Бойківщина: архаїка полонинських воїнів

Apr 19, 2012 13:00


Бойківщина зайняла центральну частину Карпат, зачепивши собою сучасні Львівську, Івано-Франківську та Закарпатську область, і навіть перелилася через польський кордон. Основні міста нинішньої Бойківщини це Турка, Воловець, Сколе, Старий Самбір та Самбір, Міжгір’я, Дрогобич, Борислав, Долина, Калуш, Стрий та інші. Колись через ці землі проходив ( Read more... )

статті, Україна, десь там троха історичне, мандрівки, бойки, етнографія

Leave a comment

uka_didych April 19 2012, 11:16:41 UTC
А ще Вагилевич - з тих країв. Але оскільки син священика, то не факт, що бойко за походженням.

З дитячих спогадів:
Коли на станцію в Рожнятові приходив автобус, бабуся по розмові людей знала, з якого села - кожне село мало свою говірку.
Перегінськ завжди тримався осібно. Люди там були "чорні" (смагляві з чорним волоссям і темними блискучими очима), страшно запальні - легко бралися до бійки, крикливі. Їх не любили, бо "як перегінець кудись упхався, то вже все там перегінці посядуть". Типова характеристика перегінця "ту я, а ту моє коновля" - в вагоні "пасажира" (пасажирський вагон вузькоколійки) він завжди забирав всю лавку, розкладаючи поруч свої клунки.
Разом з тим, ходячи в гори, тато часто залишав авто в когось на подвір'ї в Перерегінську - в побуті ці люди були дуже щирі і привітні.
Ще мене дивувало, що на відміну від тієї ж Гуцульщини там не залишилося практично нічого "зі скринь" - обмаль автентичого одягу

Reply

gohatto_n April 19 2012, 11:20:14 UTC
дякую, дуже цікавий коментар!!!
От мені не вистачає такого "живого" знання у статті. Мене попросили її написати, бо я типу ж по етнографії та історії виступаю) Але Бойківщина для мене - то інший світ. Накопати етнографічних досліджень я можу, але мати отой безпосередній досвід - ні. З іншого боку, цільова аудиторія - самі бойки. тому вони про себе все знають))

Reply

beautifullady22 April 19 2012, 11:52:03 UTC
а моя бабуся з Ціневи і я туди раніше кожного літа їздила)

Reply

uka_didych April 19 2012, 11:53:27 UTC
досі найбагатше село району :)

Reply

beautifullady22 April 19 2012, 11:57:39 UTC
справді?) я там вже 12 років не була. все, мабуть, змінилося... дуже сумую за ним - там я була така щаслива

Reply


Leave a comment

Up