

Без лірики: На сайті парку тюльпанів пропонується купити квиток із трансфером за 24 євро (сам по собі квиток 15 євро). Я спробувала це зробити з двох карток, але нічого не вийшло. Може у вас вийде?





Парк у 32 гектари колись належав королівській сім’ї. Власне, він і досі їй належить. Але у 1949 році частина території була віддана для облаштування «шоуруму» для потенційних клієнтів, які захочуть купляти цибулини квітів. Важливо було показати, як ці квіти виглядають в цвіту. Кажуть, після того, як покупці стикалися з яскравими квітами віч-на-віч, піти з пустими руками вони не могли.
Кожного року сад виглядає по-різному. Його оздобу присвячують, наприклад, якійсь країні. З кольором бавляться два дизайнери: він і вона. Їхній стиль зовсім різний. Дизайнер-чоловік пише по зелені крупними яскравими мазками. Жінка ж виступає проти неприродного скупчення кольору і садить квіти наближено до натуральних умов… Тобто ріденькими багаторівневими галявинками. Рослини розквітають по черзі, кожні у свій час.
Щороку місця висадки тюльпанів змінюють, аби не виснажувати ґрунт і уникати хвороб. Там де, цього року латки яскравої трави, наступного сезону буятимуть червоні, рожеві, білі квіти.






«Це така багатомільйонна індустрія! Ви собі уявити не можете, скільки грошей піднімає Голландія на квітах» - натхенно розповідає сива жіночка-екскурсовод. Щодня о 14:00 в парку Кьокекоф стартує безкоштовна екскурсія. Окремо англійською, окремо - нідерландською мовами.
Нідерланди постачають 62% цибулин квітів з усього обсягу, що продається у світі. Країна експортує тюльпани, лілії, гіацинти, нарциси та інші квіти. Прибуток щорічно становить кілька десятків млн євро.



з чого все почалося

Тюльпани були завезені в Голландію через Туреччину з Гімалаїв у 16 столітті. Якщо подивитися на ту давню дику квіточку під назвою «тюльпан Геснера», то важко зрозуміти, з чого зародилася ціла тюльпаноманія всієї країни. Гірський тюльпан геть невисокий, з квіточкою від 2,5 до 5 см. Але з 1570 року в Голландії почалася  селекція тюльпанів. Займався нею такий собі професор ботаніки Карлус Клузіус, який не тільки схрещував квіти, але й «підсаджував» на вирощування тюльпанів своїх численних друзів і колег.
У Кьокенкофі є «історичний парк», де можна побачити, як виводили домашній тюльпан, починаючи від крихітної рослинки. На виведення нового сорту цієї квітки потрібно близько 25 років. Нові сорти часто називають на честь відомих людей. Є навіть тюльпан Путіна! Я вирішила не шукати його, аби не бути затриманою за вандалізм…

У Кьокенхофі можна легко провести години 3-4. Окрім гарного самого по собі парку з тематичними експозиціями, фонтанами і озерами, тут ще є криті оранжереї з виставками тюльпанів, орхідей та інших квітів. В кожній оранжереї можна загубитися від кольорової розкоші! З інших доступних розваг, окрім як поїсти в ресторанчиках, є їзда на велосипедах попри поля квітів: так, отих самих смугастих, що ви напевне бачили на листівках. Ще можна покататися на екскурсійному човнику каналами по парку і вздовж полів. Є безкоштовні екскурсії, а також аудіогіди (за гроші). У парку продаються різноманітні бульби і квіти,  численні сувеніри. У квітні у парку проводиться яскраве шоу квітів. Вхід - 15 євро.







Організація поїздки
Напевне, кожна туристична агенція Нідерландів пропонує поїздку в Кьокенхоф. Вартість коливатиметься від 50 до 65 євро. Але навіщо платити більше, якщо у парк можна спокійно доїхати самотужки?
Для цього на поїзді треба доїхати до Лейдена (поїздом на Гаагу), звідти від самого вокзалу ходить автобус 584 кожні 15 хв прямісінько до Кьокенхофу. Водій одразу продає квиток на два боки за 9 євро. При чому цей квиток дійсний як для маршруту Кокенкоф-Лейден, так і для автобуса Кьокенхоф-аеропорт. Цей шлях є зручним, якщо ви вирішили їхати у парк перед відльотом.
Не приваблює природа у неприродних умовах? Байдуже! Їдьте у Кьокенхоф. Воно того варте. Навіть брутальні мужчини вражаються у саме серце серед моря неймовірно прекрасних квітів. Воістину, тюльпан є величним витвором людини!

Нідерланди, мандрівки, красотіша

Previous post Next post
Up