Uzbekiškas plovas

Apr 07, 2006 10:49

Kaip žinia, plovų rūšių - dešimtys, o jeigu priskaičiuosime ir visus kitus, pradedant nuo indiško "pilaf" ir baigiant iranietišku "pilaw", tai ir šimtai. Skirtingiausi paruošimo būdai: kartais plovui visus ingredientus verda atskirai ir sumaišo jau prieš pat kraunant ant stalo, kartais viską sudeda kartu ir verda. Plovas nebūtinai turi būti iš ( Read more... )

maistas

Leave a comment

Re: migle giedrius_v April 7 2006, 20:09:09 UTC
Ech. Na ką aš galiu pasakyti. Net ir tame pačiame Uzbekistane du kaimynai skirtingose gatvės pusėse skirtingą plovą gamina, ir abiejų jų yra "tikrasis". Negalima jautienos? O kodėl? Ar ne dėl tos pat priežasties, kad "žuvies uodegą būtina nupjauti" ? :{) Kaip ir su morkom: vieniem morkos tinka bet kurios, kitiem - tik uzbekiškos geltonosios, tretiem - tik oranžines, nes geltonąsias tradiciškai uzbekai naudoja ne todėl, kad skonis geresnis, o todėl, kad pigesnės perpus. Galbūt ir jautiena/ėriena bus panašus variantas?

O dėl ryžių plove, neturėjau omeny, kad ferganietiškas plovas gali būti gaminamas iš kitokių grūdų, negu ryžiai. Turbūt ne taip išsireiškiau. Norėjau pasakyti, kad vidurio azijoje plovus gamina ne tik ir ryžių, bet ir iš kitokių grūdų.

Aš dariau pagal uzbekų kulinaro receptą ( kurio knyga, beje, bus išleista už poros mėnesių ). Jis pats gyvena Ferganoje. Ištrauka iš recepto ( ingredientų sąrašas ):

Баранина - 1 кг мякоти и 3-4 шт. дольки от спинки с рёбрышками (можно заменить хорошей говядиной или телятиной), сало курдючное - 300-350 г 1) (можно заменить тем же количеством растительного масла, лучше оливкового), рис «дев-зера. - 1 кг (можно заменить хорошим среднезерным рисом), красная морковь - 1 кг 2) , 2-3 средние головки лука, 2-3 головки чеснока,1-3 стручковых перца (хоть красного, хоть зелёного), зира 3), соль 4).

Beje, o kaip draugaujama virtuvėmis? :{)

Reply

Re: Vincentas Sakas giedrius_v April 10 2006, 03:19:22 UTC
Plovo (lietuviškai-košė) receptas yra ypatingai geras ir išsamus, juolab, kad įdedamos ir nuotraukos. Dėl mėsų ginčų neturėtų būti, nes mėsos Hivos, Bucharos, Samarkando chanatuose (vėliau rusų okupuotuose ir tapusiame Uzbekistane) būdavo vartojamos įvairios, net ir žuvis. Šiaip jau Vidurinės Azijos tautos gamina per 3000 plovų rūšių, dar gaminamos ir šavlės. Ginčintys kuri iš jų yra tikroji, - nėra prasmės. Bėda tik ta, kad Lietuvoje negausime tokių morkų, kurios yra auginamos Vidurinėje Azijoje. Jos geltonesnės ir saldesnės ir keptos duoda kitokį skonį ir aromatą.

Reply

Re: Vincentas Sakas giedrius_v April 28 2006, 08:21:08 UTC
Kadangi mano ex-vyras buvo uzbekas, tai galiu pasakyti, kad namie, kaip gamindavo plovą, dėl saldumo dėdavo geltonųjų džiovintų razinų.

Reply


Leave a comment

Up