Експедиція в Мексику, 17 днів, 2000$

Aug 10, 2013 12:24

Друзі, пропоную вашій увазі мій маршрут по Мексиці, який відбудеться у наймерзенніший за погодою час в Україні - друга половина листопада - початок грудня і дасть вам змогу не лише побачити основні красоти Мексики, а й поніжитися у теплому Карибському морі та надихнутися потужним диханням теплого океану.
БІльшість турагенцій пропонують подорож до Мексики за форматом пляж-валяцца. ТУристи заселяються у готель і лежать там 10 днів. Але такий стиль відпочинку вкрай недоречний у настільки різнобарвній та унікальній країні. Тому ми пропонуємо вам в першу чергу експедицію (з паузами на мартрасний відпочинок). Пропонуємо подорож, яка покаже Мексикою такою, як вона є. З пляжами і горами, пустелями та джунглями. Ми побачимо живі язичницькі культи і роздивимося древні піраміди мертвих міст. Зануримося у два моря і заглибимося у джунглі. Ми побачимо пульсуючі сучасні міста та крихітні села, де досі живуть давні унікальні ремесла. Ми спробуємо відчути країну якнайглибше. Сімнадцять унікальних днів в яскравій, незабутній країні.

ДЕНЬ 1

Переліт Київ-Мехіко сіті (через Париж). Переліт тривалий, але ми летимо «назад у часі», тому будемо у Мехіко в той же день. Заїдемо у хостел та відпочинемо від довгого перельоту. Та перед сном обов’язково попробуємо щось із місцевої кухні - нехай мексиканський перчик привітає нас!



ДЕНЬ 2
Давайте погуляємо по Мехіко, адже місто варте того. Історичний центр з величними будівлями місцями перетворюється на строкатий базар, де можна майже задарма купити вироби, зроблені у Латинській Америці: іграшки, в’язані перуанські шапки, пончо і светри. Тут також можна поїсти мексиканської вуличної їжі (як от бутерброд, де замість хліба - кактус), пройти ритуал очищення від злих духів та послухати гру музикантів - Мексика така Мексика!
Центральна площа в Мехіко - друга за величиною в світі. Тут збереглися уламки будівель ще з часів ацтеків, а також споруди колоніальної епохи з найбільшим у Латинській Америці собором Кафедраль Метрополітана.
Далі ми відвідаємо величезний Національний музей антропології. Його експозиція охоплює період від найдавніших часів і до 16 ст. Як історичний, так і антропологічний блок музею дійсно величезні. У музеї зберігається Камінь сонця - «календар» майя, прекрасна глиняна (і не тільки) пластика, кераміка, кам'яні скульптури, кодекси, фрески.
Після шумних районів Мехіко вирушимо у затишний колоніальний райончик Койоакан. Тут свого часу жили Фріда Кало, Дієго Рівера та Лев Троцький. Зануритися у часи великих митців допоможе дім-музей Фріди Кало. Caza Azul - місце, де народилася, виросла і померла всесвітньо відома художниця. Тут представлена експозиція її робіт, фотографій і документів, а також збережена обстановка, в якій жила Фріда: інтер'єри її кімнат, кухня і кухонне начиння, особисті речі і предмети колекціонування. Якщо буде час, зазирнути можна буде і в будинок Дієго Рівери.

ДЕНЬ 3
Ви напевно чули про Теотіуакан - Місто Богів з його пірамідами Сонця і Місяця. Рано вранці ми вирушимо туди (50 км від Мехіко) на автобусі. Масштаби священного міста вражають, так само спантеличують і розміри пірамід. Це найбільший архітектурно-археологічний комплекс у Месоамериці - 20 квадратних кілометрів (туристам доступні лише 2 км). Піраміда Сонця є другою по висоті пірамідою у світі після піраміди Хеопса. Але, на відміну від піраміди Хеопса, на неї можна піднятися (Піраміда Місяця, на жаль, закрита). Пройшовши вздовж Алеї Мертвих можна відвідати руїни старовинних споруд, а в деякі комплекси відкритий вхід всередину, де ще збереглися давні розписи.
Повернувшись додому після обіду, ми матимемо час завітати в Музей сучасного мистецтва «Сумайя». Навіть вигляд музею вражає. Експозиція представляє класиків європейської та латиноамериканської скульптури і живопису.



ДЕНЬ 4
Піднімаємося рано і вирушаємо в Оахаку (470 км від Мехіко) - культурну столицю Мексики. Колоніальне життя так і продовжується тут, радуючи променадами по вечірніх вулицях, ночами танців під живу музику, ресторанчиками у затишних внутрішніх двориках, фестивалями і концертами. Саме тут треба танцювати латиснькі танці і слухати джаз - чим ми, за гарної погоди, і займемося ввечері.
Тут же можна буде придбати сувеніри напам’ять, адже Оахака і є тим місцем, де у селах довкола індіанці виготовляють алєбріхес: дерев’яні іграшки-химери, відомі на весь світ.
Оахака також славиться шоколадно-перченим соусом молє, шоколадом (який так собі на наш український смак, але пробувати треба!) та оахакським сиром. А на базарах продаються десятки видів сальси. Тож цей вечір можна присвятити також дегустації місцевої кухні.



ДЕНЬ 5
Після сніданку вирушаємо у Теотлан дель Баллє - невеличке поселення, де тчуть славнозвісні килими за традицією, яка збереглася у незмінному вигляді з дуже давніх часів. Тут досі побутують рецепти виготовлення натуральних барвників, можна подивитися, як фарбують і сушать вовну, побачити весь цикл виготовлення килима - від створення нитки і до ткацтва.
По поверненню - відвідини Музею культур Оахаки.
Вечеряємо, збираємо речі та вирушаємо до величного Тихого океану. Попереду нічний переїзд до Пуерто Ескондідо - славнозвісного центру серфінгу.



ДЕНЬ 6, 7, 8
Але ми не будемо там затримуватися, а переїдемо у село Масунте. Його свого часу облюбували хіппі, і досі це місце є «раєм на землі» - тихе, затишне. Поселимося на самому березі океану.





Ця місцина славиться багатою фауною, тут є Центр морських черепах і лагуни з крокодилами. Три дні пляжного відпочинку, екскурсії на човнах у мангрові зарості у пошуках крокодилів (ми їх знайдемо!), свіжовижаті соки та кокосове молоко, щойнозловлені запечені риби… і, звісно, купання. Кожна поїздка має доповнюватися здоровим «матрацним» відпочинком!

ДЕНЬ 9
Цей день ми перебираємося із тихоокеанського пляжу до прекрасного штату Чіапас. Дорога непроста, переїзд займе день і ніч. Мексика - країна із різноманітним ландшафтом, тож навіть відносно невелику відстань доводиться долати довго - із переїздами через джунглі та гірські серпантини.

ДЕНЬ 10

Сан Крістобаль де лас Касас - таке ж колоритне місто, як і Оахака. Закохатися в нього можна з першого погляду: різнокольорові будиночки, криті черепицею, затишні вузькі вулички. Сан Крістобаль славиться індіанськими ремеслами: на ярмарку з довколишніх сіл з’їжджається маса людей, і кожен з них вдягнутий у яскраві національні костюми. Крім того, Сан Кроістобаль - центр какао. Саме звідси какао розпочало свою ходу по планеті. Тут просто необхідно спробувати справжній гарячий шоколад, гіркий чи солодкий - на ваш смак! Куштувати можна у багатьох кафе, але ми знайдемо найкращий! А поруч завітаємо на унікальний ринок солодощів, вийти з якого з пустими руками неможливо. Крім того у програмі - Музей какао.





День 11
Після сніданку вирушаємо у село, що знаходиться буквально за 20 км від Сан Крістобаля. Чамула - місце, де збереглися давні язичницькі культи. Католицька церква, в середині якої приносять в жертву півнів та офірують газовану воду, а також колоритно проводять обряди екзорцизму. Від відвідин цієї церкви мурашки йдуть по шкірі. Але треба дуже обачно ставитися до вірян, фотографувати всередині церкви заборонено.
Ввечері завітаємо у Музей бурштину та побачимо місце, де збереглося традиційне ручне ткацтво штату Чіапас, неймовірно тонке та вишукане. Мистецтво чіапаського ткання передається з покоління в покоління протягом багатьох століть.

ДЕНЬ 12
З самого ранку ми вирушимо у подорож до казкового Паленке (220 км). Паленке (оригінальна назва - Otolum, що в перекладі з мови майя означає «земля з міцними будинками») - одні з найкрасивіших руїн майя в Мексиці. Хоча це місце не таке величезне, як деякі інші центри культури майя, однак тут були знайдені унікальні зразки барельєфів і скульптур, а також дуже добре збереглася архітектура часів класичних майя.



Руїни знаходяться в джунглях, потопають в зелені, тому відвідини їх не буде виснажливими навіть у спекотний день. Хоча ці руїни користуються великою популярністю, проте тут можна знайти затишне місце і побути наодинці з собою. Гуляючи по лабіринту старого палацу, де збереглися кімнати, переходи і навіть дамські туалети, ви зможете відчути атмосферу життя древнього міста.

Доріжки приведуть нас у красивий парк із річкою та водоспадами, до загублених, порослим мохом і обплетених ліанами будівель. Тут знаходиться гробниця правителя майя Пакаля Великого - Храм Написів, один з найкрасивіших у всій Месоамериці.

Ввечері на нас чекає поїздка, яка займе усю ніч (740 км). Зате наступний ранок ми зустрінемо уже на карибському узбережжі… у Тулумі.

ДЕНЬ 13

Тулум - місто звичайнісіньке, але від нього рукою подати до прекрасних пляжів Карибського моря, із білим піском та лазурною водою. У цей день ми насолодимося пляжним відпочинком, навідаємося до коралових рифів та займемося снорклінгом - пірнанням із маскою поміж коралів, де ми побачимо безліч яскравих гарних риб. Опціонально у цей день можна також піти на екскурсію в сеноти - підземні печери, наповнені водою.





ДЕНЬ 14
Якщо раптом хтось хоче відвідати Чічен-Іцу - цей день для вас. Але там надто людно та гамірно, натомість біля Тулума (50 км) є руїни Коба, куди обов’язково треба вирушити.
Коба - красиве древнє місто майя класичного і пост-класичного періоду, розташоване в джунглях. Піраміди, платформи та будівлі датуються 5-6 століттям нашої ери.
Тут збереглися древнє поле для «народної» гри в м'яч, коли команди сім на сім учасників намагалися закинути каучуковий м'яч кам'яне кільце, не торкаючись м'яча руками.
Найяскравішою спорудою Коби вважається піраміда комплексу Nohoch Mul в 42 метри заввишки.

День 15
У цей день ми маємо «марш-кидок» вдовж узбережжя: доберемося до шумного туристичного Канкуна, а звідти на паромі вирушимо до Ісла Мухерес - острова жінок. Це ще одна «райська місцинка» із чудовим піском та лагідним морем.





ДЕНЬ 16

Давайте одягнемо костюми для дайвінга та зануримося під воду. Тут є унікальний Музей підводних скульптур. Сюди ми вирушимо на катері разом з однією з туристичних фірм, яка возить людей на місце і забезпечує спорядженням.


ДЕНЬ 17
Покидаємо на паромі Ісла Мухерес і їдемо в Канкун, а звідтіля - до аеропорту. Нас чекає виснажливий переліт, і оскільки ми летимо вперед у часі, то цей переліт займе… аж два дні. Хоч насправді він триватиме 20 з чимось годин. Спершу ми на внутрішніх авіалініях перелетимо назад до Мехіко (3,5 год), заберемо речі і зареєструємося на міжнародний рейс. А далі - довге повернення додому. З сіллю на шкірі та чудовою мексиканською засмагою 

Дати:
З Києва - 19 листопада - 5 грудня (в Україні - 7 грудня)

Вартість:
2000 доларів.

У вартість входить:
- переліт Київ-Париж-Мехіко; Канкун-Мехіко; Мехіко-Амстердам-Київ.
- проживання у хостелах зі сніданком (переважно);
- всі переїзди по маршруту;
- всі пароми по маршруту;
- гонорар агенції;
- екскурсійний супровід;
- логістичний супровід.

У вартість не входить:
- медичне страхування;
- вхідні квитки до музеїв та музейних комплексів;
- харчування;
- прокат спорядження на снорклінг, дайвінг;

З питаннями прошу контактувати n.melnychenko@gmail.com

ФОТО НАТИРЕНІ З ІНТЕРНЕТУ, джерела не зберегла, на жаль.

Мексика

Previous post Next post
Up