Uzbekiškas plovas

Apr 07, 2006 10:49

Kaip žinia, plovų rūšių - dešimtys, o jeigu priskaičiuosime ir visus kitus, pradedant nuo indiško "pilaf" ir baigiant iranietišku "pilaw", tai ir šimtai. Skirtingiausi paruošimo būdai: kartais plovui visus ingredientus verda atskirai ir sumaišo jau prieš pat kraunant ant stalo, kartais viską sudeda kartu ir verda. Plovas nebūtinai turi būti iš ( Read more... )

maistas

Leave a comment

Comments 82

popas April 7 2006, 16:29:34 UTC
Kalbasi du ubekai.
- Aš savo žmoną vedžiau tik dėl to, kad ji moka pagaminti skanų plovą.
- Bet juk gerą plovą gali pagaminti tik vyras!
- Taip. Ko nepadarysi dėl gero plovo.

Reply


migle anonymous April 7 2006, 19:43:00 UTC
Na, tikrai ne košės/makaliošės receptas.Bet ir ne tikras ferganietiškas plovas- tik a lia...Visgi tikram ferganietiškam plovui, kiek domėjausi, naudojami tik ryžiai ir tik eriena ar ,blogiausiu atveju, aviena.Visa kita - toli gražu ...
Giedriau, turiu pagrindo manyt, kad žinai, kaip rasti, pvz., Dunduko svetainę:)
Tarp kitko, aš dabar ir savo kuriu -tik be paveikslukų ir ne vien iš savo receptų.Kaip manai -ar negalėtume 'virtuvėmis' draugauti?:)

Reply

Re: migle giedrius_v April 7 2006, 20:09:09 UTC
Ech. Na ką aš galiu pasakyti. Net ir tame pačiame Uzbekistane du kaimynai skirtingose gatvės pusėse skirtingą plovą gamina, ir abiejų jų yra "tikrasis". Negalima jautienos? O kodėl? Ar ne dėl tos pat priežasties, kad "žuvies uodegą būtina nupjauti" ? :{) Kaip ir su morkom: vieniem morkos tinka bet kurios, kitiem - tik uzbekiškos geltonosios, tretiem - tik oranžines, nes geltonąsias tradiciškai uzbekai naudoja ne todėl, kad skonis geresnis, o todėl, kad pigesnės perpus. Galbūt ir jautiena/ėriena bus panašus variantas ( ... )

Reply

Re: Vincentas Sakas anonymous April 10 2006, 03:19:22 UTC
Plovo (lietuviškai-košė) receptas yra ypatingai geras ir išsamus, juolab, kad įdedamos ir nuotraukos. Dėl mėsų ginčų neturėtų būti, nes mėsos Hivos, Bucharos, Samarkando chanatuose (vėliau rusų okupuotuose ir tapusiame Uzbekistane) būdavo vartojamos įvairios, net ir žuvis. Šiaip jau Vidurinės Azijos tautos gamina per 3000 plovų rūšių, dar gaminamos ir šavlės. Ginčintys kuri iš jų yra tikroji, - nėra prasmės. Bėda tik ta, kad Lietuvoje negausime tokių morkų, kurios yra auginamos Vidurinėje Azijoje. Jos geltonesnės ir saldesnės ir keptos duoda kitokį skonį ir aromatą.

Reply

Re: Vincentas Sakas anonymous April 28 2006, 08:21:08 UTC
Kadangi mano ex-vyras buvo uzbekas, tai galiu pasakyti, kad namie, kaip gamindavo plovą, dėl saldumo dėdavo geltonųjų džiovintų razinų.

Reply


mmm_blem April 7 2006, 19:48:27 UTC
mhm mhm!
mano draugu rate gamina tik vyrai. ir butent taip, kaip aprasei. valgom rankomis, issispausdami cesnaku koseles. dar kartais kokiu riesutu imeta ar dziovintu vaisiu. bet geris nerealus ! labai smagu... merginoms duoda tik ryzius perinkinet :) vyrukai gamina ir ragaujam dazniausiai paryciais jau... toks savotiskas ritualas.
teisingas plovas.
aciu :)

Reply


gedas April 7 2006, 20:46:28 UTC
Labai įdomu. Tik prieskonių reiks pasieškoti. O dėl ėrienos/jautienos, tai, berods, suprantu... Nes jei jau galima naudoti jautieną, tai kodėl nepabandžius, pvz., kiaulienos..;)

Reply

plovas su kiauliena gedas October 10 2007, 19:33:26 UTC
Visai neseniai pradėjau domėtis plovo gaminimo receptais. Nenoriu labai susiginčyt, bet kaip tik vienoj knygoj išskaičiau, kad plovui tinka bet kokia mėsa, taip pat ir paukstiena, o štai kiauliena - netinka. Anot knygos autores - bus labai skanu, bet jau nebus galima pavadinti plovu.

Reply

Re: plovas su kiauliena gedas June 5 2010, 17:40:50 UTC
O kiauliena netinka, nes visi jie yra musulmonai ir jiems kiauliena tabu! Tai išsivystė dar tais laikais, kai apie šaldytuvus niekas nieko nežinojo ir kiauliena labai greitai gendanti mėsa. Dėl tos pačios priežasties vidurio azijoje viskas arba labai aštru arba labai saldu - taip daug mažiau genda. Nenoriu įžeisti azijos žmonių, tačiau gerai įsigilinus, tokio tipo patiekalus galima pabandyti gaminti ir su kita mėsa, tik jie nebesivadins "plovas" kaip ir Alitos burbuliuotas vynas nesivadina šampanu.

P.S. Gaminu plova namuose, o šiemet prie ežero nusprendėm pasigaminti ant laužo - manau, kad šis receptas labai rimtas nugalėtojų kandidatas.

Reply

Re: plovas su kiauliena gedas March 27 2011, 15:48:54 UTC
valgom juk maistą, o ne pavadinimus :) koks skirtumas kaip vadinas, svarbu skanu!

Reply


miglė anonymous April 7 2006, 21:04:43 UTC
Nagi virtuvėmis draugaujama labai paprastai:užeinama vieni pas kitus į svečius, pasidalinama džiaugsmais/nelaimėmis/patirtimis ir t.t.
Tarp kitko:manojoj - dar tebetvarkomoj -nuoroda į tavają jau yra -nugi ne shuda mali gi , o ir durnas kaip ir as -šitiek laiko ir darbo paklot ant kažin ar apmokamo reikalo:)))))))))))))))))))

Reply


Leave a comment

Up